Twee fouten die ik maakte op vakantie
zaterdag 23 november 2024, 14:41 door Elvira Smit | 1.608x gelezen | 5 reactiesOnlangs was ik in Spanje. Daar gebeurden twee opvallende dingen: ik maakte maar 32 foto's in twee weken. En ik gebruikte ChatGPT bij een bezoek aan een kathedraal. Hieronder mijn kritische beschouwing op beiden.
1. Ik maakte te weinig foto's
Ik heb een moeizame verhouding met fotograferen op vakantie. Want welke beelden 'vangen' de vakantie en zijn thuis ook nog leuk? En wat voegen mijn beelden toe aan de idiote beeldenstroom die er al bestaat van alle locaties waar ik ben?
Enfin, ook deze vakantie zat ik weer een potje comtemplatief te wezen over fotografie in het algemeen en mijn gedrag in het bijzonder. Ik had helemaal geen zin om foto's te maken. Mijn gedrag was een anti-beweging tegen de fotograferende mens.
Neem nou het Alhambra in Granada. Daar botste ik continu op groepen toeristen die de wereld bekeken via het iele schermpje op hun telefoon:
Werkelijk niemand uit de groep hierboven bekijkt iets via een directe zichtlijn. De waardering vindt plaats via een schermpje.
Raar toch eigenlijk.
Psycholoog Kahneman deelt de menselijke geest op in twee delen: het ervarende zelf en het herinnerende zelf. Met de komst van de camera en later de smartphone, is ons ervarende zelf ernstig gekrompen.
En daarom had ik dus geen zin om te fotograferen. Ik wilde het moment ervaren en lak hebben aan mijn herinnerende zelf. Dat lukte maar deels. Een hardnekkig stemmetje bleef zeuren dat het toch wel heel zonde zou zijn als ik hier later geen foto van zou hebben.
2. Ik gebruikte ChatGPT in een kathedraal
Een dag later bezocht ik de kathedraal van Granada. Er zat een audiotour bij die ik na 3 minuten uitzette; het was een gortdroog verhaal vol onnodige superlatieven.
Ik nam plaats op een kerkbankje alwaar mijn gedachten afdwaalden naar een boek dat ik aan het lezen was over AI (deze). Toen bedacht ik dat ik ChatGPT mij misschien wel kon vermaken in die kathedraal.
Dus typte ik in:
“Geef mij 5 zoekopdrachten in de kathedraal van Granada. Ik laat het je weten zodra ik iets heb gevonden, zorg dan dat je mij meer info geeft over de vondst.”
En jahoor, ik kon op zoek naar het Alziend Oog dat ergens zat verwerkt in het plafond van de kathedraal. Het lukte me niet om het oog te vinden, dus vroeg ik om hints. Die kreeg ik: ik moest specifiek naar dit stukje plafond kijken:
Ik zag nog steeds niks.
Na een minuut of 10 gaf ik het op. Ik vroeg ChatGPT om de exacte plek van dat oog. Het antwoord:
“Sorry, mijn opdracht was niet letterlijk bedoeld. Het Alziend Oog is symbolisch en dus niet vindbaar in de kathedaal”.
Lekker dan. Ik voelde me bedonderd, maar ik had ondertussen wél het hele plafond van de kathedraal minutieus bekeken. Als het ervarende zelf. En het herinnerende zelf kan er ook nog steeds uit putten.
Ik moet nog even werken aan de prompts, maar grijpen naar ChatGPT in plaats van mijn camera, dat ga ik vaker doen. Net zoals minder fotograferen op vakantie. Twee dingen die aanvankelijk als 'fout' voelden, bleken kortom bijzonder zinnig uit te pakken.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
5 reacties
-
Maritza schreef op zondag 24 november 2024 om 07:09 | reageer
Haha ik voel zo met je mee! Ik loop de route vaak twee keer. Eerst om te kijken en daarna om te fotograferen. Maar ik merk ook dat ik met steeds minder foto’s terug kom.
-
Elvira Smit schreef op maandag 25 november 2024 om 10:51 | reageer
@Maritza: Goeie tip om de route 2x te lopen! Ga ik ook eens proberen
-
r0bert schreef op maandag 25 november 2024 om 13:16 | reageer
Er zijn studies die claimen dat fotograferen de ervaring tijdens een vakantietrip juist intensiveert. Onderzoekers van Yale stuurden bijvoorbeeld een testgroep op een busreis door Philadelphia, waarvan de helft foto’s maakte en de andere helft niet fotografeerde. Via eye tracking bleek dat de fotograferende groep de reis door positieve visuele impulsen meer bewust beleefde. Ook keken de fotomakers achteraf met meer plezier terug op de trip dan hun niet-fotograferende reisgenoten.
(De Yale onderzoekers stelden overigens ook het tegenovergestelde vast: mensen die beelden maken van iets onaangenaams — zoals een verkeersongeluk — ervaren de gebeurtenis als heftiger en houden er langer een negatief gevoel aan over). -
Elvira Smit schreef op maandag 25 november 2024 om 13:28 | reageer
@R0bert: wat een mooie toevoeging. Ik heb ook ooit over die studie gelezen. Als ik het me goed herinner, stelden de onderzoekers ook vast dat wanneer men fotografeerde met als doel om de foto te delen, er geen positief effect was. En dus wel wanneer de foto enkel voor eigen gebruik werd gemaakt.
Leuk om over na te denken en jezelf af te vragen waar je zelf het meeste plezier aan beleeft! -
Ruud schreef op dinsdag 26 november 2024 om 14:53 | reageer
Afgelopen voorjaar maakten we een mooie rondreis door Italië. Het is en blijft inderdaad een worsteling. Wat fotografeer je wel en wat niet. Als ik met mijn camera fotografeer, wil ik natuurlijk het "perfecte" plaatje maken. Dat kost tijd en je wilt de meereizende partner niet tot last zijn om eindeloos bezig te zijn. Al is het maar om te wachten totdat die hordes toeristen uit beeld vertrokken zijn. Maar soms kan je van twee werelden het beste eruit halen.
We waren in de Sint-Franciscusbasiliek in Assisi. Alles wat daar te zien is, is perfect vastgelegd in stapels boeken. Onnodig om dat zelf over te doen. Dus, de camera was niet mee. Maar, plotseling werd daar uit het niets een schitterend gezang aangeheven door, na later bleek, een groep studenten uit Californië. Dit raakte me en ik wilde het moment vasthouden. Ik pakte daarom mijn telefoon en nam foto's (snapshots). Fototechnisch waren het onsscherpe plaatjes en met bezoekers die het beeld verstoorden. Maar, wat ik wilde vasthouden was gelukt. Zelfs zodanig dat ik laatst één van die foto's in een presentatie heb gebruikt, die ging over muziek en jeugd.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Mijn instellingen voor actiefotografie
door Nando Harmsen
-
Amaran Go videolamp voor smartphones
door Nando Harmsen
-
Een camera voor elke gelegenheid
door Nando Harmsen
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.108 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.