Je zou een e-mail nieuwsbrief kunnen vergelijken met het proefmonstertje dat je krijgt bij een parfumerie. Doordat het gratis is, is de drempel om het aan te nemen heel laag. Je geeft geďnteresseerden de gelegenheid om te 'snuffelen' aan wat jij kan en doet, zonder dat ze meteen hun portemonnee hoeven te trekken.
Bovendien zorg je er met een nieuwsbrief voor dat je het contact met geďnteresseerden op een positieve manier kunt onderhouden. Zodat ze aan jou denken op het moment dat ze iemand zoeken. En daardoor kan iemand die je twee jaar ervoor hebt ontmoet je ineens benaderen voor nieuwe foto's voor zijn website. Terwijl hij je anders vast allang vergeten was.
Voordelen van een e-mail nieuwsbrief
- Je bouwt een relatie op met mogelijke opdrachtgevers
- Je blijft in beeld bij opdrachtgevers die op dat moment nog geen behoefte hebben aan foto's, maar later misschien wel
- Je geeft mensen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier kennis met je te maken
- Je bouwt naamsbekendheid op
- Je krijgt meer mond tot mond reclame
- Het is een goedkope manier van acquisitie plegen
- Je kunt volledig jezelf zijn en krijgt dus ook opdrachtgevers die bij jou passen en die jouw werk waarderen
- Je hebt een podium om je werk te laten zien aan mensen die daar belangstelling voor hebben
Om echt omzet uit je nieuwsbrief te halen, is het wel belangrijk dat je hem op de juiste manier inzet. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:
1. Zorg dat jouw nieuwsbrief ook echt geopend en gelezen wordt door de ontvangers
We krijgen meer en meer e-mails. Daardoor worden we steeds kritischer in wat we willen lezen. Als jouw nieuwsbrief te weinig geopend en gelezen wordt komt dat meestal doordat de onderwerp-regel onvoldoende prikkelend is. Een onderwerp-regel als “Nieuwsbrief van fotostudio Flits” is weinig uitnodigend.
Een goede onderwerp-regel is prikkelend en maakt nieuwsgierig. Hij geeft de ontvanger het gevoel dat er in deze mail 'iets te halen valt'. Bijvoorbeeld waardevolle informatie en tips, mooie beelden of een uitdagende stelling.
2. Vraag toestemming voordat je mensen op je e-mail lijst plaatst
Het is verboden om ongevraagd mensen nieuwsbrieven te versturen. Vraag dus om toestemming voordat je mensen op je lijst plaatst. Ook als het bekenden van je zijn. De enige adressen die je ongevraagd op je lijst mag zetten, zijn die van bestaande klanten. En ook zij moeten zich altijd weer kunnen afmelden.
Het versturen van ongewenste e-mail kan je een boete van de OPTA opleveren. Meestal loopt het niet zo'n vaart. Toch is het geen goed idee om ongevraagd mensen aan je lijst toe te voegen. Spam roept namelijk irritatie op en bij irritante bedrijven kopen mensen niks.
3. Verstuur niet alleen 'reclame' maar vooral waardevolle informatie of inspirerende beelden
Als je alleen maar aan het 'halen' bent, werk je te weinig aan het opbouwen van een band met je lezers. Een goede nieuwsbrief geeft je lezer iets wat hij graag wil hebben of wat hij fijn vind om te krijgen.
4. Maak wel duidelijk dat mensen ook klant bij je kunnen worden
Dit lijkt in tegenspraak met de vorige tip. Maar het gaat uiteindelijk om de juiste balans. Als je in jouw nieuwsbrief alleen maar 'geeft', is het voor je lezers niet duidelijk dat ze je ook in kunnen huren of iets bij je kunnen kopen. Terwijl ze dat misschien best wel willen.
Zorg er dus voor dat jouw nieuwsbrief in balans is. Je biedt waarde, maar laat ook weten dat je iets moois te koop hebt.
5. Werk voortdurend aan de groei van je e-mail lijst
Een groot deel van je lezers wordt nooit klant. Een ander deel meldt zich na een tijdje weer af. Je hebt dus een behoorlijke lijst nodig om er steeds opnieuw klanten uit te kunnen halen.
Er zijn veel manieren om ervoor te zorgen dat je lijst steeds blijft groeien. Je kunt gaan netwerken, gebruik maken van sociale media of listbuilding-acties doen. Het belangrijkste is dat je er voortdurend op gefocust blijft.