Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Zwart onderwerp op zwarte achtergrond

zaterdag 22 maart 2014, 23:52 door | 17.263x gelezen | 5 reacties

Wanneer je met productfotografie bezig bent kan het lastig zijn om een zwart onderwerp mooi te laten afsteken op een zwarte achtergrond. Recentelijk was ik op Shoot A'Dam en daar had fotograaf Urs Recher en opstelling staan waar hij een zwarte helm op een zwarte achtergrond had uitgelicht.

Ik heb een vergelijkbare opstelling gebruikt om een zwarte koptelefoon uit te lichten. In deze opstelling zorg je voor een mooi randje licht aan de randen van je onderwerp. Zo staat je product direct mooi los van de zwarte achtergrond.

Sony koptelefoon


Je krijgt natuurlijk het randje licht om je onderwerp door ervoor te zorgen dat er licht van achteren op het onderwerp valt. De slimmigheid van de opstelling van Recher is dat je een softbox gebruikt die direct achter het onderwerp staat.

Het midden van die softbox vlag je echter weg met een zwart vlak. Dit zwarte vlak is de achtergrond in je foto en op deze manier heb je direct een prachtig licht dat van achteren je onderwerp op gelijkmatige manier belicht.

Koptelefoon bts

In bovenstaande 'behind the scenes' foto zie je hoe ik dit in mijn opstelling gedaan heb. De flitser met octabox zorgt voor het licht van achteren en staat recht achter het onderwerp. Ik heb een nog ingepakt reflectiescherm gebruikt om een deel van het licht weg te vlaggen. Het reflectiescherm hangt aan een statief.

Ongeveer een meter voor het reflectiescherm staat mijn onderwerp op een ander statief. De softbox aan de rechterkant zorgt ervoor dat het onderwerp zelf ook belicht wordt. Deze softbox staat in een hoek van 90 graden op het onderwerp en zo opgesteld dat er zo weinig mogelijk licht valt op de zwarte achtergrond. Die wil je immers zwart houden.

Heb je toch nog last van licht op je achtergrond dan kun je nog wat meer afstand nemen tussen je onderwerp en de achtergrond. Aan de andere kant (niet op de foto) heb ik een reflectiescherm gehouden om te voorkomen dat de linkerkant van het onderwerp dicht zou lopen. Het reflectiescherm is dus het invullicht.

Nabewerking


In de nabewerking (in Photoshop) heb ik uiteraard het statief waar het onderwerp aan hangt weggehaald. Ook heb ik de witte octabox die in de foto nog zichtbaar was zwart gemaakt door er simpelweg met een zwart penseel over heen te verven. Uiteraard heb ik er bij het maken van de foto wel voor gezorgd dat het onderwerp wel geheel omgeven was door de zwarte achtergrond.

Ook heb ik met behulp van de tool 'doordrukken' (met de instelling op 'schaduwen') ervoor gezorgd dat de zwarte achtergrond echt pikzwart zou zijn. Aangezien de koptelefoon ook gewoon door mij in gebruik is was deze niet geheel stofvrij. In de nabewerking heb ik dan ook nog wat stofjes verwijderd. Dat zal bij dit soort foto's eigenlijk vrijwel altijd nodig zijn.

Om te voorkomen dat er een kleurzweem in de foto zou zitten heb ik de foto omgezet naar zwart-wit. Bij een onderwerp waar geen (belangrijke) kleur in zit, zoals deze, de makkelijkste manier om een kleurzweem uit te sluiten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

  1. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 23 maart 2014 om 11:55  | reageer

    Erg net resultaat en een duidelijke omschrijving!

  2. Daan
    Daan schreef op maandag 24 maart 2014 om 15:46  | reageer

    Elja leuk en informatief artikel. Heb gelijk maar doorgestuurd collega was nog opzoek naar een heldere uitleg hoe dit te doen...

  3. Lilian
    Lilian schreef op dinsdag 25 maart 2014 om 12:57  | reageer

    Wat een goed informatief stukje bedankt voor het delen van de kennis.

  4. Huub
    Huub schreef op dinsdag 25 maart 2014 om 15:27  | reageer

    Ga ik zeker eens proberen (Y)

  5. baert luc
    baert luc schreef op dinsdag 25 maart 2014 om 17:25  | reageer

    Heel nuttige info,zal ik zeker toepassen .
    Merci
    Gr Luc

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord