Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Remco van der Kruis

De vijf W's van Nieuwsfotografie

dinsdag 12 oktober 2010, 21:11 door | 8.833x gelezen | 12 reacties

Ik moest recentelijk voor het Haarlems Dagblad een foto maken van de uitzetting van een aantal krakers uit het Provinciaal Ziekenhuis in Bloemendaal. Deze opdracht gaf me het idee om dit artikel te schrijven omdat ik hier een grote fout maakte: ik vergat de vijf W's (en een H)!

Laat ik beginnen met kort te schetsen hoe het werkt als je voor de krant fotografeert. Ik sta op een soort shortlist van fotografen bij UnitedPhotos. Als de krant een foto wil van een gebeurtenis, dan bellen zij met UnitedPhotos. Daar worden al die verzoeken ingeboekt en verdeeld over de beschikbare fotografen. Dan belt UnitedPhotos mij en vertelt me waar ik heen moet, hoe laat ik daar moet zijn en wat de gebeurtenis is.

Zo moest ik laatst naar een krakersontruiming in Bloemendaal. Ja, je leest het goed: Bloemendaal. Er staat daar een mooi oud Provinciaal Ziekenhuis wat al heel lang leeg staat en er hadden zich in september een zestal krakers in geïnstalleerd. Ik was wel blij met die opdracht vanwege de mogelijkheid van veel actie, ik wist immers niet dat het om slechts zes krakers ging en zag al een peloton ME op de vuist gaan met een grote groep krakers.

De werkelijkheid was anders: de krakers zaten voor het gebouw in het zonnetje rustig een kopje thee te drinken terwijl een stuk of twintig agenten zich aan het begin van de oprijlaan (tsja, Bloemendaal hé) hadden geposteerd tezamen met een ambulance.

Een agent ging op de krakers af en ik ging er in eerste instantie schuchter achteraan, als de krakers moeilijk gingen doen moest ik er een foto van hebben! De krakers zouden zonder problemen vertrekken.. voor de foto een beetje jammer.

En toen begon het grote wachten: tergend langzaam werden spullen gepakt terwijl ondertussen af en toe gewoon een nieuw kopje thee werd ingeschonken. Dat wachten was voor mij een slecht punt. Ik ging in die paar uur alles fotograferen: de honden van de krakers, een portret van een kraker, het opdoen van mondkapjes van agenten (er was asbest in het pand) enzovoorts. En daar ging het bijna mis voor de krant!

Ontbrekende duidelijkheid

In een foto voor de krant moeten in een oogopslag de vijf W's te herkennen zijn: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe. Wanneer en Waarom zijn vaak wat lastig, maar de andere kun je vaak in de foto weergeven. In mijn geval:

Wie: Krakers en politie
Wat: Ontruiming pand
Waar: Provinciaal Ziekenhuis Bloemendaal
Wanneer: Dat lukt niet met deze foto, maar een wanneer kan ook een seizoen zijn bijvoorbeeld.
Waarom: In dit geval snappen lezers van de krant dat wel
Hoe: Zonder geweld en heel langzaam.

Dat moest dus in één foto en dat was ik bijna vergeten. De eerste foto's die ik instuurde waren details, of alleen politie, of alleen krakers. Daar belde de krant mij over op nadat ik de foto's had verzonden naar de redactie: of ik nog andere beelden had. Nou, die had ik zat omdat ik daar de hele middag was. Uiteindelijk had ik een foto gevonden waar alle ingredienten op stonden en deze eindigde op de voorpagina:

Krakersuitzetting

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Remco van der Kruis

Over de auteur

Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.

12 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 02:02  | reageer

  Het lijkt me bepaald niet gemakkelijk om Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe in een treffend beeld weer te geven. Zeker wanneer je een gebeurtenis moet vastleggen met veel actie, spanning of commotie moet je het hoofd erbij houden. Het is volgens mij een kwestie van veel materiaal schieten en maar hopen dat er een 'vijfW-foto' bij zit. Het zou mijn tak van sport niet zijn.

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 08:50  | reageer

  Grappig om te lezen! Ik kan me goed voorstellen dat de laatste foto voor de krant inderdaad het meest geschikt is. al is fototechnisch het portret van de kraker toch mooier, rustiger en een fotogeniek onderwerp.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 09:02  | reageer

  Leuk artikel. Ik mis echter nog wel een H; hoeveel? Je bent een paar uur in de weer voor uiteindelijk een foto op de voorpagina, dat is natuurlijk erg mooi en eervol maar ik kan me bijna niet voorstellen dat de opbrengst van die plaatsing voldoende is om je kosten te dekken.

 4. gast schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 10:59  | reageer

  Daar ben ik ook benieuwd naar. Wat levert zo'n opdracht op? Kranten betalen niet veel en er zit bij jou ook nog een bureau tussen. Is het de moeite waard?

 5. Remco
  Profiel  Remco schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 13:49  | reageer

  @ Arno en gast: In het vervolgverhaal werd nog een foto gebruikt, dus dit was voor 2 foto's. Inderdaad niet de meest lucratieve opdracht, maar die zitten er tussen als je voor de krant werkt. De volgende keer moet je er 10 op een dag doen..Bovendien is het afwijzen van een opdracht omdat-ie niet lucratief is een beetje korte termijn denken. Immers, als je die opdrachten blijft afwijzen, bellen ze je helemaal niet meer.

 6. gast schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 17:48  | reageer

  Mee eens ... en ook niet mee eens.

  'Mee eens' omdat het niet altijd over het geld moet gaan. Het gaat ook om de beleving, de ervaring en het lekker bezig zijn.

  'Niet mee eens' omdat er misbruik van je gemaakt wordt door tegen bodem tarieven te werken. Op deze manier hol je het vak uit - alleen fanatieke amateurs gaan aan de slag voor 20 euro - en verziek je de markt door voor dit soort bedragen te werken.

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 20:18  | reageer

  @Gast. Beleving en lekker bezig zijn kunnen geen vergoeding zijn als je als (foto)journalist op pad gaat. Stel dat Remco voor deze foto 50 of 80 euro ontvangt, dan kan je niet zeggen 'je bent toch lekker bezig geweest'.
  @Remco. Als je niet-lucratieve foto-opdrachten afwijst loop je de kans dat je nooit meer wordt gebeld. Is dat erg? Ja, maar alleen als je inderdaad meestal tien klussen á 'weinig euro' krijgt toebedeeld.

 8. gast
  gast schreef op donderdag 14 oktober 2010 om 11:14  | reageer

  Misschien een kleine tip, het zijn de 6 gouden W's als je die beantwoord weet je alles.
  Als je dan denkt en die H??? Daar kan je dus " welke wijze" van maken.
  Met veel groeten,

 9. Remco
  Profiel  Remco schreef op donderdag 14 oktober 2010 om 17:08  | reageer

  Kan iemand mij het adres geven van de krant die 80 Euro voor een nieuwsfoto betaalt?

 10. gast schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 17:17  | reageer

  Regionalen betalen volgens mij 35 en landelijke 100 tot 140. Dus dan was dit klusje waarschijnlijk na aftrek van 50% (?) bemiddelingskosten van Pics United goed voor 17,50. Incl btw of ex btw?

 11. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zondag 17 oktober 2010 om 14:40  | reageer

  Beste Remco,die zijn er wel en dat weet je baas ook wel, of heeft Poppe de Boer zijn zaak aan de kant gezet.alleen jij bent diegene die de prijs bepaald.

 12. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 17 oktober 2010 om 16:54  | reageer

  Hmmm, als ik dit zo lees weet ik weer waarom ik ervoor gekozen heb geen journalistieke fotografie te doen! Juist je foto's van de details vind ik veelzeggend, daar voeg je als fotograaf duidelijk iets toe. De foto die uiteindelijk in de krant komt heeft voor mij een veel te hoog kiekjes gehalte en zegt me helemaal niets. Jou blijkbaar ook niet (je koos hem immers niet uit), maar toch is dit de foto waarmee je in de publiciteit komt, waarmee je je visitekaartje afgeeft. Los van de geringe opbrengsten, zou ik dit niet willen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord