11 jaar Winactie: Win 16.000+ euro aan prijzen + 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

De iPhone 7 Plus en computational photography

donderdag 8 september 2016, 14:41 door | 5.160x gelezen | 8 reacties

Gisteren kondigde Apple de iPhone 7 Plus aan. Deze smartphone beschikt over twee 12 megapixel naast elkaar geplaatste camera's. Daardoor kun je met hogere kwaliteit inzoomen, maar het geeft de start aan van iets belangrijkers: Computational photography.

iPhone 7 Plus camera


Bij computational photography wordt software gebruikt om het beeld te verbeteren. Een eenvoudige versie van computational photography ken je al van bijvoorbeeld de panoramastand van je camera of in-camera HDR mogelijkheden. Geavanceerder zijn de mogelijkheden die we eerder zagen in lichtveld camera's, zoals de Lytro.

Met de iPhone 7 Plus brengt Apple computational photography naar de massa. De eerste belangrijke mogelijkheid is die van het nabootsen van een kleine scherptediepte. Middels een software update komt deze mogelijkheid dit najaar beschikbaar op de iPhone 7 Plus.

Hierbij wordt de interne software van de camera gebruikt om (real-time) een portretfoto te kunnen maken met een kleine scherptediepte. Iets waarvoor je voorheen eigenlijk een systeemcamera of spiegelreflexcamera nodig had.

In onderstaande video zie je de aankondiging van de camera mogelijkheden van de iPhone 7 in de presentatie van gisteren.


Persoonlijk vind ik het wel jammer dat deze twee camera's alleen op de 7 Plus zitten. Ik zit namelijk niet te wachten op het grotere formaat, maar ik zou de extra mogelijkheden van de dubbele camera wel waarderen.

De iPhone 7 Plus is natuurlijk niet de eerste camera die werkt met meerdere sensoren en lenzen. Maar wel de eerste die waarschijnlijk aan miljoenen mensen verkocht gaat worden. Dat is het grote verschil in mijn ogen met eerdere camera's die dit soort mogelijkheden aanboden.

Bekijk ook dit artikel op Tweakers over het nut van dubbele camera's op smartphones.

Light L16


Een mooi voorbeeld van de toekomst van computational photography is de Light L16 zien. Deze camera, die momenteel nog niet op de markt is, beschikt over 16 lensjes. Hiervan worden er bij het nemen van een foto 10 gelijktijdig gebruikt om het beeld vast te leggen. Met de ingebouwde software wordt hieruit vervolgens één foto gemaakt.

Light L16


De camera biedt zo foto's van 52 megapixel, 5x optische zoom, hoge lichtgevoeligheid en kleine scherptediepte in een compacte camera. Of deze camera de beloftes waar gaat maken moet nog blijken, maar dit is wel wat computational photography mogelijk maakt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

8 reacties

  1. Arthur Wittendorp
    Profiel Arthur Wittendorp schreef op donderdag 8 september 2016 om 15:03  | reageer

    Interessante techniek. Als dit de toekomst is van fotografie dan is het de vraag hoeveel bestaansrecht de grote camerafabrikanten nog hebben. knipoog

  2. martinphili
    Profiel martinphili schreef op donderdag 8 september 2016 om 21:51  | reageer

    Inderdaad.
    De gedachte die door mijn hoofd ging was "Daar ga je dan met die zware spiegelreflex van je"

  3. Mordicus
    Mordicus schreef op vrijdag 9 september 2016 om 10:14  | reageer

    "Computational" wellicht?

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 9 september 2016 om 11:04  | reageer

    @Mordicus; thanks, had het inderdaad consequent verkeerd geschreven. vrolijk

  5. R K
    R K schreef op vrijdag 9 september 2016 om 13:14  | reageer

    Voor mij hetzelfde bezwaar: nu een inmiddels gedateerde 5s die makkelijk in de broekzak past, en dat zal met de 7 plus niet lukken (nog even los van het stevige prijskaartje, ook met abo).

    Overigens denk ik dat sommige fotografen niet erg blij zijn met het verdwijnen van de hoofdtelefoonaansluiting. Ik ken aardig wat straatfotografen die de volumeknop van de hoofdtelefoon gebruiken als alternatieve, onopvallende ontspanner.

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 9 september 2016 om 13:22  | reageer

    @R K; Ik heb de 7 plus overwogen, maar vanochtend toch maar de 7 besteld. Heb nu de iPhone 6 en dat is een prima maat, de 7 Plus lijkt me toch echt te groot.

    Gelukkig heb ik ook gewoon nog een spiegelreflex voor wanneer ik specifiek foto's ga maken. knipoog

    Ik denk dat afdrukken via de hoofdtelefoon ook gewoon nog werkt bij de meegeleverde hoofdtelefoon voor de Lightning aansluiting.

  7. Anish
    Anish schreef op vrijdag 9 september 2016 om 16:20  | reageer

    Wauw ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat!

  8. R K
    R K schreef op dinsdag 13 september 2016 om 13:42  | reageer

    Sportfotografen Landon Nordeman en David E. Klutho hebben de 7 Plus getest tijdens de US Open en een NFL game.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.635 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord