Lytro maakt camera die achteraf scherp kan stellen
donderdag 23 juni 2011, 08:36 door Elja Trum | 6.077x gelezen | 9 reactiesHet Amerikaanse bedrijf Lytro zegt dit jaar nog een camera uit te brengen waarmee je achteraf scherp kunt stellen. Het bedrijf zegt een geheel nieuwe fotografie technologie ontwikkeld te hebben, waarmee 'light fields' afgevangen kunnen worden. Hierdoor kan de richting van het licht ook opgeslagen worden waardoor achteraf scherpstellen mogelijk wordt.
Een voorbeeld van een 'Living picture'
De techniek achter een light-field camera is overigens niet geheel nieuw, maar Lytro zegt de techniek (PDF) nu geschikt te hebben gemaakt voor consumenten. Een betaalbare camera met deze bijzondere techniek dus.
Door de richting van het licht op te slaan met behulp van een array van microlenzen kan niet alleen achteraf scherpgesteld worden, het is ook mogelijk om 3D informatie uit het bestand te halen.
Volgens Lytro is het grootste voordeel dat je tijdens het maken van de foto helemaal niet meer scherp hoeft te stellen. Hierdoor bespaar je tijd bij het maken van een foto. Richt de camera in de juiste richting en je kunt direct de foto maken.
Lytro claimt dat de sensor door zijn hoge lichtgevoeligheid ook geschikt is om bij slechtere lichtcondities prima foto's te maken. Al met al prachtige voorspellingen, maar uiteraard moet de praktijk nog uitwijzen wat de nadelen van deze technology zullen zijn. Op het eerste gezicht lijkt in elk geval de resolutie een stuk minder hoog te zijn dan we momenteel gewend zijn.
Een sensor van 1,6 megapixel zal met deze techniek een foto van 0,09 megapixel (296 bij 296 pixels) opleveren. Doordat je in feite het licht van zo'n 180 pixels gebruikt voor uiteindelijk 1 pixel op het scherm kun je sensorruis vrijwel geheel uitsluiten.
In onderstaande wordt nog wat extra uitleg gegeven over de werking.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
9 reacties
-
-
Johannes Klapwijk schreef op donderdag 23 juni 2011 om 09:33 | reageer
Klinkt inderdaad bijna onmogelijk, maar tegelijk extreem veelbelovend...
Het zou de fotografie wel eens fors kunnen veranderen als het echt bruikbaar word? Tegelijk denk ik dan al weer dat de lol en de uitdaging er haast een beetje af gaat met dit soort mogelijkheden. -
Margriet schreef op donderdag 23 juni 2011 om 10:07 | reageer
Of de lol van fotograferen eraf gaat? Dat weet ik niet, maar spelen met compositie en nabewerking wordt dan wel steeds belangrijker.
-
ErikvanRosmalen schreef op donderdag 23 juni 2011 om 10:33 | reageer
Ik ben inderdaad ook benieuwd waar dit heen gaat ja. Ongelofelijk als het zo werkt, en dat zal inderdaad de fotografiewereld (weer) doen veranderen...!
-
Jeroen de Haan schreef op donderdag 23 juni 2011 om 10:42 | reageer
Nu al weer 1 april?
-
Jan schreef op donderdag 23 juni 2011 om 15:10 | reageer
Klinkt bijna als te mooi om waar te zijn (wat dan vaak ook zo is), maar een ruisvrij beeld is altijd waardevol en de techniek kan andere marktpartijen weer inspireren. Ik ben geen rekenwonder, maar uitgaande van de rekensom aan het eind van dit artikel zou dus een ruisvrij herfocusbaar 12-megapixel bestand verkregen kunnen worden op basis van een beeldsensor van pakweg 210 megapixels (!).
@Elja Wil je bij de link genaamd 'de techniek' s.v.p. vermelden dat dit een PDF-bestand opent (uit 2006). -
-
Margo schreef op donderdag 30 juni 2011 om 15:17 | reageer
Tja. Las het ook. Nog even en we hoeven het onderwerp niet meer te kiezen of lopen we met een ingebouwde camera in onze ogen en hoeven we maar even te knipperen als we iets zien dat de moeite waard is! Waarom zou je achteraf de scherpte willen kiezen? Waar ik meer in geïnteresseerd ben is een camera met alle mogelijkheden van een goede DSLR in een heel compact formaat, zodat ik die altijd in mijn tas bij me kan hebben. En alle lenzen, van groothoek tot macro en tele, graag in één lens(je)! Nu moet ik me behelpen met de iPhone (die overigens heel niet tegenvalt!).
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
De K|Lens, een light field lens met 3D beeldinformatie
door Nando Harmsen
-
De iPhone 7 Plus en computational photography
door Elja Trum
-
Lytro Immerge; virtual reality videocamera
door Elja Trum
-
Vijf fotografen aan de slag met de Lytro Illum
door Elja Trum
-
Lytro Illum aangekondigd; lichtveld camera voor de pro
door Elja Trum
-
Google Camera App nu met achteraf scherpstellen
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.815 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.