Een teleobjectief is niet alleen voor vogels
zondag 28 februari 2021, 14:28 door Erik Nevels | 4.136x gelezen | 5 reactiesVoor dit laatste deel van mijn blogserie over mijn ervaringen met het Sony 200-600 teleobjectief bekijk ik nogmaals in Lightroom mijn 4 en 5-sterren foto's die ik in de afgelopen weken ermee heb gemaakt.
Op ongeveer 3 van de 4 foto's zijn vogels het onderwerp. Het overige kwart kent diverse onderwerpen, andere dieren, landschappen en zelfs een beetje macro.
Enkele van die beelden laat ik jullie in dit blog zien.
Hoe en waarom zijn ze genomen met de 200-600?
Galloway
Op loopafstand van mijn huis ligt de Isabellagriend. Een mooi stukje natuur gelegen tussen de Maas en de Oolderplas. In het gebied grazen Galloway runderen en er loopt een kleine kudde Konikpaarden.
Ik kom er met enige regelmaat en nam tot voor kort steeds mijn 70-200mm mee om deze dieren en vogels te fotograferen.
Enkele maanden geleden durfde ik het aan om een herkauwend Galloway rund stapje voor stapje te naderen totdat ik met 200mm zijn kop aardig beeldvullend in de zoeker zag.
Mooie foto maar op m'n gemak voelde ik me niet. En toen het dier aanstalten maakte om te gaan staan was deze vogel snel gevlogen.
Met de Sony 200-600mm op proef besluit ik het nogmaals de markante kop van een Galloway op de foto te zetten. Ditmaal verspert een ruige kop mij de doorgang. Het rund zit vol met klitten, staat midden op het pad en houdt mij scherp in het oog.
Toch voelt de afstand die ik nu kan aanhouden met 600mm redelijk veilig. Maar niet veilig genoeg om mijn statief te gaan gebruiken dus wordt het handwerk.
Gelukkig blijft het dier stil staan en kom ik goed weg met een sluitertijd van 1/100 seconde. Ik verzuim bovendien het diafragma iets te knijpen voor wat meer scherptediepte.
Blijkbaar is van spanning toch nog sprake. Eenmaal thuis achter de PC blijkt de kop toch van neus tot ogen scherp al is het op het randje.
Margrieten
Mijn fotomaatje en ik gingen onlangs op vogeljacht in het gebied Wijnaerden bij Neer aan de Maas. Aan een fraaie plas hoopten we op even fraaie watervogels.
Helaas was er nauwelijks beschutting en de vogels bleken er schuw en zochten steeds de afstand tot ons op. Ook geduldig en stilstaand afwachten leidde niet tot toenadering en ik besloot te kijken wat er nog meer te fotograferen viel.
In het gras zwiepten een paar margrieten vrolijk heen en weer in de harde wind. Het plan ontstond een foto ervan te maken waarin de harde wind zichtbaar is.
Ik overwoog de 200-600 te gaan verwisselen voor mijn macrolens die ik in de auto had gelaten. Toch maar niet, want mocht er zo meteen alsnog een vogel dichterbij komen zit ik weer met de verkeerde lens op mijn camera.
Dus besloot ik de bloemen met mijn teleobjectief te fotograferen. Met mijn statief zo laag mogelijk en op ongeveer drie meter van mijn onderwerp koos ik een sluitertijd van 1/20 seconde om de beweging in de foto te krijgen.
ISO 100 en daarmee een diafragma van f/14. Ik controleerde de eerste resultaten en ondanks het kleine diafragma bleef de achtergrond mooi vaag.
Terwijl de bloemen heen en weer zwaaiden maakte ik wel 30 opnamen en checkte ik opnieuw. Tevreden keek ik weer achterom naar het water waar de vogels nog steeds de afstand hadden bewaard.
Landschap
De drie probeerweken met de Sony 200-600 zijn inmiddels alweer ruim een maand voorbij. Ze hebben me overtuigd en inmiddels heb ik dit bijzonder veelzijdige objectief aangeschaft.
Ik gebruik het verrassend vaak. Zo ook vanmorgen als ik 'mijn boom' op de Linnerheide opzoek. Deze boom heb ik al vaker gefotografeerd met zonsopgang. Daarbij gebruikte ik steeds een 28-75mm objectief en 'kroop' ik vrij dicht op de boom.
Nu heb ik het plan de boom met de 200-600mm te fotograferen. Om kwart voor acht komt de zon op en dan wil ik klaarstaan.
Het thuis bedachte plannetje werkt. Camera klaar op statief met de instellingen ISO 100, f/25 (ik wil zowel de boom als de zon scherp) en 1 en 1/3 stop onderbelichten (ik wil geen uitgebeten zon) geeft een sluitertijd van 1/13 seconde.
Het waait niet en dat is mooi meegenomen. Ik krijg de boom goed in beeld met een aardige achtergrond. Juist met de 225mm brandpunt houd ik de storende windmolens op de achtergrond buiten het beeld. Nu nog wachten op de zon.
Niet veel later verschijnt de eerste streep en dan gaat het snel. Allereerst foto's van de zon half en vervolgens geheel boven de horizon, links van de boom. Dan snel de zon precies midden achter de stam op de foto.
Ik verplaats mijn statief steeds een stukje naar links en wacht tot de zon weer op de goede plek staat. Het is snel en secuur werken want de oranje bol heeft er zin in.
Dan komt de zon meer los van de horizon en plaats ik mijn statief weer een stuk naar rechts tot de oranje bol rechts van de boom geheel zichtbaar wordt.
Ik maak de laatste foto's en bekijk ze op mijn schermpje. Tevreden wil gaan inpakken als ik toch nog even mijn onderwerp van vandaag bekijk. Wow…. dat is mooi.
De zon is alweer een eind gestegen maar gaat nu bijna half schuil achter het wolkendek dat er hangt. Enthousiast verplaats ik mijn statief weer, richt mijn camera en zorg zo dat de zon loskomt van de boom en de bomen op de achtergrond.
Ik heb tijd voor twee foto's maar weet het al. Dit worden de mooiste van de morgen.
Moraal van dit blog
Een teleobjectief als de 200-600mm leent zich voor vele onderwerpen.
En, blijf altijd nog wat langer.
Niet zelden levert dat de mooiste foto's op.
Meer weten over natuurfotografie?
En als je meer wilt weten over hoe je onder veel (soms moeilijke) omstandigheden toch met mooie natuurfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze allernieuwste Cursus Natuurfotografie voor beginners volgen op Photofacts Academy.
In deze cursus op Photofacts Academy neemt natuurfotograaf Rob Dijkstra jullie mee de natuur in. Door middel van heldere praktijkvoorbeelden ontdek je het geheim om mooie natuurfoto's te maken.
Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Over de auteur
Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website
5 reacties
-
Ton v/d Blaak schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 11:20 | reageer
Is dit de Fe Sony 200-600 F5,6-6,3 Oss ?
-
Ton Camp schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 13:04 | reageer
Goed verhaal
-
Ton camp schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 13:28 | reageer
Goed verhaal
-
Erik schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 20:23 | reageer
@Ton vd Blaak
Klopt Ton. Het gaat over de Sony 200-600 5.6-6.3 OSS. Zie ook mijn vorige 2 blogs over dit objectief. -
Erik schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 20:25 | reageer
@ Ton Camp. Leuk dat je het een goed verhaal vindt. Dan ben ik geslaagd in m'n opzet.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
-
Sony introduceert de nieuwe FE 85mm f/1.4 GM II
door Nando Harmsen
-
Cameratas met 25.000 euro aan gear kwijt - en terug
door Elja Trum
-
Let op lijnen. Laat ze de juiste richting in gaan.
door Nando Harmsen
-
Ben jij een soortenjager of een dierenfotograaf?
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.810 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.