Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Door musea dolen vanuit je woonkamer

zondag 5 april 2020, 13:31 door | 4.737x gelezen | 0 reacties

In coronatijden is het verstandig om thuis te blijven, wat we dan ook massaal doen. Het ideale moment voor een Netflix-marathon, of gewoon lekker lui nietsdoen. Snak je nu toch naar een vleugje cultuur? Dan kun je een visueel bezoek brengen aan een museum.

Pergamon museum berlijn


Theatervoorstellingen zijn afgelast, concertzalen sluiten de deuren en ook in de bioscopen valt tegenwoordig niets te beleven. Heel begrijpelijk, want de strijd tegen het coronavirus vraagt om drastische maatregelen.

Veel internationale musea bieden echter de mogelijkheid om een virtueel bezoek te brengen. Google Arts & Culture (het kunstproject van Google) heeft immers samengewerkt met musea wereldwijd. Zo kun je zelfs vanuit de luie zetel expo's en kunstwerken bewonderen. Google stelde zelf een top tien samen van musea die een online visite waard zijn:

1. British Museum, Londen
Het iconische museum bevindt zich in hartje Londen. Maar door simpelweg je laptop open te klappen, kan je ook een heleboel oude artefacten bekijken, zoals de Steen van Rosetta of zelfs enkele Egyptische mummies.

2. Guggenheim Museum, New York
Dankzij Google kan je bij wijze van spreken de bekende draaitrap van het Guggenheim 'opwandelen', zonder je huis te verlaten. Verder kan je kunstwerken ontdekken uit de stroming van het impressionisme, post-impressionisme en moderne en hedendaagse kunst.

Musee dorsay parijs


3. Musée d'Orsay, Parijs
Wat denk je van een virtuele wandeling doorheen het Musée d'Orsay? Hier hangen populaire werken van een heleboel Franse kunstenaars die leefden tussen 1848 en 1914. Denk maar aan Monet, Cézanne en Gauguin, om er maar enkele te noemen.

4. National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul
Het National Museum of Modern and Contemporary Art is één van de populairste in Zuid-Korea. Je vindt er maar liefst zes verdiepingen vol met hedendaagse kunst uit Korea en de rest van de wereld.

5. Pergamonmuseum, Berlijn
Aangezien Pergamon een van de grootste musea in Duitsland is, kan je er vanop aan dat het veel in huis heeft - vooral veel indrukwekkende oude archeologische vondsten. Een tipje van de sluier: de Poort van Isjtar en het kolossale Pergamonaltaar.

Rijksmuseum amsterdam


6. Rijksmuseum, Amsterdam
In het Rijksmuseum van Amsterdam kan je je vergapen aan meer dan 8.000 kunstwerken. De nadruk ligt er op de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw, met schilderijen van Johannes Vermeer en Rembrandt.

7. Het J. Paul Getty Museum, Los Angeles
Jaarlijks krijgt het J. Paul Getty Museum zo'n 1,3 miljoen bezoekers over de vloer en daarmee is het een van de meest bezochte musea van de Verenigde Staten. De collectie bestaat uit voorwerpen uit de 8e tot en met de 21e eeuw, van tekeningen tot schilderwerken, manuscripten, sculpturen en foto's.

8. Gallerie degli Uffizi, Firenze
Het Uffizi - dat lange tijd in het bezit was van de Medici-familie - is één van de belangrijkste musea ter wereld. Enkele hoogtepunten zijn onder meer de Geboorte van Venus van Sandro Botticelli en de Laocoöngroep.

9. MASP, São Paulo
Om het Museu de Arte de Sao Paulo (afgekort MASP) te ontwerpen, werd beroep gedaan op architecte Lina Bo Bardi. Alleen het gebouw an sich is al een kunstwerk: het lijkt net een grote box van glas en beton die meters boven de grond zweeft, 'hangend' aan vier gigantische rode poten.

Guggenheim museum ny


10. Museo Nacional de Antropología, Mexico City
Het museum is volledig gewijd aan de pre-Spaanse geschiedenis van het land. Het bestaat uit maar liefst 23 zalen, waar je verschillende archeologische topstukken vindt zoals de Azteekse kalendersteen.

Het Fotomuseum Den Haag hoopt ook de deuren weer voor snel te kunnen openen, maar tot die tijd brengen ze je virtueel alsnog dichtbij hun kunst.

De fotografiecollectie zetten ze via #Fotoverhalen op Instagram en Facebook in de schijnwerpers. Het interview met Eddy Posthuma de Boer dat speciaal gemaakt is voor zijn tentoonstelling kun je nu online bekijken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord