Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flitsfotografie tip: Koop geen Omnibounce

zaterdag 18 maart 2023, 20:02 door | 3.374x gelezen | 12 reacties

Veel fotografen denken dat ze hun flitslicht kunnen verzachten door een Omnibounce te kopen. Dit is een klein plastic kapje dat je op je flitser kunt zetten. In de praktijk is het effect van een dergelijk plastic kapje te verwaarlozen.

Nikon SB-28 met Omnibounce

De zachtheid van je licht komt van het formaat van je lichtbron (hoe groter, hoe zachter) en de afstand tot je onderwerp.

Beide veranderen vrijwel niet met een Omnibounce. Het enige wat er gebeurd is dat het licht iets meer verspreidt wordt; het wordt meer kanten op geslingerd.

Het effect van een Omnibounce is echter minimaal. Je raakt vooral flitskracht kwijt. Hierdoor moet je flitser dus harder werken voor hetzelfde licht en zal de batterij sneller leeg gaan.

Bespaar je die paar tientjes voor dat stuk plastic dus maar.


Deze tip om betere flitsfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.

» Bestel De Flitsbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Jo
  Jo schreef op zondag 19 maart 2023 om 23:17  | reageer

  Dus iedereen die een Omnibounce gebruikt is dom. Wat een pretenties!

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 19 maart 2023 om 23:39  | reageer

  Dat zeg ik helemaal nergens, Jo.

  Ik heb zelf ook ooit zo'n Omnibounce gekocht omdat ik dacht dat het een makkelijke manier was om mijn licht te verzachten. Ik had zelf toen ook nog niet goed door wat nu zorgt voor zachter licht.

  Heb je een Omnibounce? Dan stel ik voor dat je het gewoon eens gaat uitproberen met wat testfoto's. Wat is nu werkelijk het verschil? En is dat niet ook te bereiken met het witte bounce-kaartje dat doorgaans standaard bij flitsers zit.

  Flits vervolgens eens indirect (via plafond, muur of reflectiescherm). Wat levert betere resultaten op?

  Mijn bericht is een waarschuwing aan iedereen die denkt over het kopen van zo'n Omnibounce. Besef je wat het doet en bespaar je het geld.

 3. Stefan ALEN
  Profiel Stefan ALEN schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 10:40  | reageer

  Bij mijn Nikon flitsers werd standaard een diffusiekapje meegeleverd. Dus geen extra aankopen.

 4. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 10:58  | reageer

  In een kleine ruimte met witte muren en wit plafond zal een omnibounce het licht meer verstrooien en voor zachter indirect licht kunnen zorgen. Maar in grotere ruimtes of buiten gaat dit niet op en raak je alleen maar energie kwijt. Lijkt mij.

 5. Gonda
  Gonda schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 11:23  | reageer

  Heb het uitgeprobeerd met mijn hondje
  Met en zonder bouncekapje…vond met kapje toch mooier beter licht verspreiding zonder schaduwen om de ogen…zonder kapje donkere schaduwen om de ogen…dus voor mij in deze situatie met omnibouncekapje
  Dus ben blij dat ik hem gebruik.

 6. wilmers
  Profiel wilmers schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 11:44  | reageer

  dat van dat bouncen klopt wel dat je dan meer het licht verspreid en zachter wordt maar beste Ilja je weet zelf toch ook wel dat je dan met je sluitertijd veel meer in de problemen komt. flits ik direct naar iemand met een goede bouncekap of een magmod boob erop dan kan ik zo met wel 1/15 van seconde een scherpe opname maken, dat lukt je niet wanneer je gaat bouncen via een plafond .

 7. KJ
  KJ schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 12:08  | reageer

  Ik zou zeggen, verdiep je eens in de materie ipv van te stellen dat de schrijver pretenties heeft..Nergens wordt in het artikel gezegd dat iemand dom is om een omnibounce te gebruiken...wel onwetend knipoog

 8. KJ
  KJ schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 12:13  | reageer

  Zoveel mogelijk licht op muren bouncen doe je niet met zo'n kapje.
  Het zachte licht ontstaat toch al door het bouncen. Met kapje erop moet de flitser nog harder werken, dus heeft is de recycletijd groter en de accu sneller leeg.

 9. Robert
  Robert schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 12:52  | reageer

  Bij Nikon zit inderdaad het kapje er bij.
  Ik gebruik hem bij trouwerijen, recepties edg altijd. Geen donkere ogen meer en veel vriendelijker licht met een natuurlijke uitstraling.
  Fotoschietgroet Robert

 10. Ronny
  Ronny schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 16:29  | reageer

  Ik heb al veel gewerkt met zacht GEKLEURDE omnibounces : zo kan je de kleur van je flitser afstemmen op het aanwezige licht voor consistentere belichting.... oranje voor gloeilampen en groen voor tl verlichting: werkt prima !

 11. Eric Dankbaar
  Eric Dankbaar schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 16:31  | reageer

  Met een speedlight reportageflitser in een softbox zijn mijn ervaringen met omnibounce positiever dan zonder het kapje, het licht wordt door het kapje beter verspreid binnen de softbox. Wel heb ik de ervaring dat de kleurechtheid van deze kapjes van invloed is op de witbalans, zeker als je deze kapjes gebruikt van meerdere leveranciers en dat toepast op 2 of 3 flitsers.

 12. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 22 maart 2023 om 09:39  | reageer

  De proef op de som genomen:
  Ik vind dat Elja gelijk heeft, maar als de gebruikers tevreden zijn over hun omnibouncekapje, laat ze het dan ook maar gebruiken. Zou zonde zijn een paar tientjes over de balk te gooien door het niet meer te gebruiken. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord