Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flitsfotografie tip: Koop een generieke opzetflitser

donderdag 2 februari 2023, 14:14 door | 2.198x gelezen | 5 reacties

Wanneer je aan de slag wilt met flitsfotografie heb je uiteraard een flitser nodig. De keuze is enorm. Een opzetflitser is een goede eerste stap. Maar wat is slim als eerste aanschaf wanneer je wilt gaan flitsen?

Je kunt flitsers kopen van het cameramerk dat je gebruikt, maar deze zijn meestal prijzig en ook echt alleen maar te gebruiken op dit specifieke merk. Als je nog een flitser moet aanschaffen is mijn advies om ook te kijken naar de generieke systemen.

Youngnuo flitsset

2x Yongnuo YN600EX-RT II Speedlites + Yongnuo YN-E3-RT transmitter

Vaak bieden deze opzetflitsers met dezelfde specificaties voor een fractie van de prijs. Ook hierbij kun je kiezen voor een flitser die specifiek met jouw camera kan communiceren. Zo krijg je ook alle mogelijkheden die de merkgebonden modellen bieden.

Mijn advies zou overigens zijn om te starten met opzetflitser (ook wel reportageflitsers genoemd). Studioflitsers kan natuurlijk ook, maar die zijn vaak duurder en minder praktisch als je ook op locatie wilt flitsen.

Een opzetflitser (of meerdere) met flitsontsteker is mijn advies. Je kunt je flitser dan van je camera afhalen en op afstand af laten gaan wanneer je een foto maakt. Hiermee bereik je de mooiste resultaten.

Zelf gebruik ik de opzetflitsers van Yongnuo. Deze flitsers zijn heel betaalbaar en presteren in de praktijk prima.

Veel andere merken hebben het echter ook goed voor elkaar. Het prettige van deze niet-merkgebonden flitsers is dat je ze ook kunt gebruiken als je met een ander cameramerk gaat fotograferen.

Kies eventueel voor een merk dat zowel opzetflitsers als studioflitsers aanbiedt. Uiteraard moeten ze dan wel gemixed gebruikt kunnen worden. Ook als je dan nu nog geen studioflitsers aanschaft, geeft het je wel de flexibiliteit voor de toekomst.


Deze tip om betere flitsfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.

» Bestel De Flitsbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. steven meert
  steven meert schreef op vrijdag 3 februari 2023 om 10:24  | reageer

  "Het prettige van deze niet-merkgebonden flitsers is dat je ze ook kunt gebruiken als je met een ander cameramerk gaat fotograferen."

  Dit klopt toch niet echt, de contactpunten van de flitsschoen verschillen van merk tot merk. Tenzij je een flits koopt die je enkel manueel kan instellen en die maar één contactpunt heeft. Anders zal je toch bv. een Yongnuo YN600EX-RT II VOOR CANON moeten kopen.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 3 februari 2023 om 11:53  | reageer

  @Steven; Ahja, je hebt gelijk. Dat werkt niet als je alle automatische functies wilt gebruiken. Had ik duidelijker over kunnen zijn.

  Zelf stel ik mijn flitsers meestal handmatig in. Ik gebruik mijn Yongnuo trigger die voor Canon is ook op andere merken. Handig dus als ik bijvoorbeeld aan een review met bijvoorbeeld een Fujifilm of Sony werk.

  Ik kan dan wel mijn Canon flitsers gebruiken op de handmatige stand, maar dat werkt dus niet met de officiële Canon trigger. Die laat de flitsers niet afgaan.

 3. Ria Bouma
  Ria Bouma schreef op dinsdag 7 februari 2023 om 11:38  | reageer

  Hoi Elja,
  heb je bij het gebruik van de Yongnuo YN-E3-RT transmitter, geen receivers op de flitsers nodig? Kan je de youngnuo ook gebruiken in combinatie met de Rollei reportageflitser? En dan ook in combi met de transmiiter? Of werkt de transmitter alleen voor de youngnuo flitsers?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 8 februari 2023 om 22:35  | reageer

  De Yongnuo YN-E3-RT flitser communiceert draadloos direct met deze specifieke Yongnuo flitsers én met de Canon RT flitsers. Daar heb je geen receivers voor nodig.

  In combinatie met een Rollei reportageflitser zou dan weer niet werken.

 5. gast schreef op woensdag 8 februari 2023 om 20:56  | reageer

  Vaak kan je dat probleem weer oplossen met een TTL Hotshoe Adopter

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord