Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flitsfotografie tip: Flitsen met een systeemcamera

donderdag 26 januari 2023, 14:41 door | 2.769x gelezen | 3 reacties

Systeemcamera's zijn in mijn ogen beter dan spiegelreflexcamera's. Alleen moet je in sommige gevallen wel even weten wat je moet doen. Zoals wanneer je met (studio)flitsers gaat werken. Dan moet je even een instelling aanpassen.

Systeemcamera's hebben geen optische zoeker meer, maar een elektronische zoeker. Je kijkt door de zoeker van je camera dus naar een beeldschermpje. Je ziet hierop al wat de effecten van je camera-instellingen zijn voordat je de foto maakt. Erg prettig!

Bij flitsfotografie is dat echter lastig. Het flitslicht kun je natuurlijk niet 'alvast zien'. Maar je past er wel je camera-instellingen op aan.

In veel situaties betekend dit dat je beeld door de zoeker veel te donker is. Er moet immers nog flitslicht aan het beeld toegevoegd worden voor de juiste belichting.

De Belichtingssimulatie uitschakelen op de Canon EOS R5

Belichtingspreview uitschakelen op de Canon EOS R5

Systeemcamera's hebben daarom een optie waarbij je geen preview krijgt van de daadwerkelijke belichtingsinstellingen. In plaats daarvan krijg je een algemeen zoekerbeeld dat past bij de situatie.

Deze instelling heb je nodig wanneer je werkt met flitslicht. Vaak heet dit 'belichtingssimulatie', 'expusore preview' of 'Belichtsvoorvertoning ' Check je handleiding voor de juiste menu-optie bij jouw camera.

Zelf heb ik deze instelling direct in mijn snelmenu gezet (favorieten). Zo kan ik hem razendsnel terugvinden en dus makkelijk schakelen tussen flitsfotografie in een donkere omgeving en fotografie in situaties met continuelicht.


Deze tip om betere flitsfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.

» Bestel De Flitsbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

  1. Ronald Maas
    Ronald Maas schreef op dinsdag 31 januari 2023 om 13:30  | reageer

    Beste Elja, dit keer geen zure reactie, maar een compliment,
    goede tip!!

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 31 januari 2023 om 13:42  | reageer

    Dank je, Ronald. vrolijk

  3. Martin Verbruggen
    Martin Verbruggen schreef op dinsdag 31 januari 2023 om 19:46  | reageer

    Bedankt Elja. Een belangrijk verhaal. Had me dit niet gerealiseerd. Komt bij mij meteen een vraag op. Als ik bijv. bij sterrenfotografie de Bulb stand gebruik, weet de camera niet hoe lang ik ga belichten. Is het dan ook verstandig om preview uit te zetten??

    Nogmaals een goede tip.
    Martin

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord