Michiel Heijmans

Straatfotografie tip: Maak een foto, niet een kiekje

zondag 24 september 2023, 14:41 door | 2.202x gelezen | 0 reacties

Het klinkt zo simpel. Maar als je wilt, dat jouw foto er een beetje uitspringt, dan is het een valide vraag. Heb ik een kiekje gemaakt, of een foto?

Parijs

Parijs - f/5.6, 1/250s, 160 ISO @ 35mm

Een kiekje is de vakantiefoto van de buurvrouw, vooral bedoelt om even snel de situatie vast te leggen. Kijk, een Amsterdamse gracht, leuk.

De straatfotograaf zal op zoek gaan naar iemand die op een opblaaseenhoorn door de grachten drijft. Kijk, allemaal mensen op het strand, vakantie. De straatfotograaf vindt die ene meneer die in zijn gele Speedo ligt te zonnen met een roze handdoek over zijn hoofd.

Zoek naar het ongewone in het gewone. Een goede stelregel is om je zelf af te vragen of de situatie die je fotografeert nog een keer kan voorkomen. Als dat niet het geval is, als je een 'eenmalig iets' fotografeert, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een foto te pakken.


Deze tip om betere straatfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over straatfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Straatfotobijbel.

» Bestel De Straatfotobijbel
Michiel Heijmans

Over de auteur

Michiel is professioneel straatfotograaf en geeft workshops en lezingen over straatfotografie. Hij schrijft columns voor Focus Magazine en is erg actief op Instagram. Daar vind je dagelijks inspiratie en tips voor je eigen straatfotografie!

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Straatfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

46.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord