100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Tegenlicht.. een heel ander type beeld

dinsdag 17 februari 2009, 21:24 door | 9.941x gelezen | 13 reacties

De zon geeft tegen zonsondergang prachtig warm licht. Heerlijk om de kleuren van een landschap warm te zien worden wanneer je de zon in de rug hebt. Maar ook met de zon pal in het gezicht kun je iets bijzonders bereiken.

Vorige week was het af en toe prachtig zonnig weer. Helaas kun je niet altijd gemakkelijk vrij krijgen, maar dankzij een tandartsbezoek was het mogelijk toch een middagje vrij te regelen.
De zon geeft zeker tegen zonsondergang dan prachtig warm licht. Heerlijk om de kleuren warm te zien worden wanneer je de zon achter je hebt staan. Maar ook met de zon pal in het gezicht kun je juist iets bijzonders bereiken.

Het leuke van tegenlicht is dat solide objecten erg donker worden omdat ze alleen van de andere kant beschenen worden en het licht dus blokkeren. Dit maakt dat alleen de randen zichtbaar worden, samen met doorzichtige delen. Dat resulteert dan in een gedestilleerd beeld omdat alleen randen zichtbaar zijn. Grafisch geeft dat dus erg interessante mogelijkheden.

In onderstaande foto wordt door het tegenlicht zowel de lijnen in de biezen die er groeiden versterkt, als de lijnen van de bomen in de achtergrond. Ook de langharige vacht van een Schotse hooglander zijn natuurlijk prachtig om een gouden randje te geven.

Schotse hooglander met tegenlicht
Versterkte structuren in een tegenlicht opname


Schotse hooglander met tegenlicht
Ook adem word prachtig zichtbaar in tegenlicht

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

13 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 18 februari 2009 om 03:23  | reageer

  Fotograferen tijdens 'The Golden Hours' heeft sowieso m'n voorkeur. Intuitief zorg ik ervoor dat ik de zon in m'n rug heb zodat m'n onderwerpen overgoten zijn met dat prachige warme licht. Zo nu en dan maak ik 'n shot met tegenlicht maar het is een hele toer om een juiste belichting te krijgen. Doorgaans ben ik niet gecharmeerd van de resultaten maar een enkele keer heb je een raak shot wat dan wel heel bijzonder is.

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 18 februari 2009 om 08:24  | reageer

  De tip met tegenlicht en belichting is dat je flink moet onderbelichten en een onderwerp nodig hebt dat er geschikt voor is.

  Deze foto's zijn tijdens het nemen 2 stops onderbelicht.

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op woensdag 18 februari 2009 om 09:00  | reageer

  Zo, tussen al het technische 'geweld' door snakten we weer naar een artikel van Johannes. Ha-ha, knap dat een tandartsenbezoek opweegt om weer even achter de camera te kunnen springen!

  Hoe zit het met strijklicht tijdens de zon op en ondergang? En is het niet mogelijk om de schaduw in de foto's hierboven, zonder dat het begoogde effect verloren gaat, in Photoshop achteraf wat op te lichten?

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 18 februari 2009 om 09:06  | reageer

  Hey Charlesm altijd leuk om te lezen dat dat ook gewaardeerd word vrolijk

  Wat je hierboven ziet is ook strijklicht, alleen dan dus in tegenlicht ipv in de rug. Al het licht van een erg laagstaand zonnetje is extra geschikt voor natuurfotografie.

  Ik zou inderdaag nog wel wat details kunnen dodgen in photoshop zodat je bijvoorbeeld in het 2e beeld net even de neus en ogen van de stier subtiel kan onderscheiden (in de eerste was dat niet nodig)

 5. Charles
  Profiel Charles schreef op woensdag 18 februari 2009 om 10:46  | reageer

  Johannes, bedoelen we met strijklicht niet in de eerste plaats licht dat van opzij komt? Licht dat een onderwerp van opzij raakt (meestal als licht onder een zeer lage hoek) al dan niet deels door wat obstakels tegengehouden.
  In de 'literatuur' wordt het tot mijn verbazing verschillend beschreven, zie ik.
  Maar dat je de stieren hier in tegenlichteffect wilde hebben, begrijp ik.

  Tonv, zegt hier dat hij intuitief zorgt dat de zon achter hem is zodat het onderwerp overgoten wordt met prachig warm licht. Akkoord, maar het Golden Hour-licht hoeft niet speciaal echt helemaal vanachter de camera weg te komen, denk ik.

 6. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 18 februari 2009 om 10:51  | reageer

  Voor zover ik weet is strijklicht niks anders dan het warme licht van een erg laag staand zonnetje. Ik kan het natuurlijk fout hebben en als je ermee bedoeld dat het vanaf de zijkant komt: Meestal geeft licht van de zijkant meer diepte aan je foto's dan licht van achteren. Je krijgt meer schaduwen die diepte suggereren.

  vooral bij landschapsfotografie kunnen lange schaduwen erg mooi diepte geven. Deze hooglanders kunnen er ook prachtig uitzien in zijlicht, maar ik vind juist het vele donkere dit beeld sterker worden. Je ziet minder details en dus een mooi voorbeeld van less is more.

 7. Charles
  Profiel Charles schreef op woensdag 18 februari 2009 om 17:28  | reageer

  @Johannes
  Overdag valt er wat te veel licht op mijn monitor. De beide foto's worden nu met de minuut mooier (ha-ha, juist nu hier buiten magic hour begint).
  De uitgeademde lucht is inderdaad fraai gevangen. Maar de tweede foto heeft voor mijn gevoel iets te veel een maanlicht-effect.

 8. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op woensdag 18 februari 2009 om 22:18  | reageer

  Met tegenlicht ga je een hele andere sfeer geven aan je foto dat is een feit, het is maar net wat je neer wil zetten. Ik gebruik het af en toe ook.

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 18 februari 2009 om 22:40  | reageer

  Jammer dat de foto op het scherm klein is. Op groot formaat kan de warmte er misschien van af spatten.

  Toch heb ik een opmerking. Tegenlicht geeft hier een neveltint in de achtergrond die ik zelf te flets vind. Ik heb foto 2 voor mijn eigen inzicht in Lightroom 2 bewerkt door de achtergrond iets donkerder maken (0,40-0,60 met de adjustment brush). Er blijft dan tekening in de achtergrond, de adem blijf mooi afsteken en de dieren komen zonder bewerking duidelijker in beeld. Maar dat is mijn persoonlijke smaak.

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 19 februari 2009 om 11:07  | reageer

  @Johannes
  Wat ik vergat te vragen: Is die tandartsbehandeling eigenlijk meegevallen? Waarschijnlijk wel anders had je geen Schots Hooglanders geschoten. Ik ken twee euforische momenten: Wanneer het vliegtuig weer aan de grond staat en als ik uit de tandartsstoel kruip...

  @Charles
  Je hebt gelijk, het licht hoeft niet per definitie recht op je onderwerp te staan, soms is een belichting van de zijkant mooi en soms ook tegenlicht.In mijn database heb ik enkele tegenlichtshots die ik geslaagd vind. Misschien een prikkel om eens meer met het gegeven te doen...

 11. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 19 februari 2009 om 11:14  | reageer

  Tandartsbehandeling viel mee, slechts een gaatje geboord zonder verdoving knipoog

  Maar idd, als het pittig is staat een tandartsbehandeling garant voor adrenaline in je bloed. Maar er moet heel wat gebeuren wil ik thuis blijven, terwijl ik vrij ben en het mooi weer is. Ik heb op een zaterdag wel eens met een flinke griep buiten gelopen omdat het gewoon te mooi weer was. Na een uurtje weer rillend in bed gekropen knipoog

  Ik geef trouwens toe dat er misschien qua nabewerking nog wel iets te perfectioneren was.

  Ik wou dat ik weer een tandartsafspraak had: wat zou ik graag fotograferen met deze vallende sneeuw.

 12. *eSThER*
  Profiel  *eSThER* schreef op vrijdag 20 februari 2009 om 20:18  | reageer

  Mooie foto's, fantastisch licht. Ben pas ook bezig geweest met tegenlicht. Best lastig, de belichting, maar toch goed gelukt denk ik.

 13. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 21 februari 2009 om 10:27  | reageer

  Mooi hoor! In dit geval komt het hoge standpunt best mooi uit, al ben ik meestal een voorstander van een lager standpunt. (ooghoogte)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord