Thomas Dral

Tariefstelling voor fotografen; #fotocenten discussie

woensdag 17 november 2010, 21:58 door | 15.685x gelezen | 49 reacties

De titel van dit artikel behoeft misschien wat uitleg. Op 10 november jongstleden is er door Peter Smith een tweet geplaatst, deze tweet heeft een levendige discussie op gang gebracht over onder andere de vergoeding die een fotograaf vraagt -en kan krijgen- voor zijn of haar fotografie.

Tweet van Peter Smith Foto

Hier werd op gereageerd door onder andere Studio Simone met een opmerking en een vraag. De opmerking was dat 500 euro best wel een heleboel geld is en wat je er dan allemaal voor krijgt. Het antwoord van Peter hierop was: '1 (één) foto! maar dan wel een hele mooie. #500€'

Meerdere tweeps zijn zich gaan mengen in deze discussie en het gaat niet alleen maar over de tweet van Peter Smith maar wordt breder getrokken, wat moet je als fotograaf nu vragen voor een opdracht?

Na een aantal tweets besluit Photofacts blogger Anouk Timmerman om de tag #fotocenten te introduceren om zo het overzicht te kunnen houden in de discussie die er gaande is. Nog niet wetende dat er nu al ruim een week over deze #fotocenten gediscussieerd wordt. Het gaat niet alleen maar over geld maar er zijn al diverse onderwerpen de revue gepasseerd. Wanneer ben je nou een professionele fotograaf en wanneer ben je een hobby fotograaf?

Er is zelfs een idee geopperd om een keurmerk voor fotografen te introduceren, om zo het kaf van het koren te kunnen scheiden. Er is inmiddels een groepje fotografen dat van plan is hier samen serieus over na te gaan denken.

Er wordt voorgesteld om als fotografen onderling een richttarief af te spreken. Dit is echter door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verboden. Nu moet ik daar ook meteen bij vermelden dat er wel ieder jaar door de Stichting FotoAnoniem een document gemaakt wordt met daarin richtprijzen voor fotografie voor diverse toepassingen. Hier heeft Elja al een keer een artikel over geschreven.

Kostprijs


Als je geld wilt gaan verdienen met fotografie moet je als fotograaf een kostprijs berekenen om zo te weten wat je minimaal moet vragen voor een foto of voor een opdracht. Je apparatuur die je hebt kost geld en moet af en toe onderhouden worden of gaat kapot. Je moet dan wel geld verdienen om de reparatie te kunnen betalen of om nieuw te kopen.

Wil je weten hoe je een kostprijs moet berekenen? Kijk dan hier voor een indicatie over hoe je dit kunt doen. Alleen met een berekende kostprijs red je het niet. Er moet ook nog geld verdiend worden om wat over te houden. Je wilt als fotograaf ook nog eten en je leuke dingen doen in leven.

Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:
- Wat ga je als fotograaf leveren aan de klant voor het bedrag dat je vraagt?
- Wat komt er allemaal nog bij aan losse dingen die ook betaald moeten worden?
- Hoeveel tijd wil je werken voor het bedrag dat je vraagt?
- Hoeveel shoots wil je doen in de week? (denk ook aan nabewerking)
- Hoe ga je je eigen kwaliteit waarborgen?

Deze vragen zijn belangrijk en moet je goed over na denken en beantwoorden voordat je gaat beginnen. Dit is slechts een zeer kleine selectie die ik gehaald heb uit de #fotocenten discussie. De discussie heeft al een paar dagen mijn aandacht en probeer het zo veel mogelijk te volgen op de momenten dan het me uitkomt. Als semi-professioneel fotograaf is het zeker ook voor mij interessant.

Het is een nuttige discussie over prijzen voor shoots, inclusief het voorstel voor het keurmerk. Dit keurmerk zou misschien wat ver gaan; wat zijn de voorwaarden dan om zo'n keurmerk te kunnen bemachtigen? Wat als je wel als fotograaf aan het werk bent -al dan niet professioneel- en je hebt geen keurmerk? Fotografie is een vrij beroep tot nu toe zou dit zo moeten blijven of zou hier toch verandering in moeten komen?

Ik krijg door middel van de twitter discussie het gevoel dat er veel professionele beroepsfotografen zich voor hun voeten gelopen voelen door de grote hoeveelheid aan amateur fotografen. Een deel van deze amateurs vragen prijzen voor de fotosessies die heel ver onder de prijzen liggen waar een pro voor werkt.

Hier kun je als pro niet tegenop. Met de lage tarieven van deze amateurs kun je als professionele fotograaf niet concurreren. Op deze manier wordt de fotografie business volgens hen verziekt. De consumenten weten dit ook en willen ook bij een pro voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dit is in de praktijk vaak niet mogelijk.

Moet er iets gebeuren om dit op te lossen? En zoja, hoe dan?
Laten we het gewoon zoals het is?

Ik ben wel benieuwd hoe jullie er over denken..

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Thomas Dral

Over de auteur

Thomas is oprichter van Dral Dynamic Design, en is in de afgelopen jaren veel meer met fotografie gaan doen. Naast fotografie is Thomas op zoek naar een nieuwe baan. Thomas kun je ook vinden op Twitter. Daarnaast is Thomas Community Manger & Penningmeester bij de Urban Photo Collective.

49 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op woensdag 17 november 2010 om 22:06

  "Hier kun je als pro niet tegenop. Met de lage tarieven van deze amateurs kun je als professionele fotograaf niet concurreren. Op deze manier wordt de fotografie business volgens hen verziekt. De consumenten weten dit ook en willen ook bij een pro voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dit is in de praktijk vaak niet mogelijk."

  Ben ik helemaal niet mee eens, als je goeie foto's maakt die veel beter zijn dan amateurs dan gaat de klant daarvoor betalen. En dan ga je zo automatisch ook meer klanten krijgen, tegenover de matige amateur die het alleen maar moet hebben van de lage kost want de mensen gaan hem niet aan iemand anders aanraden.

 2. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op woensdag 17 november 2010 om 22:09

  Hai Thomas, leuk artikel is het geworden. Ik wil wel even reageren op deze alinea:

  Het is een nuttige discussie over prijzen voor shoots, inclusief het voorstel voor het keurmerk. Dit keurmerk zou misschien wat ver gaan; wat zijn de voorwaarden dan om zo'n keurmerk te kunnen bemachtigen? Wat als je wel als fotograaf aan het werk bent -al dan niet professioneel- en je hebt geen keurmerk? Fotografie is een vrij beroep tot nu toe zou dit zo moeten blijven of zou hier toch verandering in moeten komen?

  Natuurlijk heeft een keurmerk geen invloed op het feit dat fotografie een vrij beroep is. Of je nu wel of niet het keurmerk mag en wil voeren, je mag je werk natuurlijk gewoon blijven uitvoeren. Zie het keurmerk meer als een manier om je te onderscheiden dan als een eis, want de mensen die dit initiatief nemen zijn natuurlijk niet in de positie om dat soort beslissingen te nemen. Puur een extra'tje voor wie in aanmerking komt dus.

 3. jurgendoom
  Profiel jurgendoom schreef op woensdag 17 november 2010 om 22:12

  Het is een beetje dubbelzinnig. Enerzijds maakt de amateurmarkt inderdaad heel wat kapot, maar anderzijds beseffen mensen ook dat wanneer ze echt kwaliteit willen, service willen en goed fotowerk, dit ook zijn prijs heeft en liever wat meer betalen aan een pro dan aan om het even wie.

 4. Kevin/HLP Imaging
  Kevin/HLP Imaging schreef op woensdag 17 november 2010 om 22:16

  Het gaat er niet eens om dat een amateur per definitie slechter is. De kans dat een prof goede kwaliteit levert is simpelweg veel groter dan dat een amateur dat doet. Ook kan je je bij een prof vaak beroepen op algemene voorwaarden, een offerte, enzovoorts. Scheelt vaak een hoop tijd en ellende.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.922 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord