Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

5 Redenen voor een L-bracket, en 5 redenen tegen een L-bracket

maandag 21 augustus 2023, 20:10 door | 5.476x gelezen | 24 reacties

Ik ben altijd liefhebber geweest van een L-bracket, al vanaf het eerste moment dat ik er een op mijn camera plaatste. Niet voor niets kan ik iedereen dit aanraden. In dit artikel geef 5 redenen waarom je er een zou moeten gebruiken. En 5 redenen waarom niet.

Mijn eerste L-bracket was voor de Canon EOS 20D, compleet met batterijgrip. Dit was ergens in 2005 en het was van het merk Kirk Enterprises. Het gaf niet alleen een veel betere balans op statief, maar het voorkwam ook het per ongeluk losraken van de batterijgrip.

Nando l brackets 5d 20d

Vanaf het moment dat ik een digitale spiegelreflex camera had, heb ik gebruik gemaakt van L-brackets. Ik wil nooit meer zonder.

Sindsdien heb ik voor elke camera die ik gebruik een L-bracket gekocht. Altijd een specifiek voor het type camera dat ik had. Met andere woorden, als ik een nieuwe camera kocht hield ik rekening met de extra kosten voor een L-bracket.

Waarom wel


Waarom vind ik dit kleine hulpmiddel zo onmisbaar? Ik geef 5 redenen waarom. Misschien zijn er meer, maar dit zijn in mijn ogen de belangrijkste.

1. Eenvoudig oriëntatie op statief wisselen



Nando l bracket positie op statief

De belangrijkste reden voor een L-bracket. Zonder probleem wisselen van oriëntatie.

De belangrijkste functie voor een L-bracket is de mogelijkheid om op statief direct van oriëntatie te wisselen. Je hoeft niet je compositie opnieuw te maken. Koppel de camera los, kantel het, en maak het weer vast.

2. Betere balans op statief



Nando uit balans brengen

Kantel je balhoofd, en de camera hangt naast je statief. Dit vergroot de kans dat je statief omvalt als je poten niet goed staan.

Doordat de camera gekanteld wordt, hoef je de statiefkop niet te kantelen. Hierdoor blijft de camera boven het midden van je statiefkop, waardoor de gewichtsverdeling optimaal is. Je camera hangt immers niet 'naast' het statief.

3. Muurvaste statiefaansluiting





Nando benro cameraplate
Dit loskomen en roteren zie ik veel gebeuren, maar niet als er een L-bracket gebruikt wordt. Sowieso hoef je de camera dan niet zijwaarts te kantelen.

Heb jij wel eens dat een eenvoudig statiefplaatje onder je camera onbedoeld draait of loskomt? Zeker als je de camera in portrait stand gebruikt? Omdat een L-bracket de vorm van je camera volgt, kan dit niet meer gebeuren. Door de L-vorm blijft alles veel beter op zijn plaats.

4. Onmisbaar voor panorama's



Nando l bracket panorama

Zonder L-bracket is het vrijwel onmogelijk om op de juiste manier verticale panorama's te maken.

Maak je veel panorama's, dan weet je dat je het beste in de portrait stand kan fotograferen. Dit is met een L-bracket heel eenvoudig, omdat je camera netjes boven het draaipunt van je statiefkop blijft. Ook met een nodal slide.

5. Biedt extra bescherming



Nando l bracket beschadiging

Zet je camera overal zonder problemen neer. Je L-bracket is een eerste bescherming tegen schade.

Onderschat deze laatste reden niet. Doordat een L-bracket altijd aan je camera blijft zitten, biedt het extra bescherming bij het neerleggen, zelfs bij het normale gebruik. De onderkant en zijkant van de camera raakt minder snel beschadigd.

Waarom niet


Er zijn een paar dingen die als nadeel beschouwd kunnen worden. De pluspunten wegen vele malen zwaarder, denk ik, maar misschien geldt dit niet voor jou. Ik laat het oordeel daarover aan jou over.

1. Geeft extra gewicht aan de camera



Nando gewicht l bracket

Deze universele 3LT L-bracket weegt nog geen 100 gram. Maar het telt natuurlijk wel op bij het gewicht van je camera op.

Een goed L-bracket is zo gebouwd dat het gewicht zo laag mogelijk is. Ondanks dat voegt het altijd wel wat gewicht aan je camera toe. Dit kan 100 gram zijn, of 200 gram. Aangezien een L-bracket ontworpen is om altijd op je camera te zitten, draag je dit altijd mee.

2. Kan in de weg zitten voor kabel aansluiting of kantelbaar scherm



Nando universeel l bracket of niet

Het verschil tussen een universeel en een voor de camera ontworpen L-bracket. De universele geeft beperkingen, met name met aansluitingen of een kantelscherm.

Heeft je camera een volledig kantelbaar scherm dat naast de camera draait? Dan zit een L-bracket meestal in de weg. Er is een uitsparing, maar die geeft toch een beperking. Ook de bereikbaarheid van de kabelaansluitingen kan moeilijker worden.

Heb je een universeel of slecht ontworpen L-bracket, dan kan de toegang tot kabelaansluitingen of batterijklep, of het gebruik van een kantelscherm helemaal onmogelijk zijn.

3. Custom L-brackets zijn vaak duur



Nando rrs l brackets webshop

Mijn L-brackets zijn altijd van het merk RRS. Ze zijn duur, maar fantastisch. De prijzen op deze webpagina zijn in dollars. Voor Euro's mag je het bedrag al snel met 50% verhogen.

Hoewel een universeel L-bracket goedkoop kan zijn, geven ze vaak beperkingen zoals in punt 2 aangegeven. Om dit te voorkomen kan je het beste een speciaal voor jouw camera ontworpen L-bracket kiezen. Echter, die zijn duur. Soms zelfs heel duur. Tweehonderd of zelfs driehonderd euro is geen uitzondering.

4. Kan in de weg zitten bij een video rig opstelling


Nando aansluitingen video

Voor video opnames heb je kabelaansluitingen nodig. Microfoon, koptelefoon, HDMI en misschien een PD USB-C aansluiting. Bovendien zijn veel video gimbals en statieven op het Manfrotto systeem gebaseerd.

Maak jij gebruik van video? Dan heb je misschien een externe voeding, een extern scherm, microfoon en koptelefoon. Misschien gebruik je een gimbal of een handgrip.

Het gebruik van een video cage is dan aan te raden. Echter, dit is iets anders dan een L-bracket. Heb je een L-bracket, dan kan het beperkingen voor aansluitingen geven. Ook de statieven voor video en gimbals zijn vaak gebaseerd op het Manfrotto systeem. Een L-bracket zit dan vaker in de weg.

5. Als je geen Arca-Swiss statief aansluiting hebt.



Nando statief koppelingen

Niet alle statiefkoppen hebben een Arca-Swiss aansluiting. Heeft je statief dat niet, wordt het moeilijk of zelfs onmogelijk om een L-bracket te vinden.

Een L-bracket is in vrijwel alle gevallen een Arca-Swiss aansluiting. Maak je gebruik van een ander soort statief aansluiting, dan is het gebruik van een L-bracket meestal niet mogelijk. Gelukkig omarmen steeds meer fabrikanten het Arca-Swiss systeem.

L-bracket of toch geen L-bracket?


De nadelen wegen voor mij niet zwaar. Sommigen dingen neem ik graag op de koop toe, voor andere zijn er altijd wel oplossingen. Een ding weet ik zeker, een camera zonder L-bracket is voor mij een camera die niet compleet is.

Heb jij een L-bracket in gebruik, of juist niet? Misschien weet jij nog meer voordelen of nadelen. Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

24 reacties

  1. Frans Visser
    Frans Visser schreef op dinsdag 22 augustus 2023 om 23:16  | reageer

    Ik heb een strap en een L bracket, maar ik merk dat ik het fijner vind om een L bracket onder de camera te schroeven ( en dus veel vaker de bracket gebruik).

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 11:10  | reageer

    Kan je de strap niet aan je L-bracket vastmaken? Mijn L-brackets hebben altijd nog een 1/4 inch schroef, zoals de camera ook heeft.

  3. eddy
    eddy schreef op dinsdag 22 augustus 2023 om 23:52  | reageer

    Een L-bracket en een goed statief zijn een must .......

  4. gast schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 07:52  | reageer

    Nog een nadeel, probeer het juiste model te vinden voor je camera met batterygrip.

  5. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 11:12  | reageer

    Dat hoeft toch geen nadeel te zijn. Dat is een kwestie van even tijd nemen om te zoeken.

  6. Bart Schoppers
    Bart Schoppers schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 09:02  | reageer

    Goedemorgen, ik gebruik op beide Nikon DSLR camera’s een universeel L-Bracket. Beiden van LeoFoto. Wil echt niet meer zonder. Super handig en verder onderschrijf ik de 5 voordelen zeker. De nadelen eigenlijk nauwelijks. Mijn beide camera’s met batterypack en objectieven zijn relatief al zwaar. Ik vind dat juist heel prettig om iets stevigs in de had te hebben. Zeker met mijn groten handen. Ik ervaar als fotograaf die nooit filmt, geen nadelen van kabel aansluitingen. Ik maak gebruik van Nikon WiFi / app en ander draadloze apparatuur. Heb er eigenlijk enkel last van wanneer je batterijen moet opladen. De Nikon originele l-brackets zijn niet duur… ze zijn gewoon schandalig en belachelijk duur. LeoFoto o.i.d. zijn zeer betaalbaar. Zeker bij Amazone

  7. gast schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 09:17  | reageer

    Ik heb een Manfroto statief plus balhoofd met een Manfrotto 340 Elbow Bracket, voor portret fotografie. Die portret stand is ook ideaal om een panorama foto te maken.

  8. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 11:07  | reageer

    Dat is inderdaad een oplossing. Helaas vergeleken met een L-bracket is het omvangrijk en het lijkt me niet geschikt voor permanente montage.

  9. Jonny
    Jonny schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 10:39  | reageer

    Een goed alternatief voor een L-bracket is de Atoll tripod collar.
    https://silencecorner.net/collections/atoll-series

  10. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 11:10  | reageer

    Ik had deze dingen eerder al eens gezien. Het is perfect voor het in balans houden van een camera met een lang objectief. Een alternatief voor een tripod collar. Het lijkt me niet zo praktisch om dit altijd op je camera te houden. Heb jij daar meer ervaring mee? Dan hoor ik daar graag meer over.

  11. gast schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 11:22  | reageer

    Onder volgende link kan je de voordelen en nadelen terug vinden. Ik kan het zelf niet beter verwoorden.
    https://jvn.photo/review-atoll-tripod-collar/

  12. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 11:41  | reageer

    Dank je voor de link, Jonny. Als ik de nadelen bekijk zie ik het niet als een goed alternatief voor een L-bracket dat permanent op je camera kan blijven, ongeacht welk objectief je gebruikt. Het zou mijn keuze niet zijn.
    Wel interessant om de review te lezen.

  13. gast schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 11:49  | reageer

    de l bracket is ook een goed hulpstuk als je een extra accu voor je camera of monitor wil gebruiken<dat doe ik bij het filmen

  14. Frans Visser
    Frans Visser schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 12:13  | reageer

    Nando, ik ben een L-bracket gekocht omdat mijn lange lens in de portretstand op een statief heel langzaam naar beneden neigde. Door de L-bracket is dit euvel opgelost. Mijn strap kan ik inderdaad onder de L-bracket vastzetten. Aangezien ik veel vrijwilligerswerk doe maak ik in een relatief korte tijd (pakweg 3 uur) veel foto's en gebruik in het algemeen daar 2 lenzen voor. Daarvoor gebruik ik een 2-voudige lensriem en 2 riemen vind ik toch wel (praktijk) gehannes, vandaar: 2 vingers door de zijkant van de L-bracket vind ik fijner.

  15. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 14:46  | reageer

    Ook ik ben een RRS gebruiker. Beter is er niet. Zo ook heb ik mijn lichtgewicht Gitzo statief voorzien van een RRS statiefkop van 30 mm. Werkt perfect. Ook in combinatie met de RRS nodal slide. (het exact waterpas zetten doe ik met een klein kunststof waterpasje welke in de onderkant een v-groef heeft) Voor de L-plaat koos ik echter voor de SmallRig. Er wordt een ringetje bijgeleverd waarmee je de L-plaat vastzet onder de camera. Opmerkelijk voordeel: met het zelfde ringetje kun je een andere schroef losdraaien om het verticale deel wel een cm of 3 van de camera weg te schuiven, handig om een kabel te bevestigen. En inderdaad Nando, het werkt perfect, veel beter dan het kantelen van de camera door het kantelen d.m.v de statiefkop. Een raar beeld ook, zo’n opstelling. En rare beelden, daar houden wij niet van toch?

    Hartelijk groet, Hans.





  16. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 15:28  | reageer

    De RRS L-brackets die ik heb gehad, en nog steeds gebruik hebben allemaal een standaard maat imbus die in de L-bracket geïntegreerd is. Ook deze L-brackets zijn met deze imbus uit te schuiven om de afstand tot de kabelaansluitingen te vergroten. SmallRig is daar dus niet uniek in.

  17. Paul Lefevere
    Paul Lefevere schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 19:59  | reageer

    Ik geloof echt wel in de videomogelijkheden van een camera die aanvankelijk voor foto’ s werd ontworpen. Maar ik krijg het moeilijk begrepen hoe bepaalde mensen die camera dan in een spinnenrag van kabels, secundaire en tertiaire schermpjes en allerhande rags willen wikkelen, zodoende nog “comfortabel” te willen capteren. Er bestaan wel degelijk specifieke videocamera’s die minder geknoei aan het lijf hebben. En zo krijgt het L-bracket ook wat ademruimte… &#128540;

  18. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 24 augustus 2023 om 09:56  | reageer

    Voor wie uitsluitend filmt, is een echte video camera een betere keuze. Toch is de DSLR of mirrorless camera een goed alternatief (en goedkoper in veel gevallen). Je hebt dan ook geen L-bracket nodig.
    Een L-bracket is gericht op de fotograaf. Het mogelijke probleem met aansluitingen is dan ook alleen voor de fotograaf die ook met zijn camera (veel) filmt.
    Er is overigens een uitstekende reden voor al die aansluitingen. Dit is niet alleen voor de filmer met een DSLR of ML, maar ook voor wie een dedicated film camera gebruikt. Het is dus niet zo dat die - in jouw woorden - geknoei aan het lijf hebben.

  19. PvRFotografie
    Profiel  PvRFotografie schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 22:55  | reageer

    Ik gebruik zelf een Multi Purpose Bracket van Benro, de MPB180. Dat is in basis een Arca-Swiss L-Bracket die aan beide kanten 18cm lang is. Op de verticale kant heb ik een Leofoto LR-50 quik-release clamp gemonteerd.

    Bij portrait stand zet ik de bracket op een statief kop en binnen 5 seconden klem ik een camera vast. Het maakt dan niet uit welke camera en met of zonder grip. Zelfs een Fuji GFX100 is gelukt.

    Het is niet moeders mooiste maar het voordeel voor mij is dat ik maar 1 bracket heb voor alle camera’s en dus geen brackets aan de camera’s zelf. Geen extra gewicht aan de camera's en het zit ook niet in de weg.

  20. Martin
    Martin schreef op donderdag 24 augustus 2023 om 10:50  | reageer

    Oeps erg interessant. Maar ik heb nog nooit een L bracket gebruikt en zie al meteen door de bomen het bos niet meer. Ik heb een canon R5 en meen op de foto in je artikel te zien dat het schermpje uitklappen wel kan, maar roteren niet meer. Waar kan ik de beste L bracket vinden tegen een schappelijke prijs. En zijn er ook video's die het gebruik een beetje laten zien?

  21. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 24 augustus 2023 om 11:33  | reageer

    Beste Martin,
    Een L-bracket geeft inderdaad een beperking met het gebruik van het klapscherm. Het kan ook geroteerd worden maar niet meer zo vrij als zonder L-bracket.
    Het beste L-bracket tegen een schappelijke prijs is niet eenvoudig te beantwoorden. Ik denk dat het beste L-bracket niet goedkoop kan zijn, maar je zou wat reviews en onderzoek moeten doen om dat voor jezelf te bepalen.

  22. Willie Kiek
    Profiel Willie Kiek schreef op zondag 18 februari 2024 om 20:19  | reageer

    Ik heb na enig speurwerk een L-bracket goedkoop aangeschaft om het uit te proberen. Al was het alleen al voor het beschermen voor de camera, dit is zonder meer het geval. Het was lastig om de accu te kunnen vervangen van de Canon R6, dat heb ik met enig zaagwerk kunnen aanpassen. Ook het schermpje kon niet kantelen. Na wederom enig zaagwerk, het is aluminium, werkt dit ook. Uiteindelijk toch maar een battery grip aangeschaft, zoals ik voor mijn vorige camera's ook had. De bracket past nu dus niet meer. knipoog

  23. Paul
    Paul schreef op donderdag 24 augustus 2023 om 11:18  | reageer

    Oei Nando, je hoeft je niet op je pik getrapt voelen hoor, ik wil hier enkel het nadeel van een L-bracket minimaliseren in geval het in de weg zou staan om te filmen. Ik ben in januari naar Noorwegen geweest, samen met een vriend die al jaren bij WTV cameraman is. Die levert met een degelijke mirrorless SONY, één extra scherm en één microfoon uitstekend professioneel werk. Ik ken er hier in het dorp ook die met een heel spinnenrag rondzeulen en waarvan het resultaat gewoon abominabel is. Iedereen doet het voor mijn part op zijn manier, maar ik heb altijd geleerd: keep it simple en probeer dat eerst te beheersen. En nogmaals: als het L-bracket je al zou verhinderen om serieus te filmen, koop dan maar een eenvoudige videocamera.

  24. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 24 augustus 2023 om 11:30  | reageer

    Beste Paul,
    Ik gaf alleen maar een gewone reactie op jouw reactie. Niets meer en niets minder. Sorry als je je aangevallen voelt, wat niet mijn bedoeling is

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.809 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord