Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

5 redenen om een externe recorder te gebruiken bij filmen

maandag 4 september 2023, 16:16 door | 2.043x gelezen | 6 reacties

Ben jij iemand die graag filmt met een digitale spiegelreflex of mirrorless camera? Dan weet je dat er soms beperkingen zijn. Die kan je voor lief nemen, of je zoekt naar een oplossing. Misschien dat een externe recorder die oplossing is. Ik heb 5 redenen om er een te gebruiken.

Video opnemen met een DSLR of mirrorless camera hoeft geen probleem te zijn. Je hebt echter wel een aantal beperkingen die per merk en model camera kunnen verschillen. Welke dat zijn weet je waarschijnlijk wel als je gebruikt maakt van de film mogelijkheden.

Nando studio opnamen sony

Opnames voor Photofacts Academy met een Sony A7 camera. Er zit een tijdslimiet van 30 minuten op, wat lastig kan zijn. Bovendien kan de camera te heet worden. Het zijn dingen om rekening mee te houden.

Er kan een tijdlimiet voor opnamen zijn. Er zijn maar een beperkt aantal type video opname formaten mogelijk. Belichting controleren kan lastig zijn. Misschien heb je geen beschikking over log opnames. Maar ook het kleine LCD scherm van je camera kan lastig werken zijn.

Voor veel van die problemen kan een externe recorder een goede oplossing bieden. Zelf heb ik lang getwijfeld of ik er een zou kopen voor mijn video opnamen. Ze zijn immers niet goedkoop. Nu ik er een heb zou ik niet anders meer willen.

1. Een groter scherm om beter te zien



Nando groter scherm

Een groter scherm geeft zoveel meer plezier en gemak. Dit is het verschil tussen het 3 inch van een Canon EOS R5 en de Atomos Ninja V

Een LCD scherm van een camera is over het algemeen niet groter dan 3 inch. Dat werkt redelijk goed om je foto op terug te kijken. Maar om je filmbeeld te bekijken terwijl je filmt, de scherpte en de belichting in het oog te houden is ronduit lastig.

Een groter scherm maakt het een stuk eenvoudiger, en bovendien beter controleerbaar. Een Ninja V heeft bijvoorbeeld een 5 inch scherm, wat beduidend groter is. Je kunt nog groter gaan, maar hou het wel werkbaar.

2. De keuze uit verschillende opname formaten


Een camera heeft een aantal opname mogelijkheden. Dat is meestal de resolutie van het filmen, en soms de kwaliteit. Er is echter nog meer. Denk aan framerate en opnemen in log formaat, of zelfs raw formaat.

Nando ninja prores raw format

Kies uit opname formaten die je camera niet heeft, zoals ProRes RAW bijvoorbeeld. Het geeft meer flexibiliteit.

Een externe recorder biedt meestal meer mogelijkheden. Niet alleen in framerates en kwaliteit, maar ook in opname formaten. Denk aan ProRes RAW bijvoorbeeld. Zo ben je veel flexibeler in het kiezen van het beste bestandsformaat voor jouw doel.

3. Meer functies voor belichting te controleren, scherpte, en kleur


Op een camera heb je meestal alleen de mogelijkheid tot het weergeven van een histogram. Kleur en scherpte is ook vrijwel niet te controleren. Sommige camera's hebben meer mogelijkheden, maar nooit zoveel als een externe recorder.

Nando belichting controle

Enkele manieren om de belichting te controleren op de Ninja.

Denk aan een uitgebreid histogram, false color weergave, scherpte omlijning, een LUT over je log opname leggen, en nog veel meer. Zo weet je zeker dat de opnames die je maakt perfect zijn.

4. Een externe harde schijf is goedkoop en eenvoudiger in gebruik


Video kost veel opslagruimte. Met een 64GB kaartje komt je er niet, en een 256GB zie ik zeker als minimum. Zeker wanneer je de maximale kwaliteit wilt hebben.

Nando external harddisk

Kies voor een 1TB of grotere harde schijven om je opnames vast te leggen. Dat is goedkoper dan normale geheugenkaartjes.

Met een externe recorder is het mogelijk om simpelweg een grote SSD te gebruiken van 1TB of 2TB. Met een adapter is die perfect op je recorder te gebruiken. Ben je klaar met opnemen, dan koppel je de harde schijf simpelweg aan op je computer.

5. Geen tijdslimiet voor opnamen


Een van de grootste ergernissen is de tijdslimiet voor video opnamen op een camera. Soms heeft dat een goede reden, want een camera wordt erg heet tijdens het filmen. Een half uur is vaak het maximum. Hoewel tegenwoordig die limiet steeds vaker opgerekt wordt.

Nando lang opnemen

Neem langer op dan de tijdsslimiet van je camera.

Met een externe recorder heb je die limiet niet. Wil je een uur aaneengesloten opnemen? Geen probleem. Twee uur? Geen probleem. Je kunt zelfs nog langer als je wilt. De enige limiet is waarschijnlijk opslaggeheugen of de batterij.

Wat heb ik in gebruik?


De recorder die ik heb is een Atomos Ninja V. Dit zijn kostbare apparaten, en je heb er wat accessoires bij nodig. Denk aan een arm of een hotshoe adapter om de monitor te monteren. Een accu om de recorder van stroom te voorzien is ook nodig. En een harde schijf om je filmbeelden op te slaan, natuurlijk.

Nando praktijk gebruik ninja

De Atomos Ninja V tijdens bedrijfsopnames, met een LUT toegepast op het uitgangssignaal. Zo kon ik zowel opnemen als streamen tegelijk.

Atomos heeft in augustus 2023 een nieuwe versie van de Ninja recorder aangekondigd. Nu is de kans groot dat het oude model op de tweedehands markt voor een aantrekkelijk bedrag aangeboden wordt.

Ik heb mijn Ninja V ook tweedehands gekocht. Het bespaarde aardig wat geld en ik het er geen moment spijt van.


Filmen met je fotocamera


In de cursus op Filmen met je fotocamera op Photofacts Academy laat fotograaf én videograaf Rob Dijkstra je zien hoe jij ook aan de slag kunt met video, zonder dat je hier per se nieuwe apparatuur voor hoeft te kopen.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

6 reacties

  1. Wim Hendriks
    Wim Hendriks schreef op dinsdag 5 september 2023 om 10:24  | reageer

    Het verhaal is niet compleet als je niet begint of eind met de editting software die het aan kan, geluid en natuurlijk een lopend verhaal maken.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 7 september 2023 om 10:06  | reageer

    Dit artikel gaat natuurlijk alleen over de voordelen van een externe recorder. Er komt meer bij videografie om de hoek kijken, dat is vanzelfsprekend. Dat valt echter buiten de context van dit artikel.

  3. Kees Verwaard
    Kees Verwaard schreef op dinsdag 5 september 2023 om 11:07  | reageer

    Hoe stel je, je camera dan in of sluit je hem aan dat hij meer dan een halfuur signaal blijft doorgeven aan de externe recorder? In mijn geval Canon EOS 6D mark II.
    Dit is idd soms een probleem als je even niet oplet of met 2 camera's werkt bij toneelvoorstellingen.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 7 september 2023 om 10:09  | reageer

    Het signaal van je sensor gaat via de HDMI naar de recorder. Meestal zijn er geen extra instellingen op de camera nodig. Je start geen opname met de camera, maar op de recorder zelf. De camera is het doorgeefluikje voor het beeldsignaal.

  5. Paul eos
    Paul eos schreef op dinsdag 5 september 2023 om 13:24  | reageer

    Bedankt Nando om het filmen nog eens aan te halen, heel interessante uitleg.
    Nu zit ik al lang met de vraag" wat is LUT " en wat kan je er allemaal mee doen?

  6. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 7 september 2023 om 10:12  | reageer

    LUT betekent Look-Up Table. Simpel gezegd; het is een soort preset die het beeldsignaal een bewerking geeft. Je gebruik bijvoorbeeld een LUT voor het omzetten van een onbewerkt video beeld dat opgenomen is in log formaat, en je kunt het gebruiken voor color grading van een bewerkt videobeeld.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.164 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord