Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erwin Derksen

Sergej Prokudin-Gorski; Kleur in Rusland tussen 1904 en 1915

zaterdag 25 juli 2009, 22:33 door | 8.721x gelezen | 1 reactie

Sergej Prokudin-Gorski was als chemicus al zeer vroeg bezig met kleurenfotografie. Tussen 1904 en 1915 maakte hij al kleurenfoto's. De kwaliteit hiervan is verbazingwekkend briljant en je gaat bijna twijfelen aan de originaliteit.

De afbeeldingen tonen Rusland voordat het Sovjet Unie werd. Uniek materiaal. Zeker in de kwaliteit die nu nog beschikbaar is. We denken bij de wereld uit die jaren al snel in zwart-wit doordat het meeste beeldmateriaal van destijds nog geen kleur bevatte.

Hoewel ik weinig heb met alles 'voor de oorlog' wilde ik dit jullie toch niet onthouden. Op deze wat rudimentair opgezette website over Prokudin-Gorski kun je al het een en ander vinden, maar nog interessanter is deze website. Deze site is wat mij betreft overzichtelijker.

Sergej kreeg van tsaar Nicolaas II toestemming om het rijk vast te leggen. Dit gaf hem toegang tot veel gesloten of afgeschermde gebieden. Van het Ministerie voor Transport kreeg hij een speciaal treinwagon met een donkere kamer. Behalve landschappen en gebouwen fotografeerde hij ook veel mensen.

In totaal bevat de collectie van Sergej 2.434 foto's in 14 albums. Een omvangrijke indruk van de industriële revolutie en de etnische en religeuze diversiteit van het Russische rijk.

Nilova Klooster door Sergej Prokudin-Gorski


Bron: De Gelderlander

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

1 reactie

  1. dennis van den eijnden
    Profiel dennis van den eijnden schreef op maandag 27 juli 2009 om 23:07  | reageer

    mooie foto's. The LoC heeft wel meer mooie series. Dat de foto's er bijna te goed uitzien heeft denk ik ook te maken met de nabewerking die erop los is gelaten. onder het kopje 'Making Color Images from
    Prokudin-Gorskii's Negatives' zie je dat het proces nog niet zo verfijnd was als dat nu wordt voorgedaan na flinke nabewerking. desalniettemin: mooie foto's en een unieke kijk op vroegah.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord