Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Wat doe ik met de foto's op mijn telefoon?

zondag 21 juli 2024, 20:10 door | 2.000x gelezen | 8 reacties

Vroeger ging ik spaarzaam om met de 24 foto's op mijn rolletje. Maar nu schiet ik een end raak met mijn iPhone, waardoor mijn archief uitpuilt van de screenshots en rijen vol bijna dezelfde groepsfoto's. Ik probeer al jaren ordening aan te brengen in deze chaos. Hier lees je hoe.

Het grootste probleem is eigenlijk dit: de camera op mijn telefoon maakt vooral visuele notities. Zoals een foto van een:

- belastingbrief (die ik daarna kan weggooien)
- claimtag (van mijn bagage op een luchthaven)
- tekstbordje bij een kunstwerk

De eerste twee zijn voor de zekerheid, de derde foto maak ik omdat ik het wil onthouden. Maar hóe, in hemelsnaam?

1. Ik verzamel inspiratiedingen op één plek


Ik werk graag in Notion, een (gratis) programma waarin ik alle voor mij relevante informatie verzamel en organiseer. In Notion heb ik een bord gemaakt waarop ik al mijn inspiratie neer kwak.

Eens per vier maanden scroll ik door al mijn telefoonfoto's en pluk ik de beelden eruit die ik maakte ter inspiratie voor mezelf:

Alles van waarde overview


Dat bord gebruik ik vervolgens op momenten dat ik denk 'er word ook nooit iets moois gemaakt'. Of 'ik heb geen inspiratie'. Of gewoon omdat ik me verveel.

Je hoeft heus niet nu heel Notion onder de knie te krijgen om hetzelfde te doen. Je kunt deze foto's ook verzamelen op je Mirobord of nog simpeler: maak een apart album aan op je telefoon en stop ze daar in.

2. Ik gebruik m'n archief om een herinnering te delen


En is nog een categorie waar mijn archief mee uitpuilt: foto's met mezelf en vrienden of familie. En daar dan lekker veel dezelfde van want: dan zit er altijd wel een goeie tussen.

Als zo'n foto geluk heeft, belandt 'ie in een Whatsappgroep. Maar vaker nog gebeurt er helemaal niks mee.

Nooit.

Wat ik daarom soms doe: een duik in de verre archieven nemen. Dat zijn de foto's uit mijn telefoon van jaren geleden. Die leven een onbeduidend bestaan op mijn computer.

Eens per half jaar pluk ik er wat grappige foto's met of van anderen uit, en deel die met de betrokken personen. Zo wrik ik bij die persoon ook weer een herinnering los.

3. Ik doe een heleboel dingen NIET


Wat ik natuurlijk eigenlijk zou moeten doen: op het moment dat ik de foto neem, 'm meteen in het juiste mapje zetten. De mislukte groepsfoto's direct deleten. De vakantiefoto's meteen in Lightroom toevoegen.

Maar die voornemens houden nooit stand. Daar kan ik gefrustreerd over zitten wezen, of gewoon accepteren dat mijn systeem er eentje is van chaos met af en toe een plukje overzicht. En dat lukt steeds beter. Het helpt ook om me te bedenken dat al mijn foto's toch verdwijnen.

Tot slot: comedian Lachlan Patterson doet me nog even beseffen wat de impact van onze fotogewoontes gaat zijn op de generaties na ons. Ook een ontnuchterend beeld:



Bekijk ook de cursus smartphone fotografie op Photofacts Academy



Wil jij meer doen met smartphone fotografie? Zoek je een manier om je smartphone foto's een niveau hoger te brengen, zodat ze meer zijn dan een simpel kiekje? Bekijk dan de cursus smartphone fotografie op Photofacts Academy.



Elvira Smit

Over de auteur

Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

8 reacties

  1. Wim Snieder
    Wim Snieder schreef op dinsdag 23 juli 2024 om 21:54  | reageer

    Leuke vraag: wat moet je doen met al die foto's op je telefoon?
    1. Gewoon niet zoveel foto's maken. Dat deed je met de filmpjes vroeger toch ook niet. Als je er zo veel moet maken ben je dan wel een goede fotograaf? Ik denk het niet.
    2. Foto's die de moeite waard zijn (dat zijn er heel veel niet) in een fotojaarboek zetten. Daar geen jaren mee wachten, maar zeker binnen maand plaatsen.
    3. Foto's die opname in het fotoboek niet waard zijn weggooien en niet aarzelen.
    4. Je bent deze foto's bijzonder snel vergeten.
    5. Helpt uitstekend je fotobestand te schonen.

  2. Elvira Smit
    Profiel Elvira Smit schreef op woensdag 24 juli 2024 om 10:49  | reageer

    @Wim Snieder: Tsja, ik ben het helemaal met je eens. Het begint inderdaad bij veel te veel foto's maken én ze niet weggooien...
    Je opsomming vergt wel wat discipline en wilskracht. Lijkt me heel fijn als het je zo natuurlijk afgaat, mag je trots op zijn!

  3. Laura
    Laura schreef op woensdag 24 juli 2024 om 14:01  | reageer

    Leuk stukje, Elvira, Heel herkenbaar ook. De downside vind ik dat er veel datacenters nodig zijn om al onze fotos en filmpjes op te slaan. Wat dat betreft vind ik de werkwijze van Wim hier boven een goede.

  4. Elvira Smit
    Profiel Elvira Smit schreef op woensdag 24 juli 2024 om 15:48  | reageer

    @Laura: Dankjewel voor je compliment. En goed punt van die datacenters, dat is een gevolg waar lang niet iedereen zich bewust van is.

  5. smartzine
    Profiel smartzine schreef op zondag 28 juli 2024 om 17:02  | reageer

    Een stok achter de deur om je fotobibliotheek op te schonen, is een beperkt data-abonnement. Mijn iCloud kan 200GB aan, waarvan de helft bestaat uit foto’s en video’s. Als de opslag bijna vol is, begin ik weer met weggooien van beeldmateriaal dat ooit goed leek, maar het echt niet (meer) is. En dat lukt altijd knipoog

  6. Elvira Smit
    Profiel Elvira Smit schreef op zondag 28 juli 2024 om 19:47  | reageer

    @smartzine: Das een goeie tip! Dank voor het delen vrolijk

  7. luc.vc@icloud.com
    Profiel luc.vc@icloud.com schreef op zaterdag 10 augustus 2024 om 13:49  | reageer

    Dag Elvira,
    Jij bent de enige vlogger / fotograaf die fotografie als kunst beziet, en niet als: zoveel pixels, en die camera, en foto's per seconde, en, en, en, ... als het maar verkoopt.
    Bedankt voor alle mooie foto's die ik van je zag. Maar ik denk dat 'het grote publiek' uw foto's niet begrijpt.

    Grtjes
    Luc Vancamp

  8. Elvira Smit
    Profiel Elvira Smit schreef op zaterdag 10 augustus 2024 om 14:45  | reageer

    @Luc: dank voor je compliment! En ja, er zijn vast mensen die mijn foto's niet begrijpen. Vind ik niet erg, ik maak ze omdat ik er zelf blij van word vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Smartphonefotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord