5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

De functie van TFP fotosessie

dinsdag 15 februari 2011, 20:17 door | 59.879x gelezen | 11 reacties

Om de discussie levendig te houden wil ik graag een artikel wijden aan het onderwerp TFP. Voor de leken onder ons, TFP betekent Time For Print. In plaats van een geldelijke betaling voor elkaars diensten gaat de fotograaf ermee akkoord een aantal afdrukken van de beste foto's van de sessie te verstrekken aan het model.

Wikipedia zegt ons hierover het volgende:
"Time for print is een veelgebruikte Engelse term die binnen het fotograferen van amateurmodellen door amateurfotografen. Hierbij wordt tussen model en fotograaf een overeenkomst vastgelegd. De term wordt meestal afgekort met TFP."

Behalve Time For Print wordt ook wel eens Trade For Print of Time For Portfolio gebruikt. Ook hoor je wel een TFCD, Time For CD, waarbij de foto's digitaal op CD aangeleverd worden. De foto's die gemaakt worden tijdens een TFP sessie mogen meestal door zowel de fotograaf als het model in hun portfolio en als promotiemateriaal gebruikt worden.

De basisgedacht is dat de fotosessie met gesloten beurs gemaakt wordt; zowel model als fotograaf betalen geen vergoeding en beide houden uiteindelijk alleen (een selectie van) de foto's over aan de fotosessie.

Meestal worden TFP sessie gehouden door amateurfotografen en modellen. Zo nu en dan maken ook professionele fotografen en geoefende modellen nog gebruik van TFP. Meestal om een bijzondere fotosessie uit te voeren als vrij werk.

TFP fotosessies zeggen niks over de kwaliteit van de foto's. Vaak worden er prachtige foto's gemaakt. De betere amateurfotograaf maakt immers vaak net zulke mooie foto's als iemand die er zijn beroep van gemaakt heeft. Voor zowel fotograaf als model is een TFP fotosessie een manier om een eerste portfolio op te bouwen waarmee dan weer opdrachten binnen gehaald kunnen worden.

Modellen


Dagelijks krijg ik, maar ook vele collegas waar ik contact mee onderhoud, vele verzoeken van voornamelijk (jonge) meisjes die', zoals ik het wel eens in mijn mail lees 'wel willen poseren als ik een model nodig heb'.

Ik heb inderdaad wel eens modellen nodig, bijvoorbeeld als ik nieuwe apparatuur heb gekocht en die goed moet testen. Of als ik over een techniek heb gelezen die ik nog niet beheers. Maar ik maak dan zelf meestal gebruik van een vaste groep modellen waar ik op terug kan vallen. Ze kennen mij, ik ken hun en we weten van elkaar waar we aan toe zijn tijdens zo'n fotosessie.

Volle Yoghurt door Marije Weterings

Voor de zekerheid heb ik even nagevraagd bij mijn collega's. Frank Doorhof vertelt: "Ik ben van mening dat TFP zeer belangrijk is voor iedereen. Op welk niveau je ook werkt er zal altijd iets zijn dat je simpelweg niet kan doen in het commerciële werk. Daarvoor is TFP te gebruiken als perfecte oplossing. Ik probeer zelf altijd 1 of 2x per maand een TFP sessie te plannen waarin echt dingen uitwerk die ik wil testen of wil neerzetten."

Ik sluit me daar bij aan, maar wel met een slag om de arm. Enerzijds moet ik nog steeds mijn boterham verdienen met mijn werk als fotograaf en anderzijds vind ik dat een fotograaf beloont hoort te worden voor zijn tijd, inspanning, creativiteit en het beschikbaar stellen van zijn apparatuur. Ik denk dat sommige vergeten dat het niet altijd vrijblijvend kan zijn en dat shoots met een gesloten portemonnee altijd een hoog doel moeten behouden.

Indien een model of een visagiste bij mij met een uitgewerkt plan komt én de shoot heeft dan ook nog een toevoeging voor mijn portfolio, dan ben ik de eerste die mee doet! Want, laten we wel wezen, een fotoshoot moet gewoon altijd leuk blijven en je moet voor jezelf altijd plezier behouden in het werk. De foto die ik ter illustratie bij dit artikel heb gevoegd, is ontstaan doordat ik inspiratie kreeg om met yoghurt te werken. Dit is voor mij uitermate geschikt om tijdens een TFP-sessie uit te werken.

Ik nodig lezers van harte uit om hun mening over het fenomeen TFP te geven. Al is het alleen al maar om de discussie levendig te houden en elkaar inzicht erin te geven..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

11 reacties

  1. dvfotografie
    Profiel dvfotografie schreef op dinsdag 15 februari 2011 om 21:08  | reageer

    Leuk artikel, ik doe het ook weleens en ik vind het een prima manier om elkaar op weg te helpen. Misschien als je als Marije zulke shoots normaal gesproken professioneel doet voor een commercieel doeleind dan kan ik me voorstellen dat het niet altijd mogelijk danwel wenselijk is om de beursen gesloten te houden. Zeker voor de beginnende en/of enthousiaste fotograaf echter zal het TFP-principe een uitkomst zijn!

  2. tk-photography
    Profiel  tk-photography schreef op dinsdag 15 februari 2011 om 21:21  | reageer

    Ik heb deze discussie ook al gevolgd op de site van Frank Doorhof zelf. Ik denk dat voor beide kanten van het verhaal wat is te zeggen.

    Maar ik zit nu eenmaal aan de amateur kant van de fotografie en ik vind het TFP principe iets goed voor de amateurfotograaf / beginnend model. Maar ik kan me voorstellen dat je als professioneel fotograaf niet op die mailtjes zit te wachten, dan heb je inderdaad gewoon een vaste groep met modellen.

  3. MartinPhili
    Profiel MartinPhili schreef op dinsdag 15 februari 2011 om 22:34  | reageer

    Tja, wat moet je daar op zeggen? vrolijk Zonder TFP zou ik mijn hobby niet uit kunnen oefenen. Zo simpel is het voor mij.
    Er is echt een hele wereld van amateur fotografen die samenwerken met amateur modellen. Sinds de komst van de (betaalbare) digitale spiegelreflexen en de sociale inter-netwerken is dat echt met enorme stappen vooruit gesprongen. En dankzij het bestaan van Photoshop kunnen veel meer meisjes die hobby uitoefenen, een puntgave huid is immers geen vereiste meer.
    Lang leve TFP! vrolijk

  4. ARF Fotografie
    ARF Fotografie schreef op dinsdag 15 februari 2011 om 23:58  | reageer

    Ook ik als beroepsgotograaf gebruik nog steeds modellen of mua om een shoot te doen. Soms is een visa ziek of heb ik een model nodig voor een workshop. Zo kunnen ook de kosten laag blijven.
    Ook is het zoeken een stuk makkelijker.

  5. Brian dSLR.nl
    Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 16 februari 2011 om 09:05  | reageer

    TFP is gewoon een goed werkende basis voor als je iets wilt doen aan je vrije werk. Voor opdrachten verder niet bruikbaar, maar daar is het natuurlijk ook niet voor uitgevonden.

    Persoonlijk vind ik TFP trouwens minder geschikt dan TFCD (Tijd voor CD). Ik lever bij dit soort shoots dan ook altijd de geschikte foto's op CD omdat ik vind dat een model de foto's ook zelf moet kunnen gebruiken voor zijn/haar eigen portfolio. Gewoon goede afspraken maken dus over commercieel gebruik (not done) en dan af en toe weer eens een leuke nieuwe techniek uitproberen.

  6. Robbie Veldwijk
    Profiel  Robbie Veldwijk schreef op woensdag 16 februari 2011 om 10:13  | reageer

    De naam voor deze manier voor fotograferen kende ik nog niet, maar ik gebruikte het zelf (onbewust) altijd al. Ik heb eigenlijk nog nooit modellen gefotografeerd en daar voor betaald of betaald gekregen. Misschien ben ik dan ook niet zo'n fanatieke model fotograaf, maar toch wil ik dat soms eens wat vaker gaan doen en dan is deze manier heel erg goed om te onthouden!

    Bedankt voor het interessante verhaal (eye opener)!

  7. marijeweterings
    Profiel  marijeweterings schreef op woensdag 16 februari 2011 om 12:34  | reageer

    bedankt voor alle leuke reacties!!!

  8. Kevin | HLPImaging
    Kevin | HLPImaging schreef op woensdag 16 februari 2011 om 12:46  | reageer

    Sterk artikel Marije!

    Vind het altijd een moeilijk onderwerp, gezien een model ook beloond moet worden voor zijn of haar tijd en werk (heb zelf beide kanten van de medaille gezien, beide kanten vergen vaak meer van een mens dan een dag kantoorwerk).

    Denk dat ook hier balans het belangrijkst is: Is het een eerlijke ruil, dan is TFP volgens mij een hele goede oplossing.

  9. CasperH
    Profiel  CasperH schreef op woensdag 16 februari 2011 om 15:20  | reageer

    Wat Kevin zegt, mijn simpele uitgangsregels zijn eigenlijk als volgt:

    Is de fotoshoot in het belang van het model? Dan betaalt het model.
    Is de fotoshoot in mijn belang? Dan betaal ik.
    Is de fotoshoot in ons beider belang? Dan betalen we allebei (of allebei niet)

    Het is niet meer dan logisch dat je vergoed wordt voor je diensten als fotograaf, maar het is ook niet meer dan logisch dat je voor je arbeid als model vergoed wordt. Hoewel ik het met je eens ben Marije dat je voor je diensten betaald dient te worden, is het ook zo dat dat vice versa voor het model geldt, zij moet immers ook brood op de plank hebben. No offense, maar die nuance mis ik een beetje in dit artikel.

    Heb je als fotograaf een model nodig dan zijn die vaak gratis te vinden en dat maakt het heel verleidelijk om naar een gratis model op zoek te gaan, dat doe ik zelf ook. Aan de andere kant kan je dit verhaal spiegelen aan iets waar wij zelf als fotograaf vaak tegenaan lopen: de koopjesjagers of mensen die gratis fotografen "inhuren" zijn voor ons als professional soms erg frustrerend maar we doen omgekeerd vaak hetzelfde: als we een "gratis model" kunnen regelen dan is het erg verleidelijk dat te doen, maar moeten we ze eigenlijk niet betalen voor hun moeite als de fotoshoot ons eigen idee is?

  10. JasperHof
    Profiel  JasperHof schreef op woensdag 16 februari 2011 om 15:49  | reageer

    Persoonlijk gezien vind ik TFP echt ideaal. Ik wil mijn portfolio uitbreiden, een idee uitwerken, iets moois neerzetten en de mensen waar ik mee samenwerk hebben hetzelfde belang.

    Hierbij zoek ik een visagist(e), model(len) en styliste, waarvan ik denk dat ze mijn beelden versterken. En deze teamleden werken met mij samen, omdat ze denken dat ik iets aan de beelden toevoeg, waardoor ieders portfolio verbeterd wordt. Dat is dan ook ons gezamelijke doel. Een goede manier van samenwerken, omdat het geen extra geld kost.

    Dat wil niet zeggen dat het niks kost, maar dat is voor eigen rekening. Een visagiste heeft haar reiskosten, materiaal, know-how. Fotograaf heeft reiskosten, materiaal, knowhow en nabewerking, Een model heeft reiskosten en het uiterlijk en ervaring waardoor je foto wordt zoals je hem wilt hebben.

    Ik denk dat ik deze samenwerkingsvorm ook altijd blijf doen, omdat je zo wel een manier hebt om mooi vrij werk te maken.

    Ik noem het altijd TFP, maar eigenlijk gaat alles nu via download. Dan kan ieder doen wat ze willen met de foto's.

  11. Thomas Dral
    Profiel  Thomas Dral schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 10:25  | reageer

    Ik vind dat TFP (TFCD) moet blijven bestaan, Het is een mooie manier om als fotograaf je portfolio uit te breiden. Maar je moet er wel een mix in vinden als fotograaf en niet alleen maar op TFP basis werken. Doe je dit wel dan kom je al snel weer richting de Fotocenten discussie, waar ik een tijd geleden een artikel over heb geschreven op Photofacts

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.732 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord