Johannes Klapwijk

Tegenlicht.. een heel ander type beeld

dinsdag 17 februari 2009, 21:24 door | 9.319x gelezen | 13 reacties

De zon geeft tegen zonsondergang prachtig warm licht. Heerlijk om de kleuren van een landschap warm te zien worden wanneer je de zon in de rug hebt. Maar ook met de zon pal in het gezicht kun je iets bijzonders bereiken.

Vorige week was het af en toe prachtig zonnig weer. Helaas kun je niet altijd gemakkelijk vrij krijgen, maar dankzij een tandartsbezoek was het mogelijk toch een middagje vrij te regelen.
De zon geeft zeker tegen zonsondergang dan prachtig warm licht. Heerlijk om de kleuren warm te zien worden wanneer je de zon achter je hebt staan. Maar ook met de zon pal in het gezicht kun je juist iets bijzonders bereiken.

Het leuke van tegenlicht is dat solide objecten erg donker worden omdat ze alleen van de andere kant beschenen worden en het licht dus blokkeren. Dit maakt dat alleen de randen zichtbaar worden, samen met doorzichtige delen. Dat resulteert dan in een gedestilleerd beeld omdat alleen randen zichtbaar zijn. Grafisch geeft dat dus erg interessante mogelijkheden.

In onderstaande foto wordt door het tegenlicht zowel de lijnen in de biezen die er groeiden versterkt, als de lijnen van de bomen in de achtergrond. Ook de langharige vacht van een Schotse hooglander zijn natuurlijk prachtig om een gouden randje te geven.

Schotse hooglander met tegenlicht
Versterkte structuren in een tegenlicht opname


Schotse hooglander met tegenlicht
Ook adem word prachtig zichtbaar in tegenlicht

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

13 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 18 februari 2009 om 03:23

  Fotograferen tijdens 'The Golden Hours' heeft sowieso m'n voorkeur. Intuitief zorg ik ervoor dat ik de zon in m'n rug heb zodat m'n onderwerpen overgoten zijn met dat prachige warme licht. Zo nu en dan maak ik 'n shot met tegenlicht maar het is een hele toer om een juiste belichting te krijgen. Doorgaans ben ik niet gecharmeerd van de resultaten maar een enkele keer heb je een raak shot wat dan wel heel bijzonder is.

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 18 februari 2009 om 08:24

  De tip met tegenlicht en belichting is dat je flink moet onderbelichten en een onderwerp nodig hebt dat er geschikt voor is.

  Deze foto's zijn tijdens het nemen 2 stops onderbelicht.

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op woensdag 18 februari 2009 om 09:00

  Zo, tussen al het technische 'geweld' door snakten we weer naar een artikel van Johannes. Ha-ha, knap dat een tandartsenbezoek opweegt om weer even achter de camera te kunnen springen!

  Hoe zit het met strijklicht tijdens de zon op en ondergang? En is het niet mogelijk om de schaduw in de foto's hierboven, zonder dat het begoogde effect verloren gaat, in Photoshop achteraf wat op te lichten?

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 18 februari 2009 om 09:06

  Hey Charlesm altijd leuk om te lezen dat dat ook gewaardeerd word vrolijk

  Wat je hierboven ziet is ook strijklicht, alleen dan dus in tegenlicht ipv in de rug. Al het licht van een erg laagstaand zonnetje is extra geschikt voor natuurfotografie.

  Ik zou inderdaag nog wel wat details kunnen dodgen in photoshop zodat je bijvoorbeeld in het 2e beeld net even de neus en ogen van de stier subtiel kan onderscheiden (in de eerste was dat niet nodig)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord