Actie: word VIP lid (nieuw!) met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Henri Brands

Recensie: Photoshop CS4 voor Fotografen door Johan Elzenga

zaterdag 7 november 2009, 17:57 door | 7.981x gelezen | 0 reacties

Dit keer een recensie van het Photoshop CS4 voor Fotografen van een Nederlandse auteur: Johan Elzenga. Johan schrijft al geruime tijd artikelen in het blad 'Foto en Doka' zoals het vroeger heette en dat nu bekend is onder de naam F+D Fotografie (Fotograferen + Digitale Beeldbewerking).

In de tijd van Foto + Doka schreef hij regelmatig stukjes over het werken in de 'natte' DoKa. Ook Johan is met zijn tijd meegegaan: inmiddels heeft hij acht titels op zijn naam staan die allemaal hebben te maken met digitale fotografie en digitale beeldbewerking in het bijzonder. Op Photofacts vind je een aantal eerdere besprekingen van de boeken van Johan Elzenga.

Inhoud
Het 159 bladzijden tellende boek is opgedeeld in 13 hoofdstukken; In het eerste hoofdstuk loopt Elzenga alle vernieuwingen door die Photoshop CS4 onderscheiden van CS3. In hoofdstuk twee worden we door de workflow Bridge, Camera RAW en Photoshop geleid. Alle algemene, voor de fotograaf belangrijke, functies worden doorgenomen en helder uitgelegd.

Hoofdstuk drie legt alle basiscorrecties uit die samenhangen met vooral helderheids- en kleurcorrecties. Het daarop volgende hoofdstuk is een kort maar zeer nuttig hoofdstuk met uitleg over de toepassing van maskers. Vooral het verschil in functioneren van deze maskers in CS4 ten opzichte van Photoshop CS3 wordt helder uitgelegd met interessante informatie.

Vervolgens komen in hoofdstuk 5 en 6 het retoucheren en de lenscorrecties uitgebreid aan bod. Deze hoofdstukken staan vol met zeer goede info waar iedereen die met Photoshop werkt wel iets in vindt dat ie nog niet wist.

Hoofdstuk 7 gaat in op resolutie en beeldgrootte. Een hoofdstuk dat iedereen maar eens goed moet lezen: hier wordt afgerekend met veel misverstanden die heersen over dit onderwerp. Aan de hand van de foto van een schaakbord wordt een en ander zeer helder uitgelegd.

Het achtste hoofdstuk gaat in op de verschillende montagetechnieken in Photoshop CS4 door middel van de verschillende mogelijkheden voor het maken van selecties en het over elkaar blenden van lagen. In het hoofdstuk daarna gaat Johan Elzenga in op een aantal methoden die je in Photoshop CS4 kunt toepassen om effecten te bereiken zoals we die kennen uit de natte DoKa. Voor veel mensen is denk ik vooral het omzetten van kleur naar zwart/wit en het imiteren van Cross Processing interessant.

Hoofdstuk 10 gaat in op een aantal van de vele filters die in CS4 zitten. Ik deel zijn mening dat een aantal filters erg snel zal vervelen en hij pikt er dan ook de interessantste uit. Hoofdstuk 11 is een erg interessant hoofdstuk over het samenvoegen (mergen) van verschillende beelden ten einde bijvoorbeeld een panorama of een HDR foto te maken. Een erg interessant hoofdstuk met heel veel weetjes en tips.

Hoofdstuk 12 behandelt de kunst van het verscherpen. Het 13e en laatste hoofdstuk sluit af met, ook niet onbelangrijk, kleurenmanagement. Goede heldere uitleg hoe om te gaan met kleurprofielen en soft proofing.

Photoshop CS4 voor Fotografen door Johan Elzenga


Conclusie
Ik heb het boek met erg veel plezier gelezen. Alles wordt heel helder en bondig uitgelegd wat het verhaal zeer begrijpelijk houdt. Je kunt de uitleg goed volgen wanneer je het boek naast je computer legt om de voorbeelden stap voor stap in de praktijk te proberen.

Het boek gaat, naar mijn idee terecht, uit van een Engelstalige Photoshop versie omdat die altijd eerder beschikbaar is dan de Nederlandstalige versie. De vertalingen van de diverse functies staan tussen haakjes achter de Engelse benamingen zodat het boek ook voor de Nederlandse versie gemakkelijk is te gebruiken.

Zelfs al werk je al jaren met Photoshop: je komt beslist uitleg over functies of een aantal tips en trucs tegen die je nog niet kende en die heel nuttig blijken te zijn! Ook voor degenen die zijn overgestapt van Photoshop CS3 naar CS4 valt er veel informatie te lezen die erg handig is.

Ik vind het Photoshop CS4 boek voor Digitale Fotografen een echte aanrader!

Ge´nteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Photoshop CS4 voor fotografen
Photoshop CS4 voor fotografen
Johan W. Elzenga

Henri Brands

Over de auteur

Henri fotografeert al vanaf zijn twaalfde en heeft gewerkt met onder andere Nikon, Leica en middenformaat camera's. Momenteel fotografeert hij met een Canon 5D mark III. Henri heeft de Fotovakschool afgerond en jaren gewerkt als reportage-fotograaf en in fotowinkels. Ook gaf hij workshops over zelf afdrukken van foto's.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.434 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord