Fotofair actie: 70 euro korting op toegang tot 110+ online cursussen + gratis het boek de Fotografiebijbel. Word nu lid.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flitsfotografie tip: Je eigen warme zonlicht maken

vrijdag 23 mei 2025, 14:07 door | 823x gelezen | 2 reacties

Ook op een grauwe dag wil je graag mooie sfeervolle foto's maken. Je flitser kan je dan goed helpen om zonlicht na te bootsen. De warme kleur van een opkomende (of ondergaande) zon kun je nabootsen door een oranje kleurfilter (CTO) op je flitser te zetten of door in een goudkleurig reflectiescherm te flitsen.

Regina zonlicht

Regina Piil - f/2.8, 1/160s, 100 ISO @ 173mm

Let uiteraard op de richting van het licht. Van opzij werkt meestal het beste, maar je moet ook rekening houden met een logische positie van de zon. Zeker als er in de achtergrond ook nog echt zonlicht te zien is. Als de richting dan afwijkt heeft je kijker snel door dat er iets niet klopt.

Zorg dat je flitser net iets harder flitst (ongeveer 1 stop) dan het omgevingslicht, zodat het effect nog wel goed zichtbaar is, maar niet overdreven of zorgt voor uitgebeten delen.


Deze tip om betere flitsfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.

» Bestel De Flitsbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts en online fotografiecursussite Photofacts Academy. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over compositie, zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

2 reacties

  1. gast schreef op dinsdag 27 mei 2025 om 16:31  | reageer

    Leuk artikel. Je geeft aan dat de flitser net iets harder flitst (ongeveer 1 stop) dan het omgevingslicht. Maar hoe bepaal je wat de hoeveelheid omgevingslicht is?

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 mei 2025 om 16:46  | reageer

    Je kunt dat natuurlijk meten met een (flits)lichtmeter. Als je flitslichtmeter geen omgevingslicht meet, dan kun je de waarden van de lichtmeter van je camera gebruiken.

    Maar het is ook prima te doen 'op zicht' op basis van het schermpje van je camera en de histogram (als je geen flitslichtmeter hebt). Dat kost je dan een paar foto's om het licht naar wens te krijgen. Let op (in het histogram) dat er geen uitgebeten plekken ontstaan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

43.540 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord