Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Yljas Roeper

Reistip: Maison de la Photographie de Marrakech

dinsdag 11 januari 2022, 15:30 door | 2.236x gelezen | 3 reacties

Het is niet de vraag of, maar wanneer we weer vrijer kunnen reizen. Daar neem ik met deze reistip alvast een voorschot op. Als je ooit naar Marrakech gaat, bezoek dan zeker Maison de la Photographie de Marrakech.

Het doel van het museum is om de buitengewone diversiteit van Marokko te laten zien, zoals bezoekers het land vanaf het begin van de fotografie tot de moderne tijd hebben gezien en vastgelegd. Dit museum is absoluut een bezoekje waard.

De collectie van Maison de la Photographie bestaat uit meer dan 10.000 werken uit de periode van 1870 tot 1960. Een deel daarvan wordt permanent geëxposeerd, maar er zijn ook tijdelijke exposities, die vaak gebaseerd zijn op een thema.

Naast foto's bevat de collectie ook een zeldzame set van 800 gekleurde glasnegatieven. Ook hiervan is een deel te zien in een verduisterde kamer. Ze worden van achter verlicht, zodat je ze goed kunt bekijken.

Een filmdocumentaire in kleur van Daniel Chicault 'Landscapes and faces of the High Atlas' uit 1957 wordt permanent vertoond.

Het museum is te vinden in een smal straatje, op loopafstand van enkele andere bezienswaardigheden. Bij binnenkomst sta je direct in de museumwinkel.

Er zijn ansichtkaarten en posters te koop, maar ook magazines en boeken. Daarnaast zijn er replica's van de collectie als verzameld werk te koop, sommige genummerd en dus uniek.

Blog photofacts maison de la photographie

Een indruk van het museum (bron: Maison de la Photographie)

Het museum kent ook het concept van een foto van de maand. Hiervoor kun je je e-mailadres achterlaten op een pc, die in het museum staat. Je krijgt dan maandelijks de foto van de maand inclusief achtergrondinformatie toegestuurd.

Helaas werkt dit niet perfect. Ik heb me diverse keren ingeschreven en kreeg dan regelmatig een bericht van het museum, maar op de één of andere manier stopte dat na verloop van tijd weer. Op de website zijn de foto's van de maand echter ook te vinden, inclusief het verhaal bij de foto.

20190224 5483 monitor

Uitzicht over de medina en Hoge Atlas vanaf het dakterras

Er is een bescheiden restaurant aanwezig op het dakterras, waar ze overigens hele goed koffie serveren. Hier vandaan heb je ook een prachtig uitzicht over de medina en de Hoge Atlas, al is dat laatste wel een beetje afhankelijk van het weer en het moment van de dag.

De Hoge Atlas bevindt zich namelijk op zo'n 30 kilometer ten Zuiden van Marrakech, dus je fotografeert een groot deel van de dag in tegenlicht.

De ochtend of namiddag zijn daarom de beste momenten om het museum te bezoeken, als je tijdens je bezoek ook wat contrastrijkere foto's van deze imposante de bergketen wilt maken.

Maison de la Photographie is gelegen aan de Rue bin Lafnadek 46 en dagelijks geopend van 9:30 tot 19:00 uur. De entree bedraagt 50 Dirham (ongeveer 4,50 euro).

Kinderen jonger dan 15 mogen gratis naar binnen. Na betaling van de entreeprijs krijg je, indien gewenst, uitleg over hoe het museum in elkaar zit en welke tijdelijke expositie er op dat moment is.

Mocht je er geweest zijn, laat me dan weten wat je ervan vond. Ik ben benieuwd!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Yljas Roeper

Over de auteur

Houdt zich onder de naam Ytos Photography bezig met diverse vormen van fotografie. Geeft lezingen over fotograferen in Marokko en flitsen en organiseert regelmatig fotoreizen naar Marokko. Post af en toe op Instagram, maar is vooral actief op Facebook.

3 reacties

 1. Thijs
  Thijs schreef op woensdag 12 januari 2022 om 09:42  | reageer

  Ik ben er ook geweest, ik vond het een geweldig museum.
  Ik geloof ook dat je kaartje 24u geldig was, ik ben de dag erna met hetzelfde kaartje nogmaals teruggeweest, alleen al voor het dakterras. Ze serveerden er ook heerlijke tajine

 2. Ytos
  Profiel Ytos schreef op donderdag 13 januari 2022 om 13:56  | reageer

  Wat leuk dat je er ook geweest bent en het een geweldig museum vond Thijs. Ik weet niet hoelang een toegangskaart geldig is; ik heb inmiddels onbeperkt vrij toegang. De tajine heb ik nog niet geprobeerd, maar dat onthoud ik wel voor een volgende keer, als ik weer in Marrakech ben.

 3. gast schreef op donderdag 13 januari 2022 om 18:33  | reageer

  Ik ga daar niet heen. Ik ken iemand die er wel heen gaat en die ongetwijfeld voldoende foto's gaat laten zien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord