Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Een fotoreportage met behulp van de Life formule

maandag 28 mei 2018, 20:02 door | 22.230x gelezen | 8 reacties

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dat gezegde kent iedereen. En toch heb je als fotograaf vaak niet aan één foto genoeg om je onderwerp goed weer te geven. In dat geval kun je ervoor kiezen om een fotoreportage of -essay te maken.

In dit artikel leer je hoe je een reportage opbouwt. Je werkt planmatig naar een eindresultaat.

Met een fotoreportage kun je een verhaal vertellen met behulp van foto's. Je gebruikt de kennis die je hebt over een bepaald onderwerp om een beeldverhaal te maken. Hierbij je denk je na over hoe je je verhaal in beeld kunt brengen zodat dit het beste overkomt.

Citroën DS reportage

Fotoreportage over de Citroën DS met één portret en een hoop detailfoto's...

Er zijn een aantal soorten fotografie die allemaal vallen binnen de categorie van documentaire fotografie. Dat zijn onder andere: een bruids-, bedrijfs-, of journalistieke reportage (van krant tot en met lifestyle magazine) en bijvoorbeeld een reisverslag.

Doel en plan van aanpak


Bedenk eerst welke informatie je wilt vertellen en wat het doel is. Maak een inschatting hoeveel foto's je denkt nodig te hebben. Schrijf op welke foto's je wilt gaan maken en zoek een locatie die past bij de te maken foto's.

Kijk hoe je iedere situatie kunt beschrijven met foto's en stel de reportage samen. Schrijf eventueel een korte aantekening bij je foto's.

Je kunt je ook goed voorbereiden op het maken van een fotoreportage door goed naar voorbeelden van andere fotografen te kijken, waardoor je leert denken in een reeks van beelden.

DS godin - drie voorwaarden

Begin met een plan van aanpak en in dit geval het doel: laten zien dat men in 1955 al in staat was een auto te ontwerpen die nog steeds voldoet aan de eisen die aan huidige vervoermiddelen worden gesteld. Qua vormgeving nog steeds spectaculair!

Doelgericht fotograferen


Nu de tijd van de filmpjes voorbij is kun je helemaal losgaan met fotograferen en hele geheugenkaartjes volschieten bij bruiloften en andere evenementen om maar vooral niets te missen. Op ruimte hoef je niet meer te besparen, zelfs niet bij zeer grote RAW-bestanden.

Na een lange dag fotograferen moet je vaak dan nog duizenden foto's doorpluizen om tot een goede selectie te komen. En als je dan je selectie aan het maken bent valt het je ineens op dat er wel erg veel portretten of juist detailfoto's bij zitten en dat je nu net de sfeerfoto's van de dag mist.

Ds design snelheid veiligheid comfort

De drie voorwaarden: Design, Snelheid/veiligheid en Comfort uitgebeeld in veel teveel foto's

Hekel aan checklists


Op internet zijn diverse handleidingen en zelfs complete draaiboeken te vinden die je helpen onthouden wat voor soort foto's je zou moeten maken bij welke gelegenheid.

Ik ben zelf echter niet zo van het afwerken van checklists. De spontaniteit en het plezier in het fotograferen verdwijnen op die manier al snel.

Ik moest jaren geleden voor de Fotovakschool een fotoreportage maken en heb ook diverse bruiloften gefotografeerd. Als ik mijn oude reportages terugkeek werd ik daar niet erg vrolijk van. Eigenlijk was het vaak een foto-verzameling van bijna identieke foto's met te weinig afwisseling.

De techniek om een losse foto te maken had ik wel onder controle, maar het geheel als verhaal was een puinhoop.

Citroen DS voor het Evoluon

Losse foto's waren prima, maar het geheel was een rommeltje. Foto: Michelle Peeters

Life formule


Waar je eigenlijk naar moet streven is dat je uniforme en gevarieerde beelden schiet, zodat er een afwisselend en volledig beeld wordt gevormd van het item dat je fotografeert.

Ik kwam bij toeval de Life formule tegen toen ik op zoek was naar informatie over dit onderwerp. De Life formule geeft een opsomming van 8 verschillende foto's (het mogen er natuurlijk ook meer zijn) die je zou kunnen maken om je doel te bereiken.

De Life formule werd ontwikkeld door het legendarische Amerikaanse tijdschrift 'LIFE magazine'. Zij eisten van hun fotografen dat ze acht verschillende foto's maakten voor één artikel. De acht foto's waren nauwkeurig omschreven, zodat een fotograaf niets kon vergeten. Deze lijst wordt nog steeds 'de Life formule' genoemd.

Het mooie van de Life formule is dat het je houvast geeft tijdens het fotograferen, zonder dat je daarbij belemmerd wordt in je creativiteit.

Life formule zelf toegepast


Hieronder de Life formule-opsomming van van de acht verschillende soorten foto's die ervoor moeten zorgen dat er een gevarieerd en volledig beeld wordt gevormd van je fotoserie.

Ik heb hierbij geprobeerd foto's in te passen uit een serie over vrienden die met hun zeilschip de oversteek maakten vanuit Almere via IJmuiden naar Scheveningen en van daaruit door naar Lowestoft in de UK.

De fotoserie is nog niet compleet (het volledige fotoverslag volgt nog in een ander artikel) maar het was leuk om te zien dat het werkt om met behulp van de Life formule tot een samenhangend en gevarieerd geheel te komen.

Het is in het begin wel even wennen, maar de routine begint snel te komen en je merkt dat je al snel bewuster gaat fotograferen waarbij je gevarieerdere en de juiste beelden schiet op basis van de Life formule.

Het geeft je precies de goede houvast en je voorkomt hier ook meteen veel te lange en saaie (reis-)reportages mee.

1. Introductie- of overzichtsfoto


De introductie- of overzichtsfoto geeft een idee van de plaats waar jouw fotoverhaal zich gaat afspelen. Hij wordt vaak als de inleiding gebruikt van de fotoreportage.

Als je een groothoeklens hebt, dan kun je die gebruiken om het beeld letterlijk zo 'breed' mogelijk te maken.

Life formule intro overzichtfoto

Intro/overzichtfoto's, binnenkomst Scheveningen-haven

2. Medium foto


Dit type foto houdt het midden tussen de eerste 'overall foto' en een detail. Je zoomt iets verder in op het verhaal, maar nog niet te ver! Een 'medium shot' laat een gedeelte zien van de omgeving van je hoofdonderwerp.

Bijvoorbeeld een aantal bezoekers met een beperkt gedeelte van het evenement dat je fotografeert.

Life formule medium foto

De medium foto, iets verder ingezoomd dan de overzichtsfoto hierboven

3. Interactiefoto


Met deze foto laat je zien wat er gebeurt in je reportage. Ontroerende, dramatische beelden met emotie, interactie mensen onderling of met de omgeving.

Life formule interactie foto

De interactie tussen de bemanningsleden tijdens briefings

Maak bijvoorbeeld tijdens een bruiloft foto's van geëmotioneerde ouders of vriendinnen van de bruid of tranen van ontroering van de bruid zelf tijdens het ja-woord en de ringen.

Life formule interactie foto's

De interactie tussen de bemanningsleden

4. Portretfoto


Dit zijn vaak foto's van de hoofdrolspelers in je reportage. In vrijwel iedere reportage zullen mensen voorkomen. Zoek iemand op met een aansprekend uiterlijk, een bijzonder beroep, of typerende kleding.

Life formule portret

Portretfoto's van de opvarenden

Vergeet bij het maken van portretten niet om slim gebruik te maken van de omgeving, de voorgrond en achtergrond. Dit ondersteunt het verhaal.

Kijk goed of je de hoofdpersoon in zijn eigen omgeving kunt plaatsen. Op die manier ondersteun je het verhaal opnieuw. De foto kun je proberen ongeregistreerd te maken, maar een geposeerd portret doet het ook vaak prima in je verhaal.

5. Close-up/detailfoto


In plaats van het grote geheel belicht je hier het verhaal met minimale details die vaak over het hoofd worden gezien. Abstracte beelden en details prikkelen de verbeelding.

Life formule closeup detail

Close-up en detailfoto's van het leven aan boord

Een serie van detailfoto's werkt erg goed als overzichtsfoto. Als je een close-up ziet van een kompas, een stuurwiel of schoen, dan fantaseer je er zelf de rest bij.

Een trouwfotograaf maakt vrijwel altijd foto's van de bruidstaart, het bruidsboeket, de manchetknopen, de ringen, de bruidstaart, et cetera. Bij details gaat de creatieve geest van de kijker werken. De emotie wordt aangesproken. Zorg dus altijd voor prikkelende detailopnamen.

Life formule detailfotos

Close-up en detailfoto's van het leven aan boord

6. Sequentie-foto


Sequentie foto's van zelfde onderwerp dat je al eerder hebt gebruikt, maar nu met een andere invalshoek (komt steeds terug) geven een gevoel van tijd en actie aan je fotoreportage.

Denk aan voor- en na foto's of een serie foto's met een begin, midden en eind. Bij straatfotografie kun je bijvoorbeeld denken aan een serie van straatartiesten, lantaarnpalen of zwerfvuil.

Life formule sequentie foto

Life formule - sequentie foto; de pinguïn (naam van het schip) komt steeds terug

7. Clincher-foto


Dit is de foto die de serie en daarmee het verhaal/reportage afsluit. De spreekwoordelijke kers op de taart. Dit kan in de vorm van een detail, maar ook de andere typefoto's zijn hiervoor goed te gebruiken.

Life formule - clincher foto

Een detailfoto kan goed gebruikt worden als afsluiter voor de clincher-foto

8. Handtekening/coverfoto


De iconische en meest krachtige foto van je serie. De krachtigste foto is de foto die in één beeld je hele verhaal laat zien. Een samenvatting in beeldtaal.

Life formule coverfoto

Mogelijke Handtekening/Coverfoto

Dit soort foto's komen vaak op de cover te staan. Het zijn beelden die een 'boodschap' vertellen, de kijker prikkelen en je nieuwsgierig maken naar de rest van de foto's uit de serie.

Fictieve cover blad Zeezeilen

Fictieve cover voor het blad Zeezeilen

Conclusie


Ik ben erg enthousiast over de inzet van de Life formule bij het maken van een fotoreportage. Ondanks mijn hekel aan het gebruik van checklists is dit een zeer eenvoudige manier om snel tot een goed resultaat te komen.

Het kost weinig moeite om zo uniforme en gevarieerde foto's te maken en tot een compleet beeld te komen van je onderwerp. Ook het naderhand selecteren van je foto's kost nu de helft minder tijd. Aanrader!

Bronvermelding: de informatie over de Life formule komt uit meerdere bronnen (waaronder een artikel uit het blad Zoom uit 2015)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

8 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 29 mei 2018 om 07:15  | reageer

  Dit klinkt interessant. Misschien dat ik er onbewust al wel rekening mee houd maar het kan vast geen kwaad om deze formule in het achterhoofd te houden. Vaak doe je (ik) dat soort dingen vooral achteraf, kiezend uit de duizend foto's die je gemaakt hebt.

 2. Wim Hendriks
  Wim Hendriks schreef op dinsdag 29 mei 2018 om 10:22  | reageer

  Met zo'n beeld verhaal mis ik het geluid...vandaar dat ik ben overgestapt op film.

 3. Roland Wantens
  Roland Wantens schreef op dinsdag 29 mei 2018 om 11:03  | reageer

  Zeer interessant! Bedankt Michelle.

 4. Peter Boesewinkel
  Peter Boesewinkel schreef op dinsdag 29 mei 2018 om 13:31  | reageer

  Dit is echte aanrader, en ga hiermee aan de slag

 5. peter
  peter schreef op dinsdag 29 mei 2018 om 16:33  | reageer

  dag Michelle, thanks voor deze tips. Geven een handvat voor een samenhangend beeldverhaal. Ga zo door.

 6. Ad Hartjes
  Ad Hartjes schreef op woensdag 30 mei 2018 om 10:26  | reageer

  Goeie tip gr Ad

 7. Joey
  Joey schreef op donderdag 31 mei 2018 om 08:38  | reageer

  Geinig om te zien, dat ik dit in grote lijnen al de LIFE formule volg. Toch een tof artikel, waar ik wel wat aan heb. Thanx

 8. Bert Jongsma
  Bert Jongsma schreef op donderdag 31 mei 2018 om 21:08  | reageer

  Dit is een nuttig artikel, compact, duidelijk en handig voor iedereen die op zoek is naar een goede structuur in de weergave.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord