Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Waarom word je zo moe in een museum?

maandag 17 oktober 2022, 22:11 door | 2.843x gelezen | 6 reacties

Het gebeurt me bij ieder (foto)museumbezoek: na een klein uur word ik overvallen door een eindeloos soort moeheid waar de honden geen brood van lusten.

Ik slenter langs de werken, maar niks boeit me nog. Gek genoeg voel ik me direct weer energiek zodra ik op de stoep sta.

Waarom word je moe in een museum, en ben ik de enige?

Zeker niet, zo bleek na een digitale zoektocht. Het is een fenomeen! Dat museumbankjes altijd bezet zijn, dat is niet voor niks. Maar waarom?

Onderzoek uit 1916


Het eerste onderzoek naar Museum Fatique dateert uit 1916. De Amerikaanse gedragsonderzoeker Benjamin Gilman zat met dezelfde vraag als ik.

Gilman gaf zijn proefpersonen een vragenlijst, wat eigenlijk meer op een speurtocht leek. Om antwoord op de vragen te kunnen geven, was het noodzakelijk om de kunstwerken zeer minutieus te bestuderen. Ondertussen nam Gilman in het geniep foto's van zijn proefpersonen:

Onderzoek.JPG

Destijds toonden musea hun werken op onhandige hoogtes. En dat constante bukken, op je hurken zitten en voorover buigen, zorgde inderdaad voor zeer vermoeide proefpersonen, zo bleek uit het onderzoek Gilman.

Een weinig baanbrekende conclusie. Bovendien: inmiddels hangt bijna alles op ooghoogte in musea. En we zijn nog steeds moe. Althans, ik.

Aandachtsmoeheid


Een museumbezoek is, denk ik, niet zozeer een fysieke alswel een mentale uitputtingsslag. Wandelen en slenteren doen we immers de hele dag door. Maar écht aandacht hebben voor iets, dat doen we normaliter met grote tussenpozen.

Het grootste deel van de dag zit je in een bekende omgeving. Je rijdt bekende routes, praat met mensen die je kent. Weinig stimuli vragen exceptioneel veel aandacht van je.

Maar wel in een museum. Daar zie je kunst, en dat is meestal moeilijk te snappen. Bij het zien ervan heb je direct een spervuur aan vragen. Je zoekt de antwoorden vervolgens verwoed in de ingewikkelde teksten die er vaak naast hangen.

Je aandachtsspier verslapt door een overload aan nieuwe informatie die in geen enkel referentiekader past.

Onderzoek.JPG

Moe van reptielen


Zelfs zonder die soms vervelende bordjes is de afnemende aandacht meetbaar, zo blijkt uit een onderzoek naar het gedrag van dierentuinbezoekers.

In het reptielenhuis in de Birmingham Zoo worden de beestjes bij de entree overladen met aandacht. Maar zit het reptiel geplaceerd bij de uitgang dan loopt het gros met de blik op oneindig langs het hok.

Nadat men de hele opstelling had gespiegeld, werd hetzelfde effect gemeten. Het lag dus niet aan het uiterlijk van de beestjes, maar aan de attentiespanne van de bezoeker.

De remedie


De oplossing is simpel. Je aandachtsspanne is eindig, en dus moet je er zuinig mee omgaan. Zie het als een emmertje aandacht dat je te vergeven hebt.

Begin je bezoek daarom niet blind daar waar het museum zegt dat je moet beginnen. Bestudeer vóórdat je een zaal betreedt de museumindeling. Bepaal waar je interesse ligt en ga daar direct heen.

Werk de zalen af in volgorde van belangrijkheid voor jou. Word je toch halverwege eindeloos moe, neem dan plaats op een bankje. Want uit dit baanbrekende onderzoek blijkt dat je daarvan uitrust: Seating & Sitting, an observational study.

Oók mentaal. Een vinding van de bovenste plank.

Museummoe



Ontdek de Geschiedenis van de Fotografie


Benieuwd naar hoe fotografie ontstaan is? In de cursus Geschiedenis van de Fotografie laat expert Tom Meerman je alles weten over hoe fotografie ontstaan is.

De geschiedenis geeft voorbeelden om te gebruiken in het heden. Ontdek wat er al is gedaan en waar jij je eigen draai aan kan geven.

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

6 reacties

  1. gast schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 14:08  | reageer

    Met het artikel over de museummoeheid ben ik het helemaal eens. Dat is waarom ik een museum jaarkaart gebruik en altijd maar een uurtje geniet van de expositie. Ik kom liever een paar keer terug, dan dat de museummoeheid toeslaat.

  2. Elvira Smit
    Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 14:27  | reageer

    Dag "gast", goede tip! Veel langer dan een uur lukt het mij ook zelden om mijn ogen 'fris' te houden vrolijk

  3. Rob
    Rob schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 16:45  | reageer

    Daarom is het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht een kleiner, knus museum waar je ongeveer een uur/anderhalf uur max nodig hebt om alles te bekijken, een echte aanrader.
    https://fotomuseumaanhetvrijthof.nl/

  4. Louis Raaijmaakers
    Louis Raaijmaakers schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 19:07  | reageer

    Hoi Elvira, ik denk dat er nog een andere reden is voor die vermoeidheid. De energie die de fotograaf of kunstenaar gestopt heeft in zijn creatie ervaar je niet alleen door te kijken, maar ook door te voelen. En dat voelen kan overweldigend zijn, emoties teweeg brengen waardoor die vermoeidheid ook kan ontstaan. Precies zoals je schreef, anders te gaan kijken. Kijken met gevoel.

  5. Frank
    Frank schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 21:01  | reageer

    Ik herken het ook. Wat wel een verschil maakt of je in een tentoonstelling van 1 schilder/fotograaf rondloopt (of met een duidelijk thema), of juist een verzameling van veel verschillende kunstenaars en stijlen - in dat laatste geval ben je veel meer aan het ‘schakelen’ wat veel mentale energie kost

  6. luc.vc@icloud.com
    Profiel luc.vc@icloud.com schreef op vrijdag 21 oktober 2022 om 10:47  | reageer

    Elvira, de auteur, schrijft over fotografie als kunst. Zo hoort dat. Geen technisiteiten over hoe 'goed' die camera of lens of wat dan ook is. Dat gaat dan alleen maar over omzet (verkoop) draaien en winst maken, dus niks met kunst te maken.
    Doe zo verder, Elvira.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord