Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Dagje Ferrari's fotograferen op Zandvoort

vrijdag 15 april 2011, 23:52 door | 7.377x gelezen | 5 reacties

Vorige week donderdag was ik door Canon Nederland uitgenodigd om naar Circuit Zandvoort te komen. We zouden een dagje les krijgen van fotograaf Frits van Eldik op het gebied van autofotografie. Voor de gelegenheid waren een model en een Ferrari 250 Lusso van stal gehaald. Daarnaast reed die dag ook Ferrari Club Nederland haar ronden op het circuit.

Ook het weer werkte die dag mee; een mooie dag met een heldere hemel en veel zonlicht. Handig wanneer je auto's op hoge snelheid wilt fotograferen. De dag begon met een korte introductie vanuit Canon Nederland waarna Frits van Eldik het over nam en wat vertelde over zijn fotografie.

Frits is als zelfstandig fotograaf te vinden bij vele autosport wedstrijden en voornamelijk ook bij de Formule 1 races over de gehele wereld. Vroeger deed hij dit werk vaak als betaalde opdrachten voor kranten en magazines. De beschikbare budgetten voor fotografie zijn ook daar echter de laatste jaren enorm ingestort.

Tegenwoordig is hij daardoor vaker in opdracht van bijvoorbeeld Audio of Marlboro. Gedurende een race heeft hij dan de opdracht specifieke foto's te maken die vaak door de klant ook aan kranten en magazines aangeboden worden en natuurlijk ook door het merk zelf gebruikt kunnen worden. Interessant om te horen hoe die omslag zo gegaan is.

Uiteraard gaf Frits ook de nodige tips voor het maken van autosport foto's. Over hoe je beweging in je foto's kunt krijgen om zo de snelheid in je foto's zichtbaar te maken.

Praktijk


Na zijn introductie en uitleg vertrokken we naar buiten om op het circuit foto's gemaakt. Omdat we met best een grote groep waren werden we opgesplitst in twee groepen. De ene groep ging langs het circuit actiefoto's maken en de tweede groep ging aan de slag met de Ferrari 250 Lusso en model Annelinde.

Model Annelinde bij een Ferrari 250 Lusso
ISO 800, 1/40 seconde, f/3,2 op 35mm

De Ferrari stond geparkeerd in een donkere pitbox. Een perfecte plek dus om de draadloze flitsmogelijkheden van de Canon 600D uit te proberen dus. Canon had gezorgd voor een tiental 600D's waarmee gefotografeerd kon worden.

Ook stonden er een paar opzetflitsers op statief om mee te werken. Vanaf de Canon 600D kun je deze flitsers draadloos besturen waarbij je ook de flitsinstellingen van de flitsers op je camerabody kunt instellen. Best een mooie manier om eenvoudig aan de slag te kunnen met strobist fotografie en gebruik te kunnen maken van e-TTL mogelijkheden.

Bovenstaande foto van de auto en het model heb ik overigens gemaakt met het aanwezige licht. Hoewel de Ferrari ook daadwerkelijk de bekende Ferrarirode kleur had, vond ik de foto toch beter werken in zwart-wit.

Circuit


Na de sessie in de pitbox gingen we naar buiten om in de Tarzanbocht de voorbij razende Ferrari's vast te leggen. Normaal is deze locatie alleen beschikbaar voor persfotografen en niet voor publiek. Je staat er wel achter een vangrail, maar kunt in principe zo de baan op wandelen.

Ferrari op Zandvoort; meetrekken
ISO 100, 1/40 seconde, f/25 op 195 mm

Het eerste de eerste bocht na het rechte stuk (en na de start) in de baan en daardoor wellicht ook een plek waar de meeste actie te vinden is. Wat ik jammer vond is dat de achtergrond er redelijk saai is, wat dat betreft zijn er op het circuit waarschijnlijk meer fotogenieke locaties te vinden.

In de garage had ik op mijn 5D mark II gebruik gemaakt van mijn 35mm objectief. Hier op het circuit heb ik deze vervangen voor mijn 70-200mm f/2.8. Volgens mij een logische keuze. Ik had ook mijn 1.4 extender meegenomen, maar uiteindelijk heb ik deze niet gebruikt; ik kon zo al dichtbij genoeg komen.

Frits had als tip ook aangegeven vooral ook op de voorgrond te letten. Door ook iets in de voorgrond te plaatsen voeg je meer diepte en context toe aan je foto. De voorgrond hoeft daarbij niet eens onbewogen of scherp te zijn.

Ferrari onscherp in de achtergrond
ISO 100, 1/30 seconde, f/16 op 165 mm

Bovenstaande foto is gemaakt met deze tip en persoonlijk vind ik 'm ook wel leuk. Anders dan de meeste foto's die je na een dagje race fotograferen tegen komt. De vangrail en het bord maken duidelijk dat je op een circuit bent en natuurlijk helpt ook de voorbij razende Ferrari bij het beeld.

Uiteraard was een populaire oefening het meetrekken van de lens met de auto zodat je een scherpe auto krijgt met daarbij een onscherpe (bewogen) achtergrond. Hierdoor zie je de snelheid van de auto goed terug in het beeld. Dat meetrekken vereist echter wel enige oefening.

Wanneer je sluitersnelheden van 1/200 seconde gebruikt kun je de achtergrond bijvoorbeeld wel onscherp op de foto krijgen, maar zullen de wielen vaak nog grotendeels bevroren zijn. Door nog lager te gaan met de sluitersnelheden, tot zo'n 1/30 seconde, kun je de beweging veel duidelijkere vastleggen. Het nadeel is hierbij dat het steeds moeilijker wordt om de auto nog scherp op de foto te krijgen.

Door het mooie weer was het overigens nodig om met 100 ISO met een diafragma van f/24 te werken om deze langere sluitertijden te behalen. Op zich niet erg, want hierdoor is de kans op een scherpe auto (voor wat betreft de scherpstelling) groter.

Ferrari op Zandvoort; meetrekken
ISO 100, 1/30 seconde, f/16 op 200 mm

Doordat de voor- en achtergrond bewogen zijn heb je in je uiteindelijke foto geen last van de enorme scherptediepte. De auto springt er uit doordat deze niet bewogen is terwijl de omgeving dat wel is.

Een leuke dag zo met veel mooie Ferrari's van Ferrari Club Nederland. Met zoveel Ferrari's op zo'n klein oppervlak wordt je wel kieskeurig; de ene Ferrari is dan duidelijk veel mooier dan de andere. Bij het verlaten van het circuit kwam ik nog voorbij een terreintje waar een van de Ferrari eigenaren zijn Ferrari even aan het uitlaten was. Met mijn telefoon heb ik onderstaande video opgenomen.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

  1. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 16 april 2011 om 05:31  | reageer

    Ondanks je meetrekkers vind ik de Ferrari 250 Lusso met Annelinde toch het meest geslaagde shot. Naar mijn smaak kon de linkerpagina van de foto een fractie meer licht gebruiken. Maar wat een monumentaal koetswerk!

    Voor dit soort fotografie is de Nurburgring, gelegen in de schitterende Duitse Eifel, een regelrecht fotografiewalhalla. Het 21.8 KM lange circuit biedt tal van mooie spots voor fotografen. Bovendien zie je er meest uiteenlopende auto's en als je geluk hebt een prototype dat er aan de tand wordt gevoeld.

  2. Jacko
    Jacko schreef op zaterdag 16 april 2011 om 15:41  | reageer

    Leuk artikel waarin de meeste zaken aangaande snelheid en auto's wel aan bod komen. Persoonlijk vind ik een scheve opname vaak ook wel snelheid toevoegen.

    Het filpje laat een Ferrari-eigenaar zonder rijderservaring zien. Met zoveel power onder het pedaal moeten er veel leukere dingen te doen zijn!

  3. EdC
    Profiel EdC schreef op zaterdag 16 april 2011 om 20:51  | reageer

    Van Eldik wijst op een voor fotografen interessante omslag: niet meer direct aan tijdschriften leveren, maar via belanghebbende partijen, zoals auto-leveranciers. Ik zie inderdaad steeds meer bedrijven en 'non-profit'-organisaties die foto's en videomateriaal kosteloos aan redacties leveren. Echt profi werk is schaars, maar er zit ook mooi werk bij.

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 16 april 2011 om 23:26  | reageer

    @Tonv; Persoonlijk gaat mijn voorkeur ook meer uit naar de eerste foto, maar toch ook leuk om de voorbij razende bolides ook eens uitgebreid op de foto te zetten.

    @Jacko; Frits gaf in zijn verhaal ook nog aan dat hij vaak gebruik maakt van schuine opnamen. Hierbij kijkt hij ook na hoe de club presteert; doet het Ferrari Formule 1 team het goed, dan zorgt hij er voor dat de auto's in zijn schuine foto's 'omhoog' rijden. Gaat het slecht dan rijden ze naar beneden.

    @EdC; Inderdaad een interessante verandering! Volgens Frits de enige manier om nog goed geld te verdienen aan zijn soort foto's. In het verleden stuurde kranten en tijdschriften hem de wereld over, maar tegenwoordig hebben ze daar het geld niet meer voor (over).

  5. leo
    Profiel leo schreef op zondag 17 april 2011 om 01:43  | reageer

    Eerste foto van de Ferrari 250 Lusso zonder meer de mooiste, beetje jammer van het model. Een 35 mm kan heel goed, maar ook een 50 mm vind ik een fijn brandpunt voor stilstaande auto's. F24 zou ik zelf nooit doen, grijsfilter doet dan wonderen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord