Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review documentaire: Step into the World of Lars van de Goor

vrijdag 8 mei 2020, 20:10 door | 4.415x gelezen | 0 reacties

Ik bekeek de documentaire: Step into the World of Lars van de Goor op Photofacts Academy. In dit artikel mijn review.

Step into the world of lars 1


De documentaire is gemaakt door een buitenlandse filmmaker (Janek Sedlar) die we financieel ondersteund hebben. Daardoor mogen we de documentaire op Photofacts Academy tonen. We hebben de productie dus zelf niet gedaan, iets afwijkend van wat we normaal doen.

Van muzikant naar kunstenaar


Lars van de Goor was ooit muzikant en kon zich niet voorstellen dat er ooit iets anders in zijn leven zou zijn dan muziek. Toen hij echter een Panasonic camera met een extreem zoomobjectief erop kocht was hij eigenlijk alleen nog maar geïnteresseerd in het creëren van een opwindende plaatjes.

Hij wist niet veel over camerasettings en experimenteerde vooral met standpunten en composities. Doordat hij eigenlijk altijd behoorlijk inzoomde kon hij door het samendrukkend en kadrerend effect daarvan al snel tot fascinerende beelden komen.

Iemand die zijn foto's zag deelde hem mee: Jij bent geen fotograaf, maar een artiest! Dit zorgde ervoor dat er een last van zijn rug viel. Want, als artiest of kunstenaar kun je alles doen wat je maar wil!

Lars van de goor 1


Anders leren kijken met een zoomlens


Zo'n zoomlens zorgt er ook voor dat je op een andere manier gaat kijken. Hij ging dus ook op een hele andere manier de natuur bekijken. Via social media (waar hij zijn beelden deelde) had hij al snel een enorme schare volgers.

Step into the world of lars van de goor 2


Gefascineerd door bomen en vertrek


Lars woonde in Diemen, vlakbij Amsterdam en hij fotografeerde toen al lanen omdat hij geobsedeerd was door bomen. Het koste hem dankzij de eeuwige files altijd erg veel reistijd om in natuurgebieden bij Diemen te komen.

Deze eeuwige drukte en hectiek zorgde er uiteindelijk voor dat hij alles verkocht, van het geld een camper aanschafte en er met zijn vrouw voor onbestemde tijd op uittrok. Eerst verhuisde hij nog naar Lochem in Gelderland waar hij ook lanen met prachtige bomenrijen fotografeerde.

Volgens zijn vrouw is natuur zijn religie. De natuur liegt niet, niets is zo waarheidsgetrouw als de natuur. Het maakt bomen magisch. Maar het werd tijd om vooruit te gaan en zich verder te ontwikkelen.

Step into the world of lars van de goor 3


Home is where you park


Dat kon niet met alleen reizen omdat de tijd dan beperkt zou zijn en het te duur zou worden omdat alle kosten doorlopen. Dus kocht hij een camper wat zijn huis werd. 'Home is where you park'.

Hij ontdekte al snel het grote voordeel van het leven in een camper, namelijk dat je je altijd middenin de natuur en dichtbij je onderwerp bevindt, in alle (weer-)omstandigheden. En als die omstandigheden heel slecht zijn, kruip je gewoon je camper weer in om te wachten op beter weer.

Hij en zijn vrouw werden vrijwel meteen ziek doordat ze het proces van loslaten en helemaal in balans komen met hun nieuwe wereld helemaal moesten ondergaan. Als je gestressed bent komt er niets uit je vingers (dat zal menigeen bekend voorkomen..) dus dat moest er helemaal uit.

Ze trokken naar Engeland naar het Dartmoor gebied waar veel oude, kromgebogen eiken staan. Een magisch gebied!

Step into the world of lars van de goor 4


Drone


De filmmaker heeft veel met een drone gefilmd en je ziet prachtige beelden van de camper die door oogverblindende landschappen rijdt. Er is goede muziek gebruikt die precies past bij de landschappen die belicht worden in Engeland (Dartmoor area), Frankrijk en Spanje (Biskaje, Navarra, Bardenas Reales).

Lars legt goed uit hoe hij tot zijn magische beelden komt. Ook als er nog geen kleur in het landschap zit (in april is het woud nog bladloos) en hoe je dan op zoek moet gaan naar patronen, lijnen of hoe je je fantasie kunt gebruiken om ergens gezichten in te zien.

Step into the world of lars van de goor 5


Verbinden


Ook legt hij uit dat als je in staat bent om je echt te verbinden met de natuur (en in dit geval voornamelijk met bomen), dat je dan niets voelt, wat een goed teken is!

Qua compositie is het vaak gunstig als er veel grote/oude bomen in een terrein staan waar zicht niets tussen bevindt. Veel ruimte ertussen dus. Aan nabewerking doet hij niet veel, voornamelijk het ophalen van kleuren.

Na een jaar rondgereisd te hebben kwam het moment van verzadiging en moeheid. Het constant najagen van mooie beelden en momenten vergt na een tijd wel zijn tol. Alle slechte momenten worden ook even aangehaald in de documentaire (het moeten verwisselen van een wiel, het vastzitten in de modder, et cetera).

Lars besluit door te gaan, maar niet meer constant te jagen op mooie momenten. Hij laat het over zich heenkomen en de momenten zichzelf aandienen, wat ook lukt!

Step into the world of lars van de goor 6


Wat vond ik ervan?


Ik vond het een leerzame documentaire die erg prettig is om naar te kijken. Lars is een intelligente, zeer creatieve persoon die goed in staat is over te brengen waar het om gaat bij het maken van fascinerende, dromerige natuurfoto's.

Je moet er volledig ingaan, alle stress en routine van het dagelijks leven van je afgooien en één worden met de natuur voordat je begrijpt hoe dit werkt. Een absolute aanrader en je kijkt hem in een uurtje weg!

Wil je je laten inspireren?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we de complete documentaire Step into the world of Lars van de Goor staan. Je kunt deze documentaire twee weken lang bekijken en ook andere cursussen volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord