Marit Hilarius

Wel of geen watermerk op je foto?

maandag 25 april 2016, 15:15 door | 18.414x gelezen | 68 reacties

Het moge duidelijk zijn dat we als fotografen natuurlijk allemaal hetzelfde willen: onze beelden beschermen tegen diefstal. Niets is vervelender dan je foto overal terug zien zonder enige vorm van naamsvermelding.

Je kunt je werk op verschillende manieren beschermen. Een van deze manieren is het plaatsen van een logo of watermerk op je foto. Maar is deze manier wel de beste, en heeft het eigenlijk wel nut?

Waarom een watermerk gebruiken?


De belangrijkste reden om een watermerk te gebruiken is natuurlijk tegen diefstal. Met jouw naam op de foto kan iedereen zien dat het jouw foto is, en dat ze die niet zo maar kunnen overnemen.

Echter, het geeft verder geen enkele waarde. Je hebt namelijk automatisch al auteursrechten op je foto als je deze zelf gemaakt hebt. Een watermerk of zogenoemd 'copyright' op je foto plaatsen voegt hier helemaal niets aan toe. Je doet het enkel om anderen er nog eens op te wijzen.

Excuses als 'Oh, ik wist niet van wie de foto was, dus ik kon ook geen naamsvermelding gebruiken', gaan met een watermerk op je foto natuurlijk niet meer op.

In die zin maak je het dus moeilijker voor anderen om je foto te stelen, maar mogelijk is het natuurlijk nog altijd. Een beetje photoshopper snijd de afbeelding bij of kloont het logo of watermerk uit de foto.

De kans dat je afbeelding gestolen wordt door commerciŽle partijen is vrij klein. De kans is groter dat het een Facebook gebruiker is die je foto's mooi vindt. Echt heel veel schade zul je er dan niet van ondervinden.

Een andere reden kan zijn om je watermerk als marketingmiddel te gebruiken. Het spreekt vanzelf dat de mensen die je foto zien met een copyright sneller zullen weten wie de foto gemaakt heeft. Vinden ze je goed, weten ze sneller bij wie ze moeten zijn.

Echter zullen serieuze opdrachtgevers er ook altijd wel achter kunnen komen, als ze jou echt als fotograaf willen.

Watermerk


Waarom geen watermerk gebruiken?


Het nadeel van een watermerk is duidelijk, het is een ongewild storend object in je foto. Het hoort daar niet, en het maakt de foto er over het algemeen niet mooier van.

In welk mate het storend is is compleet afhankelijk van het watermerk dat je gebruikt. Er zijn fotografen die levensgrote watermerken over de gehele foto plaatsen. Dan is het watermerk het eerste wat je opvalt als je de foto ziet, in plaats van het beeld zelf.

Anderen werken met een klein logo in de hoek van de foto. Hierbij valt het watermerk minder op, en merk je het misschien pas na een tweede keer kijken op.

Watermerken worden niet in alle takken van de fotografie gewaardeerd. In de fashion industrie is het bijvoorbeeld echt een no-go om watermerken op je foto's te plaatsen. De credits worden hier meestal later op de foto's geplaatst, of er wordt ergens anders naar verwezen.

Maar ook andere commerciŽle bedrijfstakken waarderen het vaak niet als je foto's aflevert waar een logo op staat. Bij bruiloftsfotografie zijn er ook een stuk minder watermerken op de foto's te vinden.

Hoe dan wel je foto beschermen?


Er zijn andere manieren om je foto te beschermen, naast het plaatsen van een watermerk. Erik heeft hier een artikel over geschreven.

Het is natuurlijk aan iedereen om zelf te bepalen of je watermerken op je foto's wilt plaatsen. Waarom werk jij met een watermerk, of waarom juist niet?

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

68 reacties

 1. Femke
  Femke schreef op maandag 25 april 2016 om 20:40

  Ik heb een familielid dat vrijwel dagelijks een foto van internet plukt en op haar eigen Facebook-tijdslijn plaatst, zonder erbij te vermelden wie de foto heeft gemaakt (duidelijk niet door haarzelf), maar af en toe staat er zelfs een klein watermerk in een hoekje, van een ander... Ik denk dat zij het idee heeft dat alles wat op internet gezet wordt vrijelijk gedeeld mag worden - maar we zijn niet close en ik zie het ook niet als mijn taak haar op het issue van auteursrecht te wijzen (dat zou de familieverhoudingen verstoren en dat is het me niet waard).
  Feitelijk is het niet plaatsen van foto's op internet de enige manier waarop je zeker weet dat je foto's niet zonder toestemming door anderen gedeeld worden. Een watermerk dwars over de foto vind ik inderdaad erg lelijk, wat is dan de zin ervan om de foto dan überhaupt te delen?
  Ik ben zelf erg spaarzaam met het delen van mijn foto's op welk internetmedium dan ook; en áls ik al wat plaats dan in ieder geval in klein formaat zodat ze niet makkelijk (mooi) in groter formaat afgedrukt kunnen worden door iemand anders zonder mijn toestemming.
  Overigens kun je er natuurlijk ook bewust voor kiezen om de foto's die je plaatst wél vrij te geven voor (beperkt) gebruik door anderen, en een creative commons-licentie aan je werk mee te geven.

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 26 april 2016 om 07:00

  De enige reden dat ik watermerken gebruikte was bij het versturen van de onbewerkte foto's naar het model zodat zij haar keuze kon maken. Ik wilde uiteraard niet dat zij die onbewerkte foto's op het internet zou zetten, die foto's waren immers nog niet klaar. Op de foto kwam dan het woord proof te staan.
  Maar verder... als je niet wilt dat je foto's gebruikt worden door een ander moet je ze diep in je lade opbergen en nooit aan iemand laten zien.
  Ik heb wel eens het idee dat veel fotografen hun foto's zo ontzettend goed vinden dat ze denken dat iedereen daar mee aan de haal zal gaan. Ik heb ook het idee dat dit in de meeste gevallen ontzettend mee valt knipoog

 3. Koen
  Koen schreef op dinsdag 26 april 2016 om 09:35

  Meestal is het gebruik van een watermerk omgekeerd evenredig met de kwaliteit van de foto. Ik stel vast dat heel wat beroemde en bekende fotografen nauwelijks een watermerk gebruiken dus waarom zou ik dat als hobbyist wel doen?

 4. Willy
  Willy schreef op dinsdag 26 april 2016 om 10:23

  @martinphili: ben het wel eens met je laatste opmerking. Ik vraag me bij veel fotos idd wel eens af waarom ze überhaupt gedeeld worden. Niet per se omdat ze op zichzelf slecht zijn, maar omdat de onderwerpen me niets zeggen, en ik me afvraag wat de fotograaf wil. Gaat het erom een mooi plaatje laten zien en hopen dat de foto zoveel mogelijk geliked wordt oid? Publiceer je voor familie, vrienden, voor opdrachtgevers, of de hele wereld? Is het een verlangen naar erkenning?
  Er is trouwens nog wel een groot verschil tussen foto's diep in een lade opbergen of ze publiekelijk voor iedereen op het www te zetten..., je kunt er namelijk zelf thuis ook van genieten, ze aan familie laten zien of geven, ze mooi laten afdrukken en exposeren (en evt verkopen), en je kunt ze ook nog online zetten en dan alleen laten zien aan een beperkt gezelschap.... (hoewel dat laatste dan weer geen 100% garantie geeft dat er niet alsnog wat wordt gekopieerd maar nou ja)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord