Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Tips voor camouflage bij wildfotografie

maandag 11 oktober 2010, 23:47 door | 13.293x gelezen | 5 reacties

Tijdens de bronsttijd gaf ik natuurlijk weer de nodige workshops met betrekking tot het fotograferen van wild. De ene deelnemer komt dan met een fel roze shirt naar De Veluwe, de ander met een camouflagepak. In Nationaal Park De Hoge Veluwe maakt het niet uit hoe je jezelf kleedt, daar zijn de dieren aan mensen gewend. Maar wat is wijsheid wanneer je de vrije natuur in trekt?

Edelhert


De neus en de oren van edelherten zijn vaak veel beter dan de ogen. Een hert is daarbij ook nog eens kleurenblind. Maar het ziet wel contrasten! Voor wat betreft de kleding is het dus belangrijk geen lichte of fel gekleurde kleding te dragen. Draag liever kleding in bruine, groene of zwarte tinten. Camouflagekleding is meestal niet nodig.

Omdat de oren van het edelhert erg goed zijn, is het wel aan te raden geruisloze kleding te dragen. Verder is het van belang om je silhouet te verbergen. Een hert dat een silhouet van een mens ziet (ieder mens is voor hem een potentiŽle jager!), zal op de vlucht slaan. Maak jezelf dus klein en blijf tussen de struiken. Beweging zal een hert doen opschrikken. Moet je jezelf verplaatsen, doe dit dan langzaam. Vermijd abrupte bewegingen.

Edelhert


Ons gezicht is natuurlijk hartstikke wit. Wat kan helpen is het dragen van een pet waarvan de klep het gezicht in de schaduw brengt. Of een pot zwarte-pieten spul. En wat dan te doen met de witte lenzen van Canon? Een lenscoat biedt uitkomst! Of het kopen van een Nikon natuurlijk.. knipoog

Zoals gezegd doet de neus van een edelhert het prima. Gebruik daarom geen geparfumeerde zeep, parfum of after shave voordat je op pad gaat en benader het dier tegen de wind in.

Edelhert Hinde

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

5 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 12 oktober 2010 om 01:21  | reageer

  Bruikbare tips, alhoewel ik er niet snel gebruik van zal maken. Ook weer prachtige shots, vooral foto 1! Maar wat jammer dat dit beeld niet wat helderder is zoals foto 2 waar het hert zichtbaar beter uit de verf komt. Dat moet met wat nabewerking toch lukken.

 2. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 12 oktober 2010 om 13:22  | reageer

  Hallo Ton, je hebt helemaal gelijk. Alles buiten mijn werk voor klanten om moet er de laatste maanden even snel tussendoor. En dus doe ik met mijn 'eigen foto's' weinig aan nabewerking (deed ik ook niet bij het tweede hert overigens, daar had ik de mazzel dat de zon heel even precies op het hert scheen). Ik heb het gewoon te véél druk.....

 3. Multax
  Profiel Multax schreef op dinsdag 12 oktober 2010 om 19:48  | reageer

  Hoi Liesbeth, dank voor je artikel. En idd erg mooie opnamen!

  Ik worstel al even met de vraag: hoe te camoufleren? Ik overweeg zelfs zo'n camouflagetent die bevestigd is aan een (camping)stoeltje. Dan ben je als mens en gecamoufleerd en onzichtbaar. Maar ook minder mobiel (zowel qua verplaatsing als ook qua fotografie).

  Heb jij een mening over dit soort van camouflage? Ik ben benieuwd naar je reactie! Dank alvast,
  Lex.

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 11:00  | reageer

  @Lex, zo'n tentje is goed bruikbaar als je een aantal uren vanuit dezelfde plek wilt fotograferen. Persoonlijk vind ik het niet prettig om in zo'n tentje opgesloten te zitten, maar ik ken ook mensen die rustig een hele dag in zo'n tentje kunnen zitten. Dat verschilt dus van persoon tot persoon. Mocht je zo'n tentje gaan gebruiken, dan is het handig om een plek te kiezen waar je hem al een paar dagen voordat je gaat fotograferen neer kunt zetten. Dan zijn de dieren al aan het tentje gewend.....

 5. Multax
  Profiel Multax schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 11:03  | reageer

  Hey Liesbeth, dankjewel voor je reactie. Wellicht ga ik het proberen met zo'n tentje. Thermosfles met koffie mee en dan natuurlijk niet 'met de wind mee' gaan zitten. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.137 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord