Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

'De Mix' in het Nederlands Fotomuseum

zondag 29 juli 2018, 14:07 door | 3.714x gelezen | 0 reacties

Na twee jaar komt het fotoproject De Mix naar huis. De Mix is een serie van vier tentoonstellingen die de afgelopen jaren in verschillende musea in Nederland te zien is geweest. Daarin lieten hedendaagse fotografen zich inspireren door een fotograaf uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum.

De mix missie paul julien andrea stultiens


Dat leverde verrassende combinaties van fotografen en werken op en laat zien dat de collectie van het Nederlands Fotomuseum een onuitputtelijke inspiratiebron is voor nieuwe generaties fotografen.

In De Mix geven de hedendaagse fotografen een nieuwe en persoonlijke visie op de collectie van het Fotomuseum. Vanaf 15 september zijn alle vier de fotoseries voor het eerst bij elkaar te zien in het Nederlands Fotomuseum.

De koe


De Mix ging van start met de serie De koe, waarin de veranderende wereld van de Nederlandse koe centraal staat.

Historische foto's van Cas Oorthuys (1908-1975) en recent werk van Hans van der Meer (1955) laten zien dat het Nederlands landschap en de melkveehouderij de afgelopen zeventig jaar ingrijpend zijn veranderd.

CAS 818 1 B2 preview

Van links naar rechts: met de hand melken zwartbont vee (1944) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum ; Portret van koe buiten © Hans van der Meer

De Koe is in samenwerking met het Fries Museum tot stand gekomen en was daar van 1 oktober tot en met 1 december 2016 te zien.

Missie


In de tweede presentatie Missie staat het fotowerk van antropoloog en amateurfotograaf Paul Julien (1901-2001) centraal. Julien reisde veelvuldig naar Afrika voor antropologisch onderzoek en maakte ter plekke vaak gebruik van faciliteiten en kennis van missionarissen.

De Mix Missie Persbeeld 5 preview

Van links naar rechts: vrouwen in Water Street, Monrovia, Liberia (1931) © Paul Julien / Nederlands Fotomuseum; Uitzicht Khalifa huis (2016) © Andrea Stultiens

Aan het eind van zijn leven liet hij een omvangrijk foto en filmarchief achter. In deze presentatie reageerde Andrea Stultiens (1974) op foto's die Julien tijdens zijn reizen door Liberia (1932) en Sudan (1933 & 1947) heeft gemaakt.

Zij reisde verschillende malen naar deze landen met het door Julien gemaakte beeld.

Samen met lokale specialisten zoals verhalenvertellers, journalisten en fotografen verzamelde ze verhalen verbonden aan Juliens beelden met als doel om bij te dragen aan een genuanceerde beeldvorming van het grote en diverse Afrikaanse continent.

Missie is in samenwerking met het Limburgs Museum tot stand gekomen en was daar van 11 december 2016 tot en met 26 maart 2017 te zien.

Schiphol Slumberland


In Schiphol Slumberland wordt het werk van Frits J. Rotgans (1912–1978) van Schiphol uit de jaren zestig en zeventig getoond naast nieuw werk van Jannes Linders (1955) waarin een zeer specifiek Schiphol in 2017 centraal staat.

De beide series tonen twee radicaal verschillende werelden en visies op een en dezelfde herkenbare locatie: luchthaven Schiphol.

06 Frits J Rotgans FJR 3177 2 BU preview

Start/landingsbaan 09-27, de Buitenveldertbaan (1969) © Frits J. Rotgans / Nederlands Fotomuseum; Schiphol (2017) © Jannes Linders

Schiphol Slumberland is in samenwerking met het Nationaal Militair Museum tot stand gekomen en was daar van 8 september 2017 tot en met 7 januari 2018 te zien.

De Boswachter


In De Boswachter portretteerde het fotografenduo Blommers / Schumm (1969) negentien boswachters in de natuurgebieden rondom Egmond.

Ze lieten zich hierbij inspireren door de vroeg 20-eeuwse natuurfotografie van Adolphe Burdet (1860-1940), die met zijn stereocamera de natuur op weergaloze wijze in beeld bracht. Met zijn fotografie droeg hij bij aan de algemene bewustwording dat de natuur beschermd moet worden.

Adolphe Burdet De Mix Boswachter ABU 5001  Nest van een Klauwier (1907 1923) preview

Nest Grauwe Klauwier, waarschijnlijk Noord-Holland (1907-1916) © Adolphe Burdet / Nederlands Fotomuseum; N 52° 34' 40.08''O 4° 37' 25.32'' © Blommers / Schumm

De Boswachter is in samenwerking met het Museum Kranenburgh tot stand gekomen en was daar van 8 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 te zien.

De Mix


De Mix is een project van het Nederlands Fotomuseum en Rafaël Philippen dat tot stand is gekomen met steun van het Mondriaan Fonds.

Dankzij de steun van het Mondriaan Fonds heeft het Nederlands Fotomuseum vier Nederlandse fotografen opdracht kunnen geven om nieuw autonoom werk te maken.

Fotografen toen & nu is te zien van 15 september 2018 tot 14 januari 2019.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord