Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Moet je AI ruisreductie bij Lightroom Classic voor of na bewerking doen?

donderdag 17 augustus 2023, 20:10 door | 2.652x gelezen | 2 reacties

Moet je AI ruisreductie bij Lightroom Classic voor of na bewerking doen? Wanneer je die vraag aan Adobe stelt krijg je als antwoord dat dit het beste als eerste gedaan kan worden. Is er verschil als je dat niet doet, vroeg ik me af. Reden om het uit te proberen.

Wanneer pas je ruisreductie toe? Ik denk dat het antwoord is, wanneer er teveel ruis is. Of als er teveel ruis ontstaat door de nabewerking. Schaduwen oplichten heeft bijvoorbeeld toename van ruis als gevolg.

Je merkt dus pas dat er teveel ruis is wanneer de bewerking is gedaan. Dan is het tijd om de ruis eruit te filteren. De AI ruisreductie in Lightroom Classic is heel effectief daarin. Echter, als je naar Adobe luistert moet je de AI ruisreductie al toepassen voordat je begint met bewerken.

Adobe zal ongetwijfeld een goede reden hebben om dit te adviseren. Toch weiger ik om direct ruis uit een foto te halen als die (nog) niet zichtbaar is. Dus vroeg ik me af of er verschil is tussen de AI ruisreductie voor en na bewerking toe te passen. Tijd voor een test.

Die test is eenvoudig. Ik pas AI ruisreductie toe voor ik ga bewerken wat een apart bestand oplevert. Dan ga ik een gesynchroniseerde bewerking op deze twee beelden toepassen. Daarna ga ik de ruisreductie op het bewerkte raw bestand toepassen met dezelfde instellingen.Hieronder zie je de verschillen nog eens, maar dan met een andere foto dan in de video. Of beter gezegd, je ziet ook bij deze foto dat er geen verschil in resultaat is.

Nando raw onbewerkt

Het originele raw bestand, onbewerkt, gefotografeerd met ISO 25.600


Nando ruisreductie voor bewerking

De bewerkte foto met AI ruisreductie voorafgaand aan de bewerking.


Nando ruisreductie voor bewerking zoom

De bewerkte foto met AI ruisreductie voorafgaand aan de bewerking, ingezoomd op 100%


Nando ruisreductie na bewerking

De bewerkte foto met AI ruisreductie na de bewerking.


Nando ruisreductie na bewerking zoom

De bewerkte foto met AI ruisreductie na de bewerking, ingezoomd op 100%


Nando voor na bewerken airuisreductie

Het verschil voor en na, naast elkaar


Je ziet dat het nauwelijks of geen verschil maakt wanneer de ruisreductie toegepast wordt. Ik geef de voorkeur aan het toepassen na de bewerking, wanneer ik merk dat het ook nodig is. Bovendien maakt het geen verschil in de tijd die nodig is voor het weghalen van de ruis.

Wanneer je zelf de AI ruisreductie wil gaan toepasssen in je workflow, dat mag je natuurlijk zelf weten. Deze test laat zien dat er in ieder geval bij deze foto geen enkel verschil is.


De cursus Lightroom Classic Ontwikkel Module


Met de Lightroom Classic ontwikkel Module heb je een moderne digitale donkere kamer ter beschikking. Je kunt er je foto's in bewerken tot een fantastische eindresultaat.


Hoe je de ontwikkel module gebruikt, en wat voor mogelijkheden je daarin hebt wordt uitgebreid behandeld in de cursus Lightroom Classic Ontwikkel Module.

Bekijk de cursus Lightroom Classic Ontwikkelmodule op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op maandag 21 augustus 2023 om 12:36  | reageer

  Mij is ooit uitgelegd dat het niks uitmaakt of je het voor of na bewerking doet. Omdat waneer je gaat exporteren, LR (en andere bewerkers) het toch altijd via een vastgestelde volgorde doet. Dus bij exporteren zal de ruisonderdrukking er op het zelfde moment worden uitgevoerd, waneer je het tijdens het bewerken hebt gedaan.

  Alleen werd er wel bij verteld, dat dit geldt voor waneer alle bewerkingen voor het zelfde gelijk zijn.

 2. Jan Willem Hartmann
  Jan Willem Hartmann schreef op woensdag 23 augustus 2023 om 17:08  | reageer

  Tip bij dit artikel: https://youtu.be/J3pnrY1iYJw

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.192 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord