Remco van der Kruis

De vijf W's van Nieuwsfotografie

dinsdag 12 oktober 2010, 21:11 door | 7.705x gelezen | 12 reacties

Ik moest recentelijk voor het Haarlems Dagblad een foto maken van de uitzetting van een aantal krakers uit het Provinciaal Ziekenhuis in Bloemendaal. Deze opdracht gaf me het idee om dit artikel te schrijven omdat ik hier een grote fout maakte: ik vergat de vijf W's (en een H)!

Laat ik beginnen met kort te schetsen hoe het werkt als je voor de krant fotografeert. Ik sta op een soort shortlist van fotografen bij UnitedPhotos. Als de krant een foto wil van een gebeurtenis, dan bellen zij met UnitedPhotos. Daar worden al die verzoeken ingeboekt en verdeeld over de beschikbare fotografen. Dan belt UnitedPhotos mij en vertelt me waar ik heen moet, hoe laat ik daar moet zijn en wat de gebeurtenis is.

Zo moest ik laatst naar een krakersontruiming in Bloemendaal. Ja, je leest het goed: Bloemendaal. Er staat daar een mooi oud Provinciaal Ziekenhuis wat al heel lang leeg staat en er hadden zich in september een zestal krakers in geïnstalleerd. Ik was wel blij met die opdracht vanwege de mogelijkheid van veel actie, ik wist immers niet dat het om slechts zes krakers ging en zag al een peloton ME op de vuist gaan met een grote groep krakers.

De werkelijkheid was anders: de krakers zaten voor het gebouw in het zonnetje rustig een kopje thee te drinken terwijl een stuk of twintig agenten zich aan het begin van de oprijlaan (tsja, Bloemendaal hé) hadden geposteerd tezamen met een ambulance.

Een agent ging op de krakers af en ik ging er in eerste instantie schuchter achteraan, als de krakers moeilijk gingen doen moest ik er een foto van hebben! De krakers zouden zonder problemen vertrekken.. voor de foto een beetje jammer.

En toen begon het grote wachten: tergend langzaam werden spullen gepakt terwijl ondertussen af en toe gewoon een nieuw kopje thee werd ingeschonken. Dat wachten was voor mij een slecht punt. Ik ging in die paar uur alles fotograferen: de honden van de krakers, een portret van een kraker, het opdoen van mondkapjes van agenten (er was asbest in het pand) enzovoorts. En daar ging het bijna mis voor de krant!

Ontbrekende duidelijkheid

In een foto voor de krant moeten in een oogopslag de vijf W's te herkennen zijn: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe. Wanneer en Waarom zijn vaak wat lastig, maar de andere kun je vaak in de foto weergeven. In mijn geval:

Wie: Krakers en politie
Wat: Ontruiming pand
Waar: Provinciaal Ziekenhuis Bloemendaal
Wanneer: Dat lukt niet met deze foto, maar een wanneer kan ook een seizoen zijn bijvoorbeeld.
Waarom: In dit geval snappen lezers van de krant dat wel
Hoe: Zonder geweld en heel langzaam.

Dat moest dus in één foto en dat was ik bijna vergeten. De eerste foto's die ik instuurde waren details, of alleen politie, of alleen krakers. Daar belde de krant mij over op nadat ik de foto's had verzonden naar de redactie: of ik nog andere beelden had. Nou, die had ik zat omdat ik daar de hele middag was. Uiteindelijk had ik een foto gevonden waar alle ingredienten op stonden en deze eindigde op de voorpagina:

Krakersuitzetting

Remco van der Kruis

Over de auteur

Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

12 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 02:02

  Het lijkt me bepaald niet gemakkelijk om Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe in een treffend beeld weer te geven. Zeker wanneer je een gebeurtenis moet vastleggen met veel actie, spanning of commotie moet je het hoofd erbij houden. Het is volgens mij een kwestie van veel materiaal schieten en maar hopen dat er een 'vijfW-foto' bij zit. Het zou mijn tak van sport niet zijn.

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 08:50

  Grappig om te lezen! Ik kan me goed voorstellen dat de laatste foto voor de krant inderdaad het meest geschikt is. al is fototechnisch het portret van de kraker toch mooier, rustiger en een fotogeniek onderwerp.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 09:02

  Leuk artikel. Ik mis echter nog wel een H; hoeveel? Je bent een paar uur in de weer voor uiteindelijk een foto op de voorpagina, dat is natuurlijk erg mooi en eervol maar ik kan me bijna niet voorstellen dat de opbrengst van die plaatsing voldoende is om je kosten te dekken.

 4. gast schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 10:59

  Daar ben ik ook benieuwd naar. Wat levert zo'n opdracht op? Kranten betalen niet veel en er zit bij jou ook nog een bureau tussen. Is het de moeite waard?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.414 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord