Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flitsfotografie tip: Maak je niet te druk om het richtgetal

donderdag 9 februari 2023, 15:51 door | 1.945x gelezen | 0 reacties

Wanneer je een reportageflitser gaat kopen dan is het goed om te weten dat de maximale kracht van de flitser aangegeven wordt met het zogenoemde richtgetal (of guide number, in het Engels). Hoe hoger het getal, hoe krachtiger de flitser.

Flitsers richtgetal


Afhankelijk van de manier waarop je jouw flitsers gaat gebruiken is die maximale kracht helemaal niet zo relevant. Zelf flits ik vrijwel nooit op de maximale instelling. Dan heb ik meestal veel te veel licht.

Het richtgetal van een flitser wordt helaas niet door alle fabrikanten op dezelfde manier gemeten. Meestal wordt er uitgegaan van 100 ISO en 105mm, maar soms wordt bijvoorbeeld 200 ISO gebruikt of een zoomstand van 200mm (waardoor het richtgetal dus hoger wordt).

Vaak wordt het richtgetal van de flitser ook al genoemd in de naam van de flitser. Bijvoorbeeld de Canon Speedlite 600 EX-RT. Die heeft een richtgetal van 60 (bij 100 ISO en 200mm).

Voor een opzetflitser die je vooral gaat gebruiken voor portretfotografie is een richtgetal tussen de 40 en de 60 meestal meer dan voldoende.


Deze tip om betere flitsfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.

» Bestel De Flitsbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.467 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord