Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Welke fotofase vind jij het minst leuk?

zaterdag 28 maart 2020, 15:51 door | 3.121x gelezen | 3 reacties

Als je fotografeert, doorloop je meestal 3 fases. Maar besteed jij ook aan al die fases evenveel tijd en aandacht? Waarschijnlijk niet. Grote kans dat dát je tegenhoudt om een betere fotograaf te worden.

Daarom hier een uitleg van de 3 fases, zodat je kunt nagaan waar jij goed in bent en beter in kunt worden.

Een tijdje terug vertelde fotograaf Ed Kashi tijdens een workshop over een simpele opdeling van je fotowerk. Hij stelde dat fotografie 3 moments of joy kent.

Voor hém althans.

Want de meeste fotografen hebben – denk ik – toch wel een voorkeur voor één (of twee) van die momenten. Niks mis mee, maar het helpt een hoop als je weet hoe dat bij jou zit. Want dan kun je er wat aan doen. Mits je dat wilt natuurlijk.

Goed, laten we eens naar die 3 fases kijken:

1. De foto maken


Het eerste moment of joy: je maakt de foto. Dit is wat de meeste mensen aantrekt in fotografie: ook de mensen die zich geen (amateur-)fotograaf noemen. Het is immers een magisch fenomeen dat we een flard tijd gewoon kunnen bevriezen en bewaren voor later.

Je krijgt een instant dopamine-kick en je voelt je in charge. Jíj bepaalt wat erop komt, en wat niet. Het is verslavend, getuige de absurde hoeveelheid foto's die we dagelijks maken.

3 stadia van fotograferen


2. In je foto badderen


Mooi, je hebt de foto gemaakt. En dan?

Nu ga je ermee aan de slag. De fast food-versie van deze stap is het toepassen van een Insta-filter. Middelmatige foto's van schaduwen, stranden en zonsondergangen krijgen wat meer zwaarte.

Zij het voor korte duur – maar Instagram is ook bedoeld voor een aandachtsspanne van 1,5 seconde. Langer hoeft je foto zich niet staande te kunnen houden.

De langzame versie is het bewerken van je raw-bestand in een fotobewerkingsprogramma zoals Lightroomof Photoshop. Je geeft het beeld aandacht, bekijkt het kritisch en schaaft het bij waar nodig. Idealiter doe je dat een flinke tijd nadat je de foto hebt gemaakt.

Je laat het beeld met rust en pas weken later kijk je ernaar, met frisse blik. Je gaat er uitgebreid in badderen en onderzoekt of je de foto na een week op je prikbord nog steeds interessant vindt.

Kortom, in deze fase kijk je of het beeld zich staande kan houden. Is het interessant genoeg?

Vorm een mening over je foto


3. Je foto delen


Na fase 1 en 2 volgt (soms) fase 3: je deelt je foto. Op Instagram, Whatsapp, of talloze andere manieren: publiceren op je website, ophangen aan je muur, verkopen, een tijdschrift of krant benaderen, meedoen aan een fotowedstrijd een eigen boek publiceren, of gewoon printen en aan je vrienden laten zien.

Bovenstaand is natuurlijk een versimpelde versie van de werkelijkheid. Want deze fases kun je gemakkelijk verder uitbreiden. Zo doe ik voor sommige foto's best wat voorwerk, zoals het maken van een shot list.

Welke fase vind ik het minst leuk?


De derde fase - het delen van mijn foto's - gaat mij niet zo goed af. Ik heb stapels foto's thuis, maar ik deel ze amper. Meestal dienen ze alleen ter illustratie bij een artikel – net als nu.

Nu ik dat weet, heb ik een plan gemaakt voor dit jaar waarin ik iedere maand een fotoproject deel. Soms direct met familie, of bijvoorbeeld op mijn website.

In welk stadium kun jij jezelf verbeteren?


Soms wisselt het ook hoor, waar je goed in bent. Zo heb ik hele periodes waarin ik amper foto's maak en ik fase 1 dus ineens heel stom vind.

Gelukkig zijn er dingen die me dan wel weer aan de gang krijgen. Zoals dit fotografiespel.

Bekijk je eigen proces eens: welke stappen doorloop jij? Welke vind je het leukst, welke het minst leuk?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

3 reacties

  1. gast schreef op dinsdag 31 maart 2020 om 12:12  | reageer

    Wat me opvalt is dat je geen fase beschrijft voordat je foto's gaat maken. Wat wil ik vertellen met de foto, wordt het één foto of wordt het een serie, is de locatie goed, de weersomstandigheden, heb ik het juiste model, is het onderwerp duidelijk, welke materialen ga ik gebruiken, waar is de foto of waar zijn de foto's voor bedoeld? Kortom: de voorbereiding.

  2. Elvira Smit
    Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 31 maart 2020 om 15:11  | reageer

    @gast: hele goede toevoeging! Er zijn inderdaad nog veel meer fases, bovendien is het gehele proces voor iedere fotograaf weer anders. Leuk om te kijken naar jouw eigen fases, en waar je voldoende danwel onvoldoende aandacht aan geeft. En dat is dan ook de bedoeling van dit artikel: het is niet volledig, maar zet hopelijk wel aan tot een zinvolle overpeinzing vrolijk

  3. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 31 maart 2020 om 21:14  | reageer

    Hi Elvira, ten eerste heel leuk artikel dat stof tot nadenken geeft. Dank je voor het schrijven en delen ervan. Je hebt volkomen gelijk dat het voor iedere fotograaf anders zal zijn. Bij mij zijn de fasen zelfs afhankelijk van het type fotoshoot. Voor een sportshoot is dat anders dan voor een bedrijfsreportage of portretshoot. Ik zal de zeven fasen, voor mijn grootste passie (sportfotografie), met je delen:

    1. De voorbereiding thuis (accreditaties aanvragen etc.)
    2. De voorbereiding op de locatie (lokatie verkennen, installeren in perskamer etc.)
    3. Social contact en netwerken met de sporters en coaches
    4. Het fotograferen zelf
    5. Tijdens evenement enkele foto's overzetten naar het persbureau als het een opdracht is.
    6. De bulk aan foto's thuis bekijken, selecteren en de beste eruit halen
    7. De nabewerking
    8. Delen op social media en/of website

    Hiervan vind ik fase 1 en 5 het minst leuk. Mijn leukste fasen zijn 3, 4 en 6.

    Ik wens je veel wijsheid voor je fase 3 knipoog en veel plezier en succes met je andere twee fasen.

    Groetjes, Huub Keulers

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord