Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Externe monitor voor fotografie op een camera gebruiken

dinsdag 9 april 2024, 23:23 door | 1.606x gelezen | 0 reacties

Je hebt wellicht mijn beelden gezien waarbij ik een externe monitor op de camera gebruik. Hiermee neem ik video op, of het beeld op het LCD-scherm voor mijn instructievideo's op Photofacts Academy. Je kan het natuurlijk ook gewoon voor fotografie gebruiken.

Voor video-opnames is het prettig om een externe recorder te gebruiken. Je kan niet alleen in een professioneel video-formaat opnemen, zoals ProRes of Raw, maar je hebt een groter beeldscherm. De voordelen kan je lezen in dit artikel over externe monitors.

Een extern scherm wordt aangesloten op de HDMI-poort van je camera. Hou er rekening mee dat niet iedere camera dit ondersteunt. Je moet dit eerst uitzoeken als je een groter scherm interessant vindt voor je fotografie.

Nando groter scherm

Een groter scherm gebruiken kan handig zijn. Het is niet voor alle fotografie, en niet voor iedereen.

Is het met jouw camera mogelijk, dan heb je de keuze uit een aantal opties. Dat kan heel duur, of goedkoop. Je moet zelf bepalen wat geschikt is voor jouw doeleinden.

Hou er rekening mee dat je voor dit soort externe schermen een extra batterij nodig hebt. Dit zijn vaak de universele NP-F type accu's die in verschillende capaciteiten verkrijgbaar zijn. En je moet er een beugel bij hebben om het scherm op je flitsschoen te plaatsen.

Nando bestview scherm onderdelen

Een extern scherm is niet het enige wat je nodig hebt. Een HDMI-kabel, een flitschoenadapter en een of meerdere NP-F accu's zijn ook nodig.


Atomos Ninja V of vergelijkbaar


Ik gebruik een Atomos Ninja V voor het opnemen van video. Daarmee kan ik desgewenst ook het LCD-scherm van de camera opnemen. Dit laatste is ideaal voor instructievideo's, waarvan er een aantal op Photofacts Academy staan. Je kan dan perfect meekijken met de handelingen die ik op de camera verricht.

Screencap gebruik ninja instructie

Een instructie over de bulbtimer op een EOS R camera, waarbij ik het beeld op het LCD-scherm laat zien door middel van de Atomos Ninja V.


De Atomos Ninja V en soortgelijke externe recorders zijn duur. Voor minder dan 500 euro ben je er niet. Deze externe recorders zijn echter specifiek bedoeld voor het opnemen van videobeelden. Wil je alleen een extern scherm hebben, dan zijn de opnamemogelijkheden niet nodig. Alleen een monitor is voldoende.

Alleen een extern scherm


Op het moment dat je geen externe recorder nodig hebt, worden de externe schermen een stuk betaalbaarder. Je kunt ze al krijgen vanaf 100 euro, afhankelijk van de wensen en eisen die je eraan stelt.

Merken waar je naar kan kijken zijn BestView, Freeworld, Desview en Viltrox. Ook Atomos heeft monitoren zonder opname mogelijkheden. Waar je vooral op moet letten is de helderheid van de schermen. Aangezien je bij daglicht en misschien zelfs zonlicht werkt, moeten ze helder genoeg zijn om iets te kunnen zien.

Nando bestview scherm

Een BestView extern scherm op een Sony A7R III. Het verschil in schermgrootte is duidelijk.

Ook deze monitoren worden aangesloten op de HDMI-poort van de camera. Het geeft je een mooi groot scherm om mee te werken, zowel voor fotografie als voor video.

De smartphone als alternatief


Zie je een extern scherm wel zitten, maar wil niet met veel extra spullen op pad? Dan is het ook mogelijk om je smartphone als extern scherm te gebruiken. Dit kan heel eenvoudig via de camera-app en remote shooting, waarbij je het beeld van je camera draadloos op de smartphone ziet.

Nando nando oly met iphone

Via de camera-app is de iPhone draadloos met deze Olympus OM-D E-M1 III verbonden.

Er zijn ook adapters die net als een extern scherm op de HDMI-poort aangesloten worden, maar gebruik maken van een smartphone als scherm. Je kan de smartphone dan vaak ook gebruiken voor opnames. Een voorbeeld van een dergelijke adapter is de Accsoon SeeMo.

Nando nando oly met iphone 2

Hoewel een smartphone werkt, is het scherm vaak kleiner dan een externe monitor.

Deze oplossingen zijn vaak even duur als een extern scherm. Een ander nadeel is, dat je smartphone op dat moment in gebruik is en niet voor andere doeleinden gebruikt kan worden.

Waarom een extern scherm?


Een extern scherm is vooral handig wanneer je vanuit een vast plek fotografeert. Of een plek waar je alle tijd en ruimte hebt. Denk aan landschapsfotografie, macrofotografie, of fotografie vanuit een schuilhut.

Nando nando macro met scherm

Macrofotografie en een extern scherm. Je ziet beter wat je in beeld hebt.

Het voordeel is een groot beeldscherm. Je hoeft niet door een kleine zoeker te kijken, of op een drie inch LCD-scherm. Zet het externe scherm op de flitsschoen, of bevestig het op een aparte beugel aan een statief.

Het nadeel is de omvangrijke opstelling die je met een extern scherm krijgt, de HDMI-kabel, en de noodzaak van extra accu's. Heb je een smartphone als extra scherm? Dan is het te hopen dat je even niet gebeld wordt of berichtjes krijgt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord