Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Yes! De Zwart-witbijbel is naar de drukker! Ontvang hem gratis

donderdag 26 oktober 2023, 16:32 door | 2.827x gelezen | 10 reacties

Het eerste boek dat ik schreef ging over zwart-witfotografie. Dat boek is al lang niet meer te krijgen, maar nu heb ik samen met Nando een gloednieuw boek over dit onderwerp. In de Zwart-witbijbel krijg je van ons 101 tips voor meesterlijke zwart-witfoto's.

» Ontvang hem gratis

De Zwart-witbijbel

Zijn jouw zwart-witfoto's saai en grauw? Dat is al snel reden om het maar bij kleur te houden. Eeuwig zonde, want een zwart-witfoto kan kleurenfoto's laten verbleken en de blikvanger van je werk worden.

In dit boek krijg je van landschapsfotograaf Nando Harmsen en portretfotograaf Elja Trum eenvoudige, praktische tips waardoor je meesterlijke zwart-witfoto's kunt maken die boven de rest uitsteken.

De Zwart-witbijbel


In dit boek krijg je van mij en Nando eenvoudige, praktische tips waardoor je meesterlijke zwart-witfoto's kunt maken.

Je ontdekt bijvoorbeeld:

 • Hoe je jouw camera zo instelt dat je, voordat je de foto neemt, al goed weet hoe jouw zwart-witfoto eruit gaat zien.

 • Wat je moet doen om een meesterlijke zwart-witfoto te maken, ook als je nog weinig weet van compositie en beeldelementen.

 • Hoe je filters kunt gebruiken voor een specifieke zwart-witomzetting en waarom je dat meestal beter niet kunt doen.

 • Hoe je het zonesysteem van befaamd zwart-witfotograaf Ansel Adams kunt gebruiken om net zulke fantastische zwart-witfoto's te maken.

 • Waarom je jouw zwart-witfoto's moet nabewerken voordat je ze anderen laat zien, en welke bewerkingen belangrijk zijn.


Met dit boek willen we je inspireren om met plezier prachtige zwart-witfoto's te maken, welke type fotografie je ook het liefste doet. Niet met lange technische verhalen, maar met 101 praktische en eenvoudige voorbeelden.

De opzet is hetzelfde als onze andere Fotobijbels; per pagina wordt een tip gegeven en die tips is uiteraard voorzien van een bijpassende foto. De tips zijn telkens lekker kort en je hoeft het boek niet per se van voor tot achter door te nemen.

Je kunt gewoon een willekeurige pagina openslaan de de tip die daar staat lezen. Of bijvoorbeeld door het boek bladeren naar een foto die je aanspreekt en dan lezen hoe je een dergelijke foto ook kunt maken.

De Zwart-witbijbel


Het boek bestaat uit 11 hoofdstukken: De basis van zwart-witfotografie, Elementen in een zwart-wit foto , Filters voor betere zwart-wit fotografie, Analoge zwart-witfotografie, Zone systeem van Ansel Adam, Portretfotografie, Landschapsfotografie, Straatfotografie, Architectuurfotografie, Foto's bewerken en Speciale effecten in een zwart-wit foto.

Ontvang hem gratis


De Flitsbijbel is voorlopig exclusief beschikbaar voor leden van Photofacts Academy. Zij kunnen hem als eerste in huis halen door hun lidmaatschap te verlengen. Daar krijgen ze gratis het boek bij cadeau.

Ben je nog geen lid van Photofacts Academy, maar heb je wel interesse in het boek? Dan heb ik goed nieuws. vrolijk

Je kunt namelijk nu lid worden én het boek ontvangen met maar liefst 80 euro voordeel. Nieuwe leden krijgen nu namelijk tijdelijk 50 euro korting wanneer ze nu lid worden en ontvangen daarbij het boek (ter waarde van 30 euro) helemaal gratis cadeau.

» Bestel hem nu met lidmaatschap (80 euro voordeel)

Als je nu al lid bent van Photofacts Academy kun je mijn nieuwe boek ook gratis thuis op de mat krijgen. Je krijgt hem nu namelijk cadeau bij het verlengen van je lidmaatschap.

» Verleng je lidmaatschap (De Zwart-witbijbel cadeau bij je verlenging)

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. DIRK
  DIRK schreef op vrijdag 27 oktober 2023 om 12:35  | reageer

  wil graag de nieuwe uitgave van het boek zwart - aankopen

  ben al lid, dus enkel het boek

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 27 oktober 2023 om 13:08  | reageer

  Momenteel in de voorverkoop hebben we hem nu alleen in combinatie met een lidmaatschap. Later komt hij ook nog los beschikbaar.

 3. Jacqueline
  Jacqueline schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 10:26  | reageer

  Ben al jaren lid en blijf nog jaren lid op maandbasis via Fotobond, als ik nu zeg dat ik nog minstens een jaar lid blijf, krijg ik dan ook gratis de zwart-wit bijbel

 4. Derek
  Derek schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 14:47  | reageer

  Kan ik ook alleen het boek bestellen?

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 14:51  | reageer

  Momenteel nog niet, maar dat komt in de toekomst zeker ook. We geven nu in de voorverkoop voorrang aan onze bestaande en nieuwe leden in combinatie met het lidmaatschap.

 6. Sjoukje
  Sjoukje schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 15:23  | reageer

  Ik heb deze week mijn lidmaatschap net verlengd. Kan ik dit boek nog ontvangen? Ik heb de andere bijbels ook en wil deze er graag bij hebben.

 7. Anna
  Anna schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 16:00  | reageer

  Dag Elja, heel graag zou ik ook dit boek kopen. Ik heb 2x een jaar het lidmaatschap gekocht. Gebleken is dat ik het veel te druk heb om er tijd voor te maken. Voldoende tijd bedoel ik. Terwijl ik dat beide keren van plan was.
  Zodra het te koop is zonder het lidmaatschap; heel graag.
  Hartelijke groet,
  Anna.

 8. Jan Willem Hartmann
  Jan Willem Hartmann schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 16:08  | reageer

  Tja, ik ben nu nog zeker 517 geabonneerd. Een extra verlenging zou tot maart 2025 betekenen. Dat lijkt vooralsnog erg lang…. Voor erg trouwe leden zou m.i. best wel een andere service kunnen vanuit PFA…..

 9. Hans
  Hans schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 20:02  | reageer

  Hallo, graag kom ik in aanmerking voor de zwart-wit bijbel. Op 18-10 mijn lidmaatschap betaald. Moet ik nu 1 jaar wachten om in aanmerking te komen? Graag reactie.
  Vriendelijke groet.

 10. bart telling
  bart telling schreef op woensdag 1 november 2023 om 15:45  | reageer

  Leuk dat jullie dit doen voor je trouwe leden. Heb weer met een jaar verlengd en wacht in spanning af wat er op de mat gaan vallen

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord