11 jaar Winactie: Win 16.000+ euro aan prijzen + 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Word nu lid!
Photofacts Academy Winactie!
Maaike van Steenis

De drie grootste vooroordelen over marketing

maandag 6 juni 2016, 19:38 door | 5.123x gelezen | 4 reacties

In mijn trainingen leer ik creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk. Om dit voor elkaar te krijgen is het nodig dat je aandacht besteedt aan je marketing. Helaas hebben veel creatieven vooroordelen over marketing.

Dat is jammer, want zoals je weet kloppen vooroordelen vaak niet. Hoog tijd dus om de drie grootste vooroordelen te weerleggen.

Maketing

1. Marketing is ingewikkeld en tijdrovend


Je hebt als creatief wel iets beters te doen. Daarnaast is het stomvervelend en je weet ook gewoon niet waar je moet beginnen.

Ingewikkelde en tijdrovende dingen; daar houden de meeste creatieven niet van. Ze zorgen ervoor dat je verlamt en niets meer onderneemt. Maar er is een oplossing.

Door een ingewikkelde en tijdrovende klus in stukjes te hakken, creƫer je overzicht en maak je hem behapbaar. Een paginadik marketingplan maken is nergens voor nodig. Wat wel nuttig is, is een lijst met een aantal actiepunten erop die snel resultaat geven.

Voorbeelden van zulke actiepunten zijn:

  • Elke maand een netwerkbijeenkomst bezoeken en de dag erop mensen die je gesproken hebt een link-verzoekje sturen op LinkedIn.

  • Je bestaande opdrachtgevers een e-mail sturen om je nieuwste werk of dienst onder de aandacht te brengen.

  • Testimonials van tevreden opdrachtgevers op je website plaatsen.


Door regelmatig zulke kleine acties uit te voeren, zul je al een enorm verschil gaan merken.

2. Marketing is vervelend en past alleen bij supercommerciƫle types


Marketing is alleen vervelend als jij het vervelend maakt. Veel creatieven denken dat marketing een synoniem is voor manipulatie en mensen dingen door de strot duwen die ze helemaal niet willen hebben. Fout!

Marketing is juist heel geschikt om jouw eigen stijl naar voren te brengen. Zodat je de opdrachtgevers krijgt die bij jou passen. Je kunt er zelfs creatief in zijn.

Het is niets meer en niets minder dan heel duidelijk uitleggen aan jouw ideale klanten wat je voor ze kunt doen en waarom jij dat zo goed kunt.

Niks vervelends aan toch?
Je wilt tenslotte graag jouw klanten iets waardevols aanbieden.

3. Marketing is voor creatieven not done


Creatieve ondernemers zijn namelijk vaak niet commercieel en velen van hen vinden geld niet zo belangrijk. Ze denken dat goed betaald worden betekent dat je naar de pijpen van je opdrachtgever moet dansen en geen vrijheid meer hebt om je met hart en ziel te richten op wat je het liefste doet.

Dat is jammer, en bovendien onjuist. Als jij een waardevol aanbod hebt is het niet meer dan normaal dat anderen je daar goed voor willen betalen. Daar is niks mis mee. Integendeel. Als je anderen heel goed kunt helpen zullen ze alleen maar blij zijn dat ze jou hebben kunnen vinden. En om gevonden te worden is het belangrijk dat je je marketing op orde hebt.

Dus: pas je marketing aan aan jouw situatie, persoonlijkheid en stijl, zodat jij de klanten en opdrachtgevers krijgt die jouw werk verdiend.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Maaike van Steenis

Over de auteur

Maaike van Steenis is trainer en leert creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer informatie over Maaike is te vinden op haar website succesvolondernemenalscreatief.nl. Daar kun je ook haar GRATIS eBook aanvragen met 10 tips om meer te gaan verdienen als creatieve ondernemer.

4 reacties

  1. primefoto.nl
    Profiel primefoto.nl schreef op dinsdag 7 juni 2016 om 13:06  | reageer

    Maaike, dit is jouw marketing om jouw aanbod aan de fotograaf te brengen en daar aan te verdienen. Duidelijker kan het niet. Voor jou werkt dat als fotografen jou gaan inhuren echter zal de fotograaf niet meer of makkelijker gaan verdienen. Daarvoor is de markt te verzadigd.

  2. rudyc
    Profiel rudyc schreef op dinsdag 7 juni 2016 om 20:05  | reageer

    @primefoto natuurlijk is dit haar manier van marketing.
    dat er veel fotografen zijn ben ik met u eens, alleen dat door goede marketing niet meer of makkelijker verdient kan worden ben ik niet met u eens. De best betaalde fotografen hoeven niet de allerbeste te zijn, ze zijn waarschijnlijk wel het best om zichzelf te vermarkten.

    Niet alle fotografen zijn directe concurrenten. leuke Quote van Joel Grimes van zijn lezing tijdens Professional imaging.

    In jouw markt zijn er 2000 fotografen.
    laat 25% zich daarvan in dezelfde specialisme zitten, (product, mode etc) (500).
    laat daarvan 50% ook de gevraagde artistieke stijl kunnen emoties,zacht etc (250).
    hoeveel zitten er dan in het zelfde prijsvlak laten dat er 100 zijn.
    in creatieve beroepen weet gemiddeld maar 5% zich goed te vermarkten. dus je uiteindelijke directe concurrentie is 5.

    als je dat voor ogen houdt zijn er zeker genoeg mogelijkheden om makkelijker of meer geld te verdienen.
    Om jezelf goed te vermarkten kunnen de tips die hier gegeven worden al een goede opstap zijn.

  3. Alwin
    Alwin schreef op donderdag 9 juni 2016 om 00:09  | reageer

    Aardig artikel, maar nogal algemeen. Ik denk ook dat het wat ver gaat om alle creatieve ondernemers in een hokje te stoppen met label 'creatieven', inclusief de nodige vooroordelen over vermeende onzakelijkheid. Ik denk dat je onder fotografen enig onderscheid kunt maken tussen fotografen die vooral hun eigen creatieve ding doen, fotograferen als kunstvorm beschouwen en niet in opdracht fotograferen. Zij maken een kunstwerk naar eigen inzicht en proberen dat aan de man te brengen. Dat laatste kan natuurlijk nog wel eens lastig zijn, zij zullen binnen de kunstwereld hun afzetkanalen moeten zien te vinden.
    Dan heb je ook nog een groep van wat ik maar even hier 'ambachtelijke fotografen' noem: zij fotograferen voornamelijk in opdracht, en zijn m.i. veel zakelijker ingesteld. Deze groep zal wel bij voorkeur wel over enige creativiteit moeten beschikken om zich te onderscheiden maar beheersen van de reguliere technieken voert hier vaak toch de boventoon. Dit zijn geen klassieke (wereldvreemde) 'creatieven', integendeel, de mensen die hier actief zijn zijn waarschijnlijk al vrij praktisch ingesteld en hebben waarschijnlijk voor zichzelf al een doelgroep op het oog.

    Want als je het over marketing hebt, dan heb je het ook over doelgroepen. En kies je dus het medium dat bij je doelgroep past om je werk aan de man te brengen. Als je veel bedrijfsfotografie doet, is het handig om inderdaad gebruik te maken van bijvoorbeeld linked-in en netwerkbijeenkomsten. Maar als je bijv newborn-fotografie doet of meer portretten in familiesfeer, dan kun je wellicht beter via Facebook werken (ik zie op mijn tijdlijn de laatste tijd veel acties van fotografen lopen die op die manier aan hun naamsbekendheid werken). De fotografen die van hun hobby hun beroep willen maken komen waarschijnlijk op hun eigen manier hier al naar boven drijven.

    @rudyc: het verhaal van Joel Grimes klinkt erg goed, maar cijfermatig mist het wel onderbouwing. Het gaat uit van een groot aantal aannames en gemiddelden, en ik weet niet of deze verband houden met de werkelijkheid. Wat primefoto ook al aangeeft: de markt is behoorlijk verzadigd. Er zijn heel veel semiprofs: fotografen met ook nog een 'echte' baan, die mooie fotoapparatuur kopen, veel moeite doen om alle technieken onder de knie te krijgen en daar veel in investeren. Maar omdat ze er niet van afhankelijk zijn qua inkomen voor andere prijzen kunnen werken dan de profs.

  4. Brian
    Brian schreef op donderdag 9 juni 2016 om 10:15  | reageer

    Volgens mij moet je gewoon goed zijn in wat je doet en tevreden klanten hebben. Ik werk mijn website ongeveer ééns in de 2 jaar bij, ik doe niet aan facebook voor het zakelijke beslommeringen, ik heb een oer saaie website voor mijn bedrijf, maar ik heb het ook te druk om me met die dingen bezig te houden. Ik zou het niet drukker willen hebben.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord