Michelle Peeters

5 autofocus technieken uitgelegd

woensdag 12 december 2018, 14:51 door | 19.715x gelezen | 17 reacties

Wat is nu eigenlijk scherpte? Voor mensen is een foto scherp op het moment dat het beeld op de foto even duidelijk is en geen fractie waziger dan het werkelijke beeld dat je ziet.

Voor een camera werkt dit anders. Een camera werkt met contrastdetectie, fasedetectie en soms een combinatie daarvan om te bepalen of je onderwerp scherp is.

1. Contrastdetectie


Bij contrastdetectie wordt het digitale beeld geanalyseerd. Bij scherp beeld zijn er duidelijke overgangen te zien, bijvoorbeeld langs de randen van een voorwerp. Bij onscherpte zijn randen juist vervaagd.

Om scherp te stellen moet de camera zoeken naar het hoogste contrast. De camera laat de lens hiertoe stapsgewijs dichterbij of verder weg scherpstellen.

Contrast af

Contrastdetectie

Net zo lang tot het toestel merkt dat het scherpste punt gepasseerd is. Daarna wordt de lens de andere kant op gestuurd om terug te keren naar het maximum. Dit proces herhaalt zich enkele keren met steeds kleinere stapjes, om zo goed mogelijk scherp te stellen. Dit kost veel meer tijd dan fasedetectie.

Bij gebrek aan een spiegelhuis zitten er bij een systeemcamera geen scherpstelsensoren onder in de behuizing. Dus werd er vaak contrastdetectie toegepast.

Bij recente systeemcamera's is de traagheid van contrastdetectie opgelost met fasedetectie via autofocus-sensoren op de beeldsensor. Zo stellen ze alsnog razendsnel scherp. Deze scherpstelsensoren kunnen op een kluitje in het beeldcentrum of juist mooi verspreid over het beeld zitten. Dit laatste biedt natuurlijk de meeste flexibiliteit.

2. Fasedetectie


Fotografeer je met een spiegelreflex? Dan wordt niet de beeldsensor gebruikt om licht op te vangen. Speciale optische scherpstelsensoren (AF-sensoren) die iets uit elkaar liggen worden hierbij gebruikt om automatisch scherp te stellen.

Daarom is een reflexcamera zo enorm snel. Wanneer het contrast op beide sensoren gelijk is, is het beeld het scherpst. Dat is een andere techniek, te vergelijken met hoe onze twee ogen scherpstellen.

Die sensoren bevinden zich onder in het spiegelhuis. Het licht dat door het objectief stroomt, wordt in de body via een spiegel omhoog gestuurd en komt zo in de optische zoeker terecht.

Daarom zie je zelfs als de camera uitstaat nog beeld. De spiegel stuurt alleen niet al het licht naar de zoeker. Een fractie ervan wordt doorgelaten en komt via een tweede kleinere spiegel onder in de camera bij de scherpstelsensoren terecht, zodat ze hun werk kunnen doen.

Fase detectie autofocus
Fasedetectie autofocus


Als je door de zoeker kijkt, zie je scherpstelpunten. Dat zijn lampjes of symbolen op een lcd-paneel. Zo weet je waar in het beeld zich (ongeveer) de scherpstelsensoren bevinden.

Fasedetectie is ongelofelijk snel en nauwkeurig. Ook een systeemcamera werkt hiermee, al heeft deze geen spiegel, maar zitten er fasedetectiepixels op de sensor die in twee delen is gedeeld en zo de scherpte kan bepalen.

Het grootste nadeel van fasedetectie is echter dat de AF-module heel even 'blind' wordt zodra de hoofdspiegel in de camera opklapt. Er valt dan geen licht meer op de AF-module. Wanneer je een digitale reflexcamera in liveviewmodus gebruikt, hetzij om te fotograferen, hetzij om te filmen, dan werkt de AF-module dus niet.

In liveviewmodus schakelen reflexcamera's daarom over naar contrastdetectie. Canon reflexcamera's beschikken tegenwoordig over Hybride CMOS AF sensoren, waarmee een combinatie van contrast- en fasedetectie in liveview-modus mogelijk is.

3. Hybride autofocus


Via fasedetectie (scherpstelsensoren op de sensor) wordt heel snel grofweg het juiste punt opgezocht. Vervolgens wordt contrastdetectie toegepast voor de fijnafstemming.

Canon hybrid cmos af

Het hybride AF systeem van Canon


4. Dual Pixel CMOS AF


Dit is een unieke technologie die door Canon is ontworpen Het is een fasedetectie AF-technologie op basis van een sensor. Elke pixel wordt verdeeld in twee fotodiodes die meten onder welke hoek het licht valt.

Deze technologie is ontworpen om vloeiende, hoogwaardige scherpstelling in movies te leveren en snelle autofocus te bereiken bij het maken van foto's in de Live View-modus.

Het onderwerp blijft scherpgesteld terwijl het zich naar de camera toe beweegt en de achtergrond blijft zacht en onscherp. De mogelijkheid om een onderwerp er door middel van een beperkte scherptediepte uit te laten springen, maakt het ook noodzakelijk dat je de controle houdt over de scherpstelling.

Dual pixel cmos af

Elke pixel wordt verdeeld in twee fotodiodes die meten onder welke hoek het licht valt


Zeker als het onderwerp in beweging is of het scherpstelpunt verandert. Dual Pixel CMOS AF is ontwikkeld zodat je tijdens het filmen gemakkelijker en beter kunt scherpstellen.

Dankzij deze baanbrekende ontwikkeling is het eenvoudiger dan ooit om een bewegend onderwerp vast te leggen en tegelijkertijd scherp in beeld te houden.

5. Kruisvormige AF-sensoren


Steeds meer spiegelreflex camera's hebben extra gevoelige kruisvormige AF-sensoren om nog nauwkeuriger en sneller scherp te stellen. Soms zijn alle AF-sensoren van dit type, wat een ongekende luxe is.

De meeste camera's hebben er maar een paar, die ongeveer in het midden zitten. Meestal zijn ze vanaf f/2.8 extra gevoelig (bijna een verdubbeling). Samen met een lichtsterke lens haal je zo het uiterste uit je autofocus.

Kruisvormige af sensoren
De lijn- en kruissensoren van een Canon EOS 1D-X met 61 autofocuspunten


Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 3 april 2017, 22:11.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

17 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 4 april 2017 om 15:31

  Bijzonder leerzaam artikel als je geen Canon hebt, maar voor de keus staat een camera te kopen. Misschien handig om ook aan te geven welke Canon dual pixel cmos af heeft.
  Zelf heb ik de eos 70d en 80d. In de handleiding vind ik de technische details terug.

 2. gast schreef op dinsdag 4 april 2017 om 16:32

  Bedankt voor de interessante info!

 3. Matt
  Matt schreef op dinsdag 4 april 2017 om 16:48

  Geen woord over Sony SLT. Jammer, want het biedt continu live view gecombineerd met ultra snelle fase auto focus. Een voorbeeld is de nieuwe Sony A99II.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 4 april 2017 om 16:49

  @Donniebelg: dat is een zeer interessante vraag! Ik weet dat de Dual Pixel Cmos AF technologie in juli 2013 is aangekondigd samen met de EOS 70d camera. Dus in de 60d zit het zeker niet. Ook niet in de Canon EOS 5d Mark III (wel de IV). Een aantal camera's (de 100c dacht ik) kon hierop geupgrade worden. Ik ga het eens uitzoeken!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord