Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Lightroom update met generatieve AI

woensdag 22 mei 2024, 14:41 door | 1.518x gelezen | 3 reacties

Lightroom heeft een nieuwe update gekregen. Behalve enkele verbeteringen en nieuwe voorinstellingen is de toevoeging van generatieve AI heel interessant. Het maakt de noodzaak voor een uitstapje naar Photoshop een stuk kleiner.

De nieuwe update van Lightroom brengt de generatieve AI functie naar dit platform. Het zit verstopt in het retoucheergereedschap. Het heeft vooralsnog wel de status 'vroege toegang.' Het biedt echter al een heel bruikbare manier om ongewenste elementen in een foto te verwijderen.


Het normale verwijderingsgereedschap in Lightroom werkte heel beperkt. Soms was het beter om gewoon het retoucheergereedschap zelf te gebruiken. Werd het complex, dan was de uitstap naar Photoshop noodzakelijk.

Vooral het generatieve verwijderen van beeldelementen met behulp van een AI engine werkt in Photoshop heel goed. Ik heb het dan niet over de Firefly AI tools die in de Beta versie te vinden zijn.

Nando lrc generative AI 1


Het is echter veel werk om elke foto waar je beeldelementen wilt verwijderen naar Photoshop over te zetten. Het levert ook weer extra bestanden. Met generatieve AI in Lightroom is dat niet langer noodzakelijk.

Het is heel eenvoudig. Je selecteert het object dat je wilt verwijderen. Lightroom verwijdert het en vult het ontbrekende deel in met iets dat naadloos in de foto past. Je krijgt de keuze uit drie mogelijke opties, en desgewenst genereer je nieuwe opties.

Nando lrc generative AI 2


Heb je dit nieuwe gereedschap gebruikt, en ga je uit het retoucheer gereedschap, dan kan je het niet meer aanpassen. Het is echter wel weer te verwijderen, want het is non-destructive. Je originele bestand blijft ongewijzigd.

Er zijn nog meer aanpassingen in met de laatste update gekomen. De optie Vage Lens heeft niet langer de vermelding 'vroege toegang.' Er zijn bovendien enkele adaptieve voorinstellingen toegevoegd die gebruik maken van achtergrond vervagen via Vage Lens.

Heb je de nieuwe update nog niet geďnstalleerd, je kan deze vinden in de Creative Cloud app.


Meer weten over Lightroom Classic?


Wil jij nog veel meer handige tips over het organiseren en bewerken van je foto's in Lightroom Classic? Bestel dan Nando's boek De Lightroombijbel. Hierin vind je 101 Tips voor Fraaie Fotobewerkingen.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op donderdag 23 mei 2024 om 10:29  | reageer

  Die nieuwe toevoeging is een zegen. Laatst was ik in Leuven om het stadhuis te fotograferen maar dan wel zonder mensen op de foto. Dat is dus normaal gezien niet te doen. Een tweede poging met een 10stops ND filter leverde een beter resultaat op, maar je zag op 100% toch nog sporen. Om de sporen weg te werken ben je dan een hele tijd bezig. Ook niet echt plezant.
  Nu met die generatieve AI toepassingen is het een 'fluitje van een cent geworden.
  Ik denk dat heel veel fotografen deze nieuwe toepassingen in Lightroom toejuichen.

 2. gast schreef op dinsdag 28 mei 2024 om 11:55  | reageer

  Helemaal akkoord, wat een spectaculaire resultaten kreeg ik! Van enkele landschapsfoto's wou ik ze echt zónder hikers. Vooraf had ik ze weggewerkt met het normale verwijdering- en retoucheergereedschap. Het was min of meer ok om op een A4 formaat in een fotoalbum te hebben. Maar wat een verbetering na het met die nieuwe gen.AI opnieuw te doen. Héél blij mee vrolijk

 3. Liesbeth Verkade
  Profiel Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 28 mei 2024 om 14:28  | reageer

  Super toevoeging! Het werkt echt gweldig om hiermee storende elementen uit een foto weg te halen, zoals een paaltje of verkeersbord dat net op de verkeerde plek staat. Met het oude gereedschap liet ik het soms staan omdat ik het niet goed weg kreeg en ik ben niet erg handig in PS.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord