Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Recensie: Photoshop CS4 de Basis door Johan Kerver

woensdag 30 december 2009, 22:59 door | 8.111x gelezen | 1 reactie

Van uitgeverij Pearson ontvingen wij enige tijd geleden een boek van Johan Kerver: Photoshop CS4: De Basis. Johan Kerver is oprichter van The Result Builders, een bedrijf gespecialiseerd in grafische computertrainingen, kleurbeheer en digital asset management. Hij schreef al vele boeken over grafische software en kleurbeheer. Dit boek is bovendien vertaald in het Deens.

Over de serie
Het boek is onderdeel van de serie ‘Leer van de Expert’. Boeken in deze serie behandelen de basisbeginselen van een programma. De serie onderscheidt zich door de oefeningen, het gebruik van kleur en de aansprekende voorbeelden en cases uit de dagelijkse praktijk. De boeken zijn geschreven door ervaren auteurs, dus je leert altijd van een expert.

Over de auteur
Persoonlijk had ik eigenlijk nog nooit gehoord van Johan Kerver. Ik moest dan ook even goed zoeken om er achter te komen dat hij wel degelijk meer boeken heeft geschreven. De meeste van zijn werken zitten echt in de Adobe Creative Suite en kleurenmanagement hoek. Niettemin heeft hij inmiddels zeven boeken op zijn naam staan.

Over het boek
Als eerste gaat de schrijver summier in op wat basisinstellingen van Photoshop. Het hoofdstuk met de toepasselijke naam ‘De snelle start’ gaat een aantal basiszaken langs. Heel duidelijk, met screenshots en uitleg van de functies eromheen. Met basiszaken bedoel ik dan items als: hoe navigeer je, uitsnijden, sneltoetsen voor in- en uitzoomen, welk bestandsformaat kun je het beste gebruiken, etc.

Vervolgens wordt vrij diep ingegaan op kleuren en kleurbeheer. Niet verwonderlijk natuurlijk, gezien de achtergrond van de schrijver. Maar hoewel zeer nuttige info, denk ik dat dat de basisgebruiker toch wat zwaar op de maag ligt.

Ook Adobe Bridge wordt besproken. Bridge is een bestandsbeheerprogramma en heeft veel overlap met het zusje Lightroom (in combinatie met Adobe Camera Raw). Bridge biedt redelijk wat extra mogelijkheden en kan voor sommigen reden zijn om niet met Lightroom aan de slag te gaan.

Het volgende deel van het boek is wat mij betreft het interessantste. Het behandelt in principe de gehele workflow binnen Photoshop. Ook hier weer een hoofdstuk Basiskennis, maar nu heel uitgebreid en wat diepgaander. Dan volgen een paar hoofdstukken met diverse bewerkingen passeren de revue. Ik noem er een paar: contrastomvang, schaduwen/hooglicht, kleurzweem, afbeeldingen vrijstaand maken. Allemaal goed duidelijk omschreven met de nodige plaatjes en screenshots erbij.

Een heel interessant hoofdstuk is Algemene Beeldmontage. We zitten dan al halverwege het boek. Hier komen heel bruikbare zaken aan de orde, zoals lagen en maskers, montagehulpmiddelen, tekst, laageffecten, het combineren van foto’s. Ook hier bieden de screenshots weer duidelijk een toegevoegde waarde.

Het hoofdstukje over correctiegereedschappen is denk ik wel een handig hoofdstuk voor veel beginners. Hoe haal je rode ogen weg (daar moet je van tevoren rekening mee houden knipoog), hoe kun je een puistje of andere oneffenheden wegwerken. Dat zijn vaak toch de eerste dingen waar een beginner tegenaan loopt.

Aan verscherpen en vervagen is ook een hoofdstuk voor ieder gewijd. En dat is goed, want met name verscherpen is iets wat, zeker als je RAW fotografeert, zeker van toepassing is. En hoewel ruis met de huidige stand van de techniek minder voor hoeft te komen, is het toch iets waar iedere fotograaf/beeldbewerker mee te maken krijgt. Ook daar is een hoofdstuk aan besteed.

Het hoofdstuk Creatieve Filters heeft een redelijk fungehalte. Behalve de belichtingseffecten vind ik het persoonlijk weinig toevoegen. Maar dat heb ik eigenlijk met de meeste filters in Photoshop: leuk dat het er in zit, maar echt bruikbaar is het maar incidenteel.

Dan volgt een heel handig hoofdstuk over een –naar mijn idee- relatief onbekend fenomeen: Automatisering. Velen zullen ongetwijfeld de Photoshop Actions kennen van horen zeggen. Maar gebruikt wordt ze al wat minder, en zelf een action maken doen helemaal niet veel mensen. Hier wordt het allemaal netjes getoond.

Ook het hoofdstuk Afdrukken is ietwat onbekende stof. Zelf druk ik bijvoorbeeld (nog) geen foto's af. Ik laat überhaupt maar heel weinig foto's afdrukken. Zeker in deze digitale tijd vinden relatief weinig foto's hun weg naar de printer. Het grootste deel blijft achter op een harde schijf of een ander opslagmedium. Ook hier wordt weer de nodige aandacht besteed aan het optimaliseren van de kleuren.

Als laatste maar niet het minste een hoofdstuk over Camera RAW. Eigenlijk had ik dat hoofdstuk wel in het begin verwacht. Als je een RAW-foto opent in Photoshop, kom je namelijk eerst in Camera-RAW. Pas daarna kun je de foto in Photoshop verder bewerken.

Photoshop CS4: de Basis door Johan Kerver


Conclusie
Een net afgewerkt boek wat Photoshop CS4 in vogelvlucht behandelt. Niet super om een paar dingen die ik jammer vind. De kwaliteit van het papier is wat minder dan ik bij andere boeken gewend ben, minder dik en niet zo glad. Verder ontdekte ik nog zomaar een aantal spelfouten, slordig toch.

Toen ik op zoek ging naar de oefenbestanden stuitte ik op de grootste misser. Op de site van de uitgever kwam ik op een vreemd vormgegeven pagina waar stond dat het boek binnenkort uitkwam! Erg jammer, want het boek is al een tijdje op de markt. Gelukkig waren de bestanden wel te vinden op de site van de schrijver, keurig.

Voor de prijs van € 19,95 is het voor de beginner een leuk boek en naslagwerk om mee te beginnen. Persoonlijk zou ik echter toch kiezen voor het wat smeuïger boek van Scott Kelby 'Het Photoshop CS4 boek voor digitale fotografen'. Al is dat wel weer de helft duurder. Alles heeft dus zijn prijs.

Geïnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Computerboek.nl. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Photoshop CS4 - De Basis

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

1 reactie

  1. Charles
    Profiel Charles schreef op donderdag 31 december 2009 om 09:06  | reageer

    Kun je als compleet-photoshop-beginner met zo'n boek uit de voeten, of worden er af en toe vrolijk stapjes in het proces overgeslagen en mag je het dan verder zelf uitzoeken. Kortom, wordt echt elke handeling besproken of niet altijd?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord