100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Redactie

De iPhone 6s; hoe zit het met de fotokwaliteit?

dinsdag 27 oktober 2015, 22:08 door | 7.888x gelezen | 0 reacties

Het zal waarschijnlijk niemand zijn ontgaan dat de nieuwe iPhone 6s sinds kort ook in Nederland te krijgen is. De iPhone 6s is het eerste Apple-toestel met een 12-megapixelcamera, een aardige verbetering ten opzichte van de iPhone 6 die een 8-megapixelcamera heeft en een forse verbetering ten opzichte van de eerste iPhone die in 2007 met een 2-megapixelcamera werd gelanceerd.

Maar wat merken we ervan als we foto's maken? Die vraag stelde Lisa Bettany zichzelf ook en de mede-oprichtster van Camera+ en MagiCam, twee camera-apps voor de iPhone, maakte daarom een aantal foto's die duidelijk in beeld brengen hoe de fotokwaliteit sinds de lancering van de eerste iPhone is verbeterd.

Volgens Bettany is het duidelijk dat de iPhone 6s het best presteert en dat het hogere aantal megapixels in combinatie met een iets grotere sensor en een techniek voor het fysiek scheiden van de fotodiodes van de sensor het gewenste effect hebben.

Apple lijkt met de nieuwe camera dus goed werk afgeleverd te hebben. Ook professioneel fotograaf Lee Morris is zeer te spreken over de camera in de nieuwe iPhone 6s.

Hij stelt zelfs dat de iPhone 6s betere video's schiet dan zijn veel duurdere Nikon D750 met 24-70mm f/2.8 lens en dat de camera ook wat betreft het maken van foto's niet veel onderdoet.

Hij merkt daarbij wel op dat zowel het schieten van video's als het maken van foto's eigenlijk alleen het gewenste resultaat oplevert als de lichtomstandigheden optimaal zijn. Onder omstandigheden met minder licht stelt de smartphone-camera enigszins teleur en legt de telefoon het af tegen de spiegelreflexcamera.

Een vergelijking tussen een video geschoten met de Nikon D750 en de iPhone 6s

Technologiewebsites laten een ander beeld zien en zij zijn niet onverdeeld positief over de nieuwe camera. De websites benadrukken dat de fotokwaliteit ten opzichte van de iPhone 6 nauwelijks is toegenomen door de extra megapixels.

Hoewel er soms wat meer detail te zien is, is het verschil minimaal en er is daarnaast in veel gevallen wat meer ruis te zien. Dat zou vooral komen doordat de sensor minder is gegroeid dan het aantal megapixels, waardoor individuele pixels minder licht vangen.

De lichtsterkte van de lens (f/2.2) is bovendien gelijk gebleven. De uiteindelijke conclusie van veel technologiewebsites is dan ook dat de camera van de iPhone 6s weliswaar een goede camera heeft, maar dat de vooruitgang ten opzichte van de iPhone 6 minimaal is.

Wie het nou precies bij het juiste eind heeft is moeilijk aan te geven, maar wij zouden het als fotoliefhebber toch bij een spiegelreflexcamera houden. Mocht je het toch wel eens willen proberen met een iPhone 6s, dan is er nog een belangrijk aandachtspunt.

De iPhone 6s biedt namelijk geen ondersteuning voor geheugenkaartjes en er moet dus voldoende opslagruimte beschikbaar zijn op het toestel. Mocht je dus veel foto's maken met je iPhone dan is veel opslag vereist.

Er zijn drie versies van de iPhone 6s beschikbaar met 16, 64 en 128 gigabyte. Het fotograferen van veel foto's kan vooral met de toestellen met minder opslag dus soms best lastig worden.

Met een 4K-video ben je bijvoorbeeld al zo'n 375 megabyte per minuut kwijt, terwijl 4K-foto's ongeveer 3 megabyte in beslag nemen. Een variant met meer geheugen is voor de doorgewinterde fotograaf dan ook zeker geen overbodige luxe.

Dit artikel is aangeleverd door Gerard Verbeek.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord