Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Breuk met traditie: koningin en prinsessen close-up op de foto

dinsdag 6 februari 2018, 09:52 door | 8.030x gelezen | 5 reacties

Recht in de camera kijkend, met wind in het haar: het Koninklijk Huis heeft vier nieuwe portretfoto's van koningin Máxima en de prinsessen gedeeld, en de foto's zien er heel anders uit dan in het verleden.

De nieuwste portretfoto's die fotograaf Erwin Olaf op 18 april 2017 van Koningin Máxima en de drie prinsessen maakte, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander, maken veel los.

Erwin olaf maxima en dochters

Foto's door Erwin Olaf

Verrassend anders


Close-up, recht in de camera kijkend, haren die lijken te dansen in de wind, geen lieflijk nep-glimlachje te bekennen – de nieuwe fotoportretten van Máxima en haar dochters, prinsessen Amalia, Alexia en Ariane zijn niet wat we gewend zijn van het Koninklijk Huis. En (daarom) prachtig.

Erwin Olaf maakte al eerder foto's van de leden van het koningshuis. Hij heeft ook de euromunt met koning Willem-Alexander erop ontworpen. Maar nog nooit waren de foto's zo close en serieus.

Het zijn bijzondere foto's, zegt koningshuis-deskundige Kysia Hekster. Ik heb nog nooit portretfoto's van zo dichtbij van ze gezien. Deze zijn echt frontaal, alle andere foto's zijn van verderaf of een beetje van opzij gemaakt.

Silhouette in pupillen


De vier vrouwen kijken je van dichtbij recht in het gezicht. Zo dichtbij, dat in de pupillen van de geportretteerden fotograaf Erwin Olaf te zien is.

Die keuze van Olaf om zo overrompelend dichtbij te fotograferen, is een stap in de modernisering van de portretfotografie van het Nederlandse koningshuis.

Silhouette Olaf in pupil

De fotograaf staat zelf ook op de foto

Door die close-up van het gezicht komt de nadruk erg op de ogen en de mond te liggen, en dat zie je niet vaak bij foto's van koninklijke personen, wel bij autonome kunstfoto's. Ook in de popcultuur zijn zulke close-ups, met wind in de haren, gebruikelijk.

Belichting


Aan de ogen kun je ook vaak goed de belichting aflezen. Dat Erwin zo te zien is in de reflectie geeft aan dat de lichtbron voornamelijk achter de fotograaf staat. Het lijkt een enorme softbox of een witte wand of doorzichtscherm die voor het zachte licht in het portret zorgt. Zo te zien schiet Olaf vanaf een stevig studio statief (mogelijk een Foba).

Naast de lichte achterwand lijkt er nog licht vanaf een octabox op circa 45 graden, schuin van voren te komen.

Geen afstandelijke staatsieportretten


De moderne manier van portretteren van koninklijke hoogheden wordt steeds losser. Vooral Beatrix zorgde voor een vrijere manier van het geschilderde en getekende portret van de koningin.

Maar wat betreft fotografie koos Beatrix nog vaak voor klassieke, afstandelijke staatsieportretten. Willem-Alexander en Máxima schakelen nu echter modernere fotografen in voor koninklijke portretten, zoals Anton Corbijn, Rineke Dijkstra en Erwin Olaf.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 6 februari 2018.
De eerste publicatiedatum is woensdag 4 oktober 2017, 10:40.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

  1. gast schreef op woensdag 4 oktober 2017 om 18:37  | reageer

    Ik vind ze prachtig en helemaal van deze tijd!

  2. Jose Kalsbeek
    Jose Kalsbeek schreef op dinsdag 10 oktober 2017 om 13:56  | reageer

    Ik denk dat er ruimte is voor het "gebruikelijke staatsiespul", en voor dit soort menselijk makende, persoonlijke en wellicht confronterende fotografie. Het een hoeft het ander gelukkig niet uit te sluiten, want ik vind beiden erg mooi.

  3. gast schreef op dinsdag 10 oktober 2017 om 16:11  | reageer

    Supermooie en goede foto's, mijn complimenten.

  4. xaron
    Profiel xaron schreef op woensdag 11 oktober 2017 om 10:09  | reageer

    Naar mijn weten heeft Corbijn nooit Maxima gefotografeerd. Hij heeft Beatrix wel voor z'n lens gehad maar dat was een niet zo geslaagde stijlbreuk met de rest van zijn oeuvre.

  5. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 11 oktober 2017 om 13:21  | reageer

    @Xaron: nu je het zegt, ik kan Corbijn ook nergens terugvinden als fotograaf van Maxima. Wel Rineke Dijkstra, Koos Breukel, Raymond Rutting, Jeroen van der Meyde, Frank van Beek. Vreemd want hij wordt wel als fotograaf genoemd op veel plaatsen.. Zal inderdaad de verwarring met Beatrix zijn vermoed ik.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord