Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Recensie: Photoshop CS4 for Photographers door Martin Evening

maandag 24 mei 2010, 23:14 door | 6.986x gelezen | 2 reacties

Van Elsevier ontving ik het boek Adobe Photoshop CS4 for Photographers van de Britse fotograaf en schrijver Martin Evening. Een boekwerk van maar liefst 678 pagina's en daarmee gelijk het dikste boek over Photoshop dat ik ooit gelezen heb. Nouja, helemaal doorlezen was me iets te veel van het goede, maar gelukkig is het boek zo ingericht dat dit ook niet nodig is.

De 15 verschillende hoofdstukken zijn voorzien van een kleurcode zodat je aan de bovenkant van het boek eenvoudig het juiste hoofdstuk terug kunt vinden. Het boek houdt een workflow aan zoals je hem in Photoshop zou kunnen gebruiken voor het bewerken van je foto's. Na een uitleg over de installatie van Photoshop en de configuratie ervan (Martin gaat hierbij ook tot in detail in op apparatuur die hij aanraadt) begint hij logischerwijs met het importeren van een RAW bestand in Camera RAW.

Martin is ervoor om hier al zoveel mogelijk van de benodigde aanpassingen aan een foto te doen. Hier leg je de basis voor verder bewerking van een foto. Overigens geeft hij ook nog even kort aan hoe je vanuit Lightroom je foto's in Photoshop kunt overzetten. Lightroom is natuurlijk een prima vervanger voor Camera RAW.

Volgende hoofdstukken behandelen het verscherpen van foto's en het weghalen van ruis. Gevolgd door ee uitleg over alles wat met beeldbewerking te maken heeft; 16 bits, kleurruimten, levels en curves, kleurcorrecties en meer. Hoofdstuk 6 is compleet gewijd aan het omzetten van foto's naar zwart-wit, gevolgd door een hoofdstuk over dynamische bereik en dus HDR fotografie.

Beelbewerking, lagen, maskers, selecties en filters komen uiteraard uitgebreid aan bod. Ook is er aandacht voor het beheren van je fotocollectie met behulp van het met Photoshop meegeleverde Bridge. Na hoofdstukken over kleurbeheer, het afdrukken van foto's en het klaarmaken voor internetgebruik sluit Martin af met de automatiseringsmogelijkheden voor het bewerken van je foto's in Photoshop.

Het boek is vooral voor de wat gevorderde fotograaf de moeite. Enige basiskennis van Photoshop is wel prettig en ik zou het een beginner niet zo snel aanraden. Voor beginners bevat dit boek in mijn ogen een overdaad aan informatie waar ze nog niet direct iets mee zullen kunnen.

Scott Kelby vs Martin Evening
Wat betreft titel en inhoud heeft het boek van martin erg veel weg van de populaire boeken van Scott Kelby over Photoshop. In dikte wint Martin het in elk geval eenvoudig; zijn boek is bijna dubbel zo dik als dat van Scott.

Beide zitten boordevol nuttige informatie. Mocht je weinig ophebben met de humor die Scott in zijn boeken gebruikt dan is de keuze snel gemaakt; bij Martin wordt alles wat serieuzer uitgelegd. Hij gaat niet alleen in op het hoe, maar verteld ook over het waarom van een bepaalde handeling. Persoonlijk ligt mijn voorkeur bij Scott, het leest allemaal wat luchtiger weg. Een keuze die per persoon kan verschillen.

Het boek van Scott lees je sneller achterelkaar door en verschaft veel praktische informatie over de belangrijkste onderdelen. Martin gaat wat dieper in op de zaken, maar nodigt minder snel uit tot het van voor tot achter uitlezen. Martin's boek is prettiger om op je bureau te hebben liggen als snelle gids voor een specifieke taak.

Adobe Photoshop CS4 for Photographers door Martin Evening


DVD en website
Bij het boek ontvang je ook een DVD. Hierop staan alle foto's die in het boek gebruikt worden. Daarnaast is er nog wat extra tekstuele informatie te vinden en staat er twee uur aan extra videotutorials op. Een leuk extraatje!

Naast de DVD is er ook een bijbehorende website. Hier zijn een aantal gratis videotutorials, het antwoord op mogelijke vragen en een paar documenten te vinden. Ook kun je via de site in contact komen met de auteur.

Photoshop CS5
Sinds kort is Photoshop CS5 beschikbaar. Er komt ook een versie voor CS5 van dit boek, maar deze is momenteel nog niet verkrijgbaar. In november 2010 wordt het boek in de winkels gebracht. De CS4 versie is overigens ook pas sinds eind vorig jaar verkijgbaar.

Photoshop CS4 for Photographers is alleen te verkrijgen in het Engels. Wel iets om rekening mee te houden. In combinatie met een Engelstalige versie van Photoshop werkt het natuurlijk wel zo prettig, maar kennis van de Engelse taal is dus wel een vereiste.

Adobe Photoshop CS4 for Photographers door Martin Evening kost 32,99 euro. Een koopje voor wat er geleverd wordt; een uitermate compleet boek boordevol uitgebreide informatie over hoe je jouw foto's nog beter kunt maken. Martin gaat hierbij een stuk dieper dan simpelweg het geven van handige tips en voorbeelden. Het ISBN nummer is 9780 2405 21251.

Ge´nteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Computerboek.nl. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Adobe Photoshop CS4 for Photographers

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. jan
  jan schreef op dinsdag 25 mei 2010 om 10:36  | reageer

  Deze week in de winkel! De CS5 versie van Martin's Photoshop for photographers is deze week leverbaar (zegt Amazon conform planning van de website van het boek "due out shortly after the release of PS CS5). De CS4 versie van het boek was trouwens niet vorig jaar uit maar eind 2008 (ik had 'm in januari 2009).
  Misschien dat Elsevier de releaseplanning van haar eigen werken wat zorgvuldiger moet communiceren (of ligt er nog een restpartij van de CS4-boeken?).

  Deze Martin Evening uitgaven zijn al jaren de standaard en ideaal als naslagwerk (ik krijg ze ook nooit helemaal gelezen). Martin verdient mijn voorkeur boven Scott Kelby, die mij wat te vluchtig, oppervlakkig is. Kelby is wel creatief, maar gebruikt mij teveel trucjes (ook veel keyboard shortcuts) die leuk zijn, maar je toch geen gedegen vakman maken. Voor RAW-bewerkingen vind ik verder Real World Camera Raw een aanrader, alles staat erin met voorbeeld fotobewerkingen en het leest lekker vlot.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 25 mei 2010 om 15:16  | reageer

  @Jan; Hmm, ik baseerde me op de verschijningsdata zoals deze bij bol.com staan. Maar goed te horen dat de CS5 versie al snel beschikbaar zal zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord