Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het blauwe uurtje vastleggen met je telefoon

dinsdag 2 augustus 2022, 13:31 door | 2.372x gelezen | 0 reacties

Een prachtige blauwe avondlucht vastleggen met je smartphone gaat niet direct heel soepel. De automatische witbalans van je telefoon maakt de prachtige blauwe lucht grijs. Zo verdwijnt alle sfeer uit de foto.

Grauwe lucht palmboom

Standaard foto met foutieve witbalans
De automatische witbalans maakt het bijna een zwart-wit foto

Er is een trucje waarmee je toch eenvoudig een prachtige blauwe lucht kunt krijgen. Dit zonder dat je de instellingen in moet duiken of een andere camera app moet gebruiken.

Het duurt namelijk een paar seconden voordat je telefoon (in elk geval bij mijn iPhone) de witbalans aanpast. Je kunt hier gebruik van maken.

Geel licht straatlantaarn

Maak gebruik van een straatlantaarn

Wat je wel nodig hebt is een gelige lichtbron, zoals die van een straatlantaarn. Richt je camera bijvoorbeeld op de stoep waar het warmere gele licht op valt. Je smartphone zal nu corrigeren voor het gele licht en de witbalans veel koeler/blauwe maken.

Blauwe lucht palmboom

Het blauwe uurtje met passende witbalans (Gran Canaria)

Vervolgens richt je je telefooncamera weer op het onderwerp dat je wilde vastleggen met de blauwe lucht en maak je snel de foto. Je moet snel zijn om te voorkomen dat de witbalans weer gecorrigeerd wordt.

Met dit trucje kun je snel en eenvoudig met de standaard camera app van je telefoon toch een mooie foto van een blauwe lucht maken. De foto's in dit artikel komen ook allemaal direct uit de camera, zonder achteraf aanpassingen te doen.


Bekijk ook de cursus smartphone fotografie op Photofacts AcademyWil jij meer doen met smartphone fotografie? Zoek je een manier om je smartphone foto's een niveau hoger te brengen, zodat ze meer zijn dan een simpel kiekje? Bekijk dan de cursus smartphone fotografie op Photofacts Academy.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Smartphonefotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord