Maaike van Steenis

Opdrachten krijgen met je e-mail nieuwsbrief

dinsdag 12 mei 2015, 09:28 door | 6.234x gelezen | 9 reacties

Als fotograaf is beeld jouw medium. Daarom is het lastig om mogelijke klanten met woorden te overtuigen van je kwaliteiten. Beelden laten zich immers niet vangen in tekst. Je wilt overtuigen door je werk te tonen. Alleen op die manier kun je 100 procent duidelijk maken wat jou uniek en onderscheidend maakt.

Het liefst wil je dus jouw foto's aan zoveel mogelijk mensen laten zien. Zodat ze weten dat je bestaat, wat je maakt en voor wat voor soort opdrachten ze je in kunnen huren. Een e-mail nieuwsbrief is hiervoor HET middel.

Opdrachten via je nieuwsbrief


Je zou een e-mail nieuwsbrief kunnen vergelijken met het proefmonstertje dat je krijgt bij een parfumerie. Doordat het gratis is, is de drempel om het aan te nemen heel laag. Je geeft geļnteresseerden de gelegenheid om te 'snuffelen' aan wat jij kan en doet, zonder dat ze meteen hun portemonnee hoeven te trekken.

Bovendien zorg je er met een nieuwsbrief voor dat je het contact met geļnteresseerden op een positieve manier kunt onderhouden. Zodat ze aan jou denken op het moment dat ze iemand zoeken. En daardoor kan iemand die je twee jaar ervoor hebt ontmoet je ineens benaderen voor nieuwe foto's voor zijn website. Terwijl hij je anders vast allang vergeten was.

Voordelen van een e-mail nieuwsbrief


 • Je bouwt een relatie op met mogelijke opdrachtgevers
 • Je blijft in beeld bij opdrachtgevers die op dat moment nog geen behoefte hebben aan foto's, maar later misschien wel
 • Je geeft mensen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier kennis met je te maken
 • Je bouwt naamsbekendheid op
 • Je krijgt meer mond tot mond reclame
 • Het is een goedkope manier van acquisitie plegen
 • Je kunt volledig jezelf zijn en krijgt dus ook opdrachtgevers die bij jou passen en die jouw werk waarderen
 • Je hebt een podium om je werk te laten zien aan mensen die daar belangstelling voor hebben

Om echt omzet uit je nieuwsbrief te halen, is het wel belangrijk dat je hem op de juiste manier inzet. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

1. Zorg dat jouw nieuwsbrief ook echt geopend en gelezen wordt door de ontvangers


We krijgen meer en meer e-mails. Daardoor worden we steeds kritischer in wat we willen lezen. Als jouw nieuwsbrief te weinig geopend en gelezen wordt komt dat meestal doordat de onderwerp-regel onvoldoende prikkelend is. Een onderwerp-regel als “Nieuwsbrief van fotostudio Flits” is weinig uitnodigend.

Een goede onderwerp-regel is prikkelend en maakt nieuwsgierig. Hij geeft de ontvanger het gevoel dat er in deze mail 'iets te halen valt'. Bijvoorbeeld waardevolle informatie en tips, mooie beelden of een uitdagende stelling.

2. Vraag toestemming voordat je mensen op je e-mail lijst plaatst


Het is verboden om ongevraagd mensen nieuwsbrieven te versturen. Vraag dus om toestemming voordat je mensen op je lijst plaatst. Ook als het bekenden van je zijn. De enige adressen die je ongevraagd op je lijst mag zetten, zijn die van bestaande klanten. En ook zij moeten zich altijd weer kunnen afmelden.

Het versturen van ongewenste e-mail kan je een boete van de OPTA opleveren. Meestal loopt het niet zo'n vaart. Toch is het geen goed idee om ongevraagd mensen aan je lijst toe te voegen. Spam roept namelijk irritatie op en bij irritante bedrijven kopen mensen niks.

3. Verstuur niet alleen 'reclame' maar vooral waardevolle informatie of inspirerende beelden


Als je alleen maar aan het 'halen' bent, werk je te weinig aan het opbouwen van een band met je lezers. Een goede nieuwsbrief geeft je lezer iets wat hij graag wil hebben of wat hij fijn vind om te krijgen.

4. Maak wel duidelijk dat mensen ook klant bij je kunnen worden


Dit lijkt in tegenspraak met de vorige tip. Maar het gaat uiteindelijk om de juiste balans. Als je in jouw nieuwsbrief alleen maar 'geeft', is het voor je lezers niet duidelijk dat ze je ook in kunnen huren of iets bij je kunnen kopen. Terwijl ze dat misschien best wel willen.

Zorg er dus voor dat jouw nieuwsbrief in balans is. Je biedt waarde, maar laat ook weten dat je iets moois te koop hebt.

5. Werk voortdurend aan de groei van je e-mail lijst


Een groot deel van je lezers wordt nooit klant. Een ander deel meldt zich na een tijdje weer af. Je hebt dus een behoorlijke lijst nodig om er steeds opnieuw klanten uit te kunnen halen.

Er zijn veel manieren om ervoor te zorgen dat je lijst steeds blijft groeien. Je kunt gaan netwerken, gebruik maken van sociale media of listbuilding-acties doen. Het belangrijkste is dat je er voortdurend op gefocust blijft.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Maaike van Steenis

Over de auteur

Maaike van Steenis is trainer en leert creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer informatie over Maaike is te vinden op haar website succesvolondernemenalscreatief.nl. Daar kun je ook haar GRATIS eBook aanvragen met 10 tips om meer te gaan verdienen als creatieve ondernemer.

9 reacties

 1. Luc
  Luc schreef op dinsdag 12 mei 2015 om 16:24

  Photophacts heeft dat PERFEKT gedaan. Ikzelf doe dit al jaren op een prof. manier, maar enkel om nu en dan een actie te melden (ben een drukker). Resultaten zijn spijtig moeilijk of niet meetbaar. M.i. is terug naar de papieren post, naar een zeer bepaalde doelgroep schrijven die je dan persoonlijkere folders/brieven/kaarten kan sturen. Vééél duurder, maar efficiënter.

 2. Maaike van Steenis
  Maaike van Steenis schreef op dinsdag 12 mei 2015 om 16:31

  Beste Luc,

  Je geeft zelf aan dat je vooral mailings gebruikt om acties te melden. Zoals ik bij tip 3 aangeef, is het essentieel dat je de lezers juist waardevolle informatie biedt en niet enkel acties. Dan zul je zien dat de resultaten beter worden.

  Efficiëntie is m.i. bij een e-mail nieuwsbrief niet zo'n punt. Het kost evenveel geld en moeite om hem naar 1000 mensen te sturen als naar 10. Dus dan maar liever meer mensen bereiken, lijkt me.

 3. gast schreef op donderdag 14 mei 2015 om 13:30

  Awesome artikel, geeft mij nieuw inspiratie. Bedankt voor het delen! vrolijk

 4. Maaike van Steenis
  Maaike van Steenis schreef op donderdag 14 mei 2015 om 14:13

  Leuk om te horen! Dank je wel! Groeten, Maaike

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.226 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord