Elja Trum

De iPhone 7 Plus en computational photography

donderdag 8 september 2016, 14:41 door | 4.105x gelezen | 8 reacties

Gisteren kondigde Apple de iPhone 7 Plus aan. Deze smartphone beschikt over twee 12 megapixel naast elkaar geplaatste camera's. Daardoor kun je met hogere kwaliteit inzoomen, maar het geeft de start aan van iets belangrijkers: Computational photography.

iPhone 7 Plus camera


Bij computational photography wordt software gebruikt om het beeld te verbeteren. Een eenvoudige versie van computational photography ken je al van bijvoorbeeld de panoramastand van je camera of in-camera HDR mogelijkheden. Geavanceerder zijn de mogelijkheden die we eerder zagen in lichtveld camera's, zoals de Lytro.

Met de iPhone 7 Plus brengt Apple computational photography naar de massa. De eerste belangrijke mogelijkheid is die van het nabootsen van een kleine scherptediepte. Middels een software update komt deze mogelijkheid dit najaar beschikbaar op de iPhone 7 Plus.

Hierbij wordt de interne software van de camera gebruikt om (real-time) een portretfoto te kunnen maken met een kleine scherptediepte. Iets waarvoor je voorheen eigenlijk een systeemcamera of spiegelreflexcamera nodig had.

In onderstaande video zie je de aankondiging van de camera mogelijkheden van de iPhone 7 in de presentatie van gisteren.


Persoonlijk vind ik het wel jammer dat deze twee camera's alleen op de 7 Plus zitten. Ik zit namelijk niet te wachten op het grotere formaat, maar ik zou de extra mogelijkheden van de dubbele camera wel waarderen.

De iPhone 7 Plus is natuurlijk niet de eerste camera die werkt met meerdere sensoren en lenzen. Maar wel de eerste die waarschijnlijk aan miljoenen mensen verkocht gaat worden. Dat is het grote verschil in mijn ogen met eerdere camera's die dit soort mogelijkheden aanboden.

Bekijk ook dit artikel op Tweakers over het nut van dubbele camera's op smartphones.

Light L16


Een mooi voorbeeld van de toekomst van computational photography is de Light L16 zien. Deze camera, die momenteel nog niet op de markt is, beschikt over 16 lensjes. Hiervan worden er bij het nemen van een foto 10 gelijktijdig gebruikt om het beeld vast te leggen. Met de ingebouwde software wordt hieruit vervolgens één foto gemaakt.

Light L16


De camera biedt zo foto's van 52 megapixel, 5x optische zoom, hoge lichtgevoeligheid en kleine scherptediepte in een compacte camera. Of deze camera de beloftes waar gaat maken moet nog blijken, maar dit is wel wat computational photography mogelijk maakt.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op donderdag 8 september 2016 om 15:03

  Interessante techniek. Als dit de toekomst is van fotografie dan is het de vraag hoeveel bestaansrecht de grote camerafabrikanten nog hebben. knipoog

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op donderdag 8 september 2016 om 21:51

  Inderdaad.
  De gedachte die door mijn hoofd ging was "Daar ga je dan met die zware spiegelreflex van je"

 3. Mordicus
  Mordicus schreef op vrijdag 9 september 2016 om 10:14

  "Computational" wellicht?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 9 september 2016 om 11:04

  @Mordicus; thanks, had het inderdaad consequent verkeerd geschreven. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord