Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Fotoreportage: chicken challenge

donderdag 31 mei 2018, 14:28 door | 4.407x gelezen | 5 reacties

Studies hebben aangetoond dat kippen over meer cognitieve en communicatieve vaardigheden beschikken dan we ooit hadden kunnen vermoeden. Ze hebben een complexe communicatie met een specifieke betekenis.

Cognitieve en communicatieve vaardigheden kippen

Kippen zijn slimmer dan je denkt! Foto: Tanja Thomas (ook de overige foto's in dit artikel)

Afgedankte kippen


Tanja Thomas (woonachtig in Methow in de Verenigde Staten) heeft een aantal 'afgedankte' kippen geadopteerd en heeft inmiddels genoeg tijd in hun nabijheid kunnen doorbrengen om het gedrag intensief te bestuderen. Ze maakte hier een interessante fotoserie over.

Het viel haar op dat ze een enorme variëteit aan geluiden produceren; van tokken naar hun kuikens tot het waarschuwen van andere kippen waar voedsel te vinden is. En dat het buitengewoon boeiende dieren zijn die stuk voor stuk hun eigen karakter hebben en over persoonlijkheid beschikken.

Ze besloot het gedrag te gaan bestuderen en te beschrijven, zowel in tekst als in foto's. De Huckleberry Press heeft er inmiddels zelfs een artikel aan gewijd! In dit artikel een aantal van haar bevindingen, geïllustreerd met haar foto's.

Kippencommunicatie artikel Tanja

Artikel in The Huckleberry Press

Intelligentie


Kippen zijn een stuk slimmer dan je denkt. Recente studies hebben aangetoond dat kippen intelligente dieren zijn met veel kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van primaten.

Ze zijn in staat om complexe problemen op te lossen, oorzaak en gevolg te begrijpen, kennis door te geven, zelfbeheersing te tonen en ze maken zich zelfs zorgen over de toekomst. Daarnaast kunnen kippen meer dan 100 individuen herkennen en onthouden, waaronder ook mensen.

Het meest fascinerende is nog wel dat ze in staat zijn om objectpermanentie te begrijpen. Zelfs wanneer een object van hen wordt weggenomen en verborgen wordt zijn kippen in staat om te begrijpen dat het voorwerp nog steeds bestaat.

Rattenvanger van hamelen

De rattenvanger van Hamelen

Kippen kunnen de baan van een bal die aan het zicht onttrokken wordt gedurende 180 seconden onthouden.

Daarmee presteren ze tijdens dergelijke experimenten net zo goed als de meeste primaten. En kippen zijn in staat tot deductief redeneren (iets wat mensen pas rond hun zevende onder de knie krijgen).

Daarnaast beschikken kippen over zelfcontrole. Zo kunnen ze zich ervan weerhouden iets lekkers te eten wanneer ze weten dat er – als ze niets doen – een nog lekkerder hapje volgt. Daarnaast zijn ze in staat om hun positie in de pikorde zelf vast te stellen. Het wijst er allemaal op dat de kippen zich van zichzelf bewust zijn.

Kippen zelfbewustzijn


Kipkluifjes


We eten met zijn allen behoorlijk wat kilo's pluimveevlees en ook eieren. Jaarlijks worden er in Nederland zo'n 500 miljoen kippen geslacht, 17 per seconde, waarvan 70 procent naar het buitenland gaat. De rest eten we zelf op.

Onvoorstelbare hoeveelheden en menigeen die aan de kipkluifjes zit zal (of wil) er niet bij nadenken wat een leuke dieren kippen eigenlijk zijn. Daarom ere wie ere toekomt: kippen zijn slimme en boeiende dieren.

Kippen zijn feitelijk dinosaurussen. Net als alle vogels zijn kippen afstammelingen van dinosauriërs en dus nauw verwant aan de T. Rex. Je kunt zeggen dat kippen in feite levende dinosaurussen zijn.

Chickens dinosaurs


Communicatie


De communicatie van kippen is vrij complex. Zo doen kippen aan non-verbale communicatie en kennen ze zeker 24 verschillende kreten. Ook zijn ze in staat om alarm te slaan als gevaar dreigt.

Het wijst er opnieuw op dat de kip zich van zichzelf bewust is en zich enigszins in een ander dier kan verplaatsen (net zoals we van zeer intelligente en sociale dieren zoals primaten gewend zijn).

Zo hebben ze een specifiek geluid voor gevaar. Dit geluid bestaat uit drie toonaarden. Zodra er gevaar dreigt, vertellen ze elkaar of het gevaar over land of door de lucht (ze kijken dan schuin naar boven) komt en om welk dier het gaat.

Kippen paniek


Zo zal de hen laten weten wanneer ze haar eitje legt maar ook zal ze de groep laten weten dat ze weer terug is. Zo heeft een broedse hen duidelijk haar eigen geluiden, ze zal krijsen als je haar van haar nest pakt, ook als er soortgenoten in de buurt komen zal ze duidelijk laten weten dat ze broeds is en met rust gelaten wil worden.

Kippen don't disturb


Een kloek met kuikens hoor je de hele dag, ze is communiceert heel wat af met haar kleintjes, zo houdt ze het gezin bij elkaar. De kuikens volgen haar overal, dreigt er gevaar dan roept ze haar kinderen bij zich.

Een haan kraait niet alleen om een nieuwe dag aan te kondigen, gedurende de dag kraait de haan meerdere keren (sommige rassen kraaien erg veel). Zodra de haan iets lekkers heeft gevonden roept hij zijn hennen bij elkaar, samen eten ze dan van het gevonden voedsel.

Kraaiende haan


Communicatie is in een groep erg belangrijk. Zo bouwen kippen onderling een band op. Deze band is belangrijk als je je staande wilt houden in een groep.

Tanja vertelt dat als ze het hok verschoont, dat er altijd wel hennen buiten staan toe te kijken en overleggen of ze het wel goed doet. Tijdens de schoonmaak is er altijd een hen binnen die de anderen meldt als de klus geklaard is.

Kippen zijn enorme gewoontedieren. Alles in hun ren verwachten ze op dezelfde plaats. Verwijder nooit zomaar de stokken waar ze 's nachts op slapen; er breekt enorme consternatie uit waar ze dan in hemelsnaam op moeten gaan zitten om te slapen!

Kippen gewoontedieren


Emotie


Daarnaast zijn er aanwijzingen dat kippen een breed scala aan emoties kunnen ervaren. Zo kunnen ze angstig zijn, maar ook verwachtingsvol. Bovendien nemen ze beslissingen op basis van wat voor henzelf het beste is.

Snake attack

Kippen nemen de beslissing om gezamenlijk een slang aan te vallen en te doden. Foto's: Tanja Thomas

Ook beschikken ze over een simpele vorm van empathie. En het lijkt erop dat kippen door te kijken hoe de anderen iets doen, kunnen leren hoe ze een taak moeten volbrengen.

Tanja's conclusie is dat kippen cognitief, emotioneel en sociaal gezien net zo complex zijn als de meeste andere vogels en dieren op veel gebieden. Ze heeft haar eigen beeld (dat ook veel ander mensen hebben van de 'simpele kip') volledig herzien.

Therapeutisch


Bovendien werken kippen therapeutisch. Het verzorgen van kippen heeft een rustgevende werking. Ze worden zelfs al in een aantal bejaardentehuizen ingezet en zijn een goede remedie tegen eenzaamheid.

Bovendien zijn ze erg grappig en vermakelijk om naar te kijken en brengt het gescharrel om je heen een hoop gezelligheid!

Kippen werken therapeutisch


Fototips en Portretrecht


Kippen zijn vrij gemakkelijk te fotograferen, zeker als je de tijd neemt om eerst even een band met ze op te bouwen. Zet in ieder geval je flits uit; daar schrikken ze van en het zorgt voor 'platte' beelden.

Zorg daarnaast voor een open diafragma (weinig scherptediepte), focus op de ogen of de kop en kijk of je een zo rustig mogelijke achtergrond kunt vinden. Fotografeer vanuit het kikvorsperspectief, niet van bovenuit, tenzij het niet anders kan of de situatie zich er juist wel voor leent.

Kippen zullen voorlopig hun portretrecht nog niet gaan opeisen, dus dit maakt het (zeker gezien de nieuwe Privacywet AVG) een stuk makkelijker ze te fotograferen en publiceren.

Of ze moeten dezelfde intelligentie toegewezen krijgen als primaten, dan kan het nog een ander verhaal worden, mits ze ooit in staat zijn een selfie te produceren...

Goldenchicken.JPG


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

 1. Rinaldo
  Rinaldo schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 09:13  | reageer

  Leuk om te lezen zo'n uitgebreid artikel wat met veel zorg is geschreven zo te zien. Goed om wat achtergrond informatie te lezen en eens wat anders dan alleen maar spullen en techniek.

 2. Alexander
  Alexander schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 14:47  | reageer

  Hoi Michelle, Mocht je een keer op kippenjacht willen met de camera, dan kan ik je de tip geven om eens te gaan kijken bij Rondeel in Wintelre vlakbij EIndhoven airport

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 16:35  | reageer

  Leuke tip, dankje Alexander!

 4. Eddy van Herk
  Eddy van Herk schreef op dinsdag 5 juni 2018 om 18:15  | reageer

  Top dat er nog mensen zijn die dieren willen fotograferen in hun eigen doen.. mijn vrouw en ik maken al jaren foto's van dieren, insecten, etc. omdat we dat juist zo leuk vinden.. en voor mij als oud foto-journalist een welkome afleiding welke ik met veel plezier doe.. beestjes... beestjes... grote, kleine alles zit er bij en ze komen allemaal voor mij.. ach wie ken het niet maar zo leuk om te doen en zo dankbaar.. geen leuker model dan een dier... groot of super klein..

 5. Ina
  Profiel Ina schreef op zaterdag 9 juni 2018 om 14:07  | reageer

  Wat een prachtige foto's! Ik heb ook kippen en ik maak elke week een verhaaltje over ze, met foto's erbij. De verhaaltjes zijn te vinden bij defamilietok.blogspot.com.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.132 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord