Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Sjaak Boot

De basisopleiding op de Fotoacademie; het vervolg

vrijdag 28 januari 2011, 23:06 door | 10.980x gelezen | 22 reacties

Gezien alle positieve reacties op mijn eerste blog op Photofacts, had ik mij voorgenomen om snel weer een nieuwe te schrijven. Helaas blijkt dat in de praktijk door alle drukte, toch altijd lastiger dan gedacht. Vandaar dat ik me er nu maar eens toe zet om aan mijn 'verplichtingen' te voldoen.

Intussen heb ik de basisopleiding aan de Fotoacademie met goed gevolg afgerond. Eigenlijk vond ik het best wel jammer dat het al weer zo snel voorbij is gegaan. We hadden een leuke groep en het studietempo was dermate hoog dat we wat tijd over hielden. Die tijd hebben we erg nuttig besteed door de film War Photographer over het werk van oorlogsfotograaf James Nachtwey te bekijken. Een boeiend, soms schokkend, maar zeker inspirerend verslag van zijn werk.

De basisopleiding


Lopende de opleiding moesten we allerlei opdrachten zoals beweging, scherptediepte, beeldhoek en compositie maken. Nu is het zo dat als je eindresultaat van de basisopleiding voldoende is, dat automatisch recht geeft op plaatsing op de vakopleiding van de Fotoacademie. Om dat resultaat voldoende te kunnen bewijzen moet je naast de 'gewone opdrachten' een eindopdracht maken. Deze opdracht wordt in overleg met de docent bepaald.

Omdat ik de afgelopen tien jaar met Dak-, en Thuislozen heb gewerkt, was mij opdracht al snel duidelijk. Ik ben naar een oud cliŽnt gegaan waar ik goed contact mee had opgebouwd en hem gevraagd of hij mee wilde werken aan deze opdracht. Omdat ik hem wilde portretteren in zijn eigen omgeving, heb ik hem opgezocht op de plek waar hij altijd zijn Straatkrant verkoopt.

Het is een serie van zes foto's geworden, waarvan ik er voor dit artikel een drietal heb uit moeten lichten omdat hij op de andere drie te herkenbaar is.

Foto 1
De wereld draait door

Foto 2
Straatkrant

Foto 3
Tijdverdrijf

Gelukkig zijn alle opdrachten met goed gevolg afgerond en is de basisopleiding nu afgelopen. Omdat ik het bijzonder goed naar mijn zin heb gehad was de keuze om de vakopleiding te gaan volgen bijna vanzelfsprekend. Per half februari ga ik vol goede moed aan het eerste van de vier jaar beginnen. Nog een paar weken wachten dus!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Sjaak Boot

Over de auteur

Sjaak Boot is de afgelopen jaren enthousiast hobby-fotograaf geweest en nu bezig zich te professionaliseren. Van het proces van hobby tot professional doet hij regelmatig verslag. Meer informatie en een impressie van zijn foto's is te zien op zijn website.

22 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 28 januari 2011 om 23:36  | reageer

  @Sjaak: welk vakgebied heb je gekozen voor de vervolgopleiding?

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 05:47  | reageer

  Die Fotoacademie lijkt me een solide basis om je als fotograaf technisch en creatief te ontwikkelen. In mijn kunstacademieopleiding lag de nadruk sterk op het creatieve aspect. Niet verkeerd maar wel wat eenzijdiger.

  Persoonlijk ben ik verslingerd aan streetfotografie en vind je keuze van onderwerp daarom uitdagend. Het thema dak- en thuislozen komt in de drie foto's niet helemaal uit de verf vind ik. Maar misschien dat de voltallige serie een beter beeld geeft. Foto 1 stoort me vanwege de half afgesneden letters boven de entree en de foto staat in mijn beleving niet recht. Met een paar kleine ingrepen is de foto m.i. flink op te waarderen.

  Is het mogelijk ergens de hele serie van zes foto's te zien Sjaak?

 3. sjaakboot
  Profiel  sjaakboot schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 09:58  | reageer

  @Arno: De keuze van het vakgebied wordt pas later in de opleiding gemaakt.

  @Tonv: Grappig dat de letters van foto 1 je irriteren want dat was ook precies de bedoeling van deze uitsnede... Zal het dus als een compliment opvatten vrolijk

 4. Jan
  Jan schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 10:52  | reageer

  Als Ton kritisch wil zijn mag hij eerst even goed naar zijn eigen series gaan kijken voordat hij ze plaatst.............
  De foto's van Sjaak prikkelen, die van Ton al een lange tijd niet meer.
  Misschien als tip voor Ton de fotoacademie een keer volgen.

  Jan

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 11:21  | reageer

  Ton, de foto is gemaakt in Rotterdam, bij de boekhandel Selexyz Donner. Doordat de letters afgesneden zijn, ben ik me er wel op gaan concentreren en ik weet niet of dat nu de bedoeling van de fotograaf is geweest.

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 11:39  | reageer

  @Sjaak
  Mijn kritiek was opbouwend bedoelt en als jij dat als een compliment ziet is dat een opsteker. Je bent met de foto kennelijk in je opzet geslaagd.

  @Jan
  Iedereen heeft z'n voorkeur; Ik kan ermee leven wanneer jij m'n foto's niet vindt prikkelen. Er nog een sneer aan toevoegen is echt overbodig Jan.

 7. Jan
  Jan schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 11:50  | reageer

  @Ton
  Ok, de sneer was overbodig maar het blijkt maar weer hoe hard tekst kan overkomen. Alles wat men als opbouwende kritiek plaatst komt meestal niet zodanig over. Op dit (ons) niveau heeft het uiten hiervan heeft meestal weinig zin omdat smaken verschillen tenzij de foto technisch niet in order is maar die grens is altijd heeeeeeeel vaag...... Beoordelingen zoals foto 1 vind ik....: geef gewoon aan welke je aanspreekt of wat je er van hebt geleerd en verder niet. Dit geld trouwens voor iedereen en is niet persoonlijk aan jou gericht.

  @sjaak
  De foto "straatkrant" vind ik erg geslaagd!
  Jan

 8. Frits
  Frits schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 12:03  | reageer

  Nou, eindelijk nog een foto's de inhoudelijk iets te vertellen hebben.

  "straatkrant", erg sterk !!

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 12:12  | reageer

  @Jan
  Met respect voor alle bloggers plaats ik uitsluitend opmerkingen waar men eventueel haar of zijn voordeel mee kan doen. Woorden kies ik zorgvuldig. Desondanks is men niet altijd ontvankelijk.

  Zelf heb ik veel geleerd van kritiek; het heeft mijn werk op een hoger plan gebracht. Zaligmakend zijn m'n foto's niet en zo presenteer ik het ook niet. Want er is altijd ruimte voor doorontwikkeling.

  Er is al heel wat gediscussieerd op PF over het fenomeen kritiek. Persoonlijk ben ik van mening dat je niet uitsluitend hoeft aan te geven wat je mooi of goed vindt. Ruimte voor kritiek is erg gezond!

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 12:22  | reageer

  Laat ik me ook even in de kritiek mengen. De foto van de straatkrant vind ik persoonlijk een foto van de Straatkant. Netjes volgens de regels van de school gemaakt, maar niet 'sterk'. Verder zie ik hier weer dat scholen nog altijd dol zijn op zwart-wit.

 11. Jan
  Jan schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 12:45  | reageer

  @Edc
  Sneer...............en goed gezien: het is een foto van de straatkrant. Dit ondanks het gebrek aan kleur! Wat een hoogwaardige kritiek en goede analyse.

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 13:02  | reageer

  @Jan
  Het lontje is vandaag kort Jan

 13. Jan
  Jan schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 13:06  | reageer

  @Ton
  Nooit lang geweestknipoog

 14. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 13:09  | reageer

  Ik ben werkelijk benieuwd naar wát de foto van de straatkrant zo sterk maakt. Zoals ik ook wel degelijk benieuwd ben naar de eventuele meerwaarde van het afkappen van de naam boven de winkel.

  Beste 'Jan'. Nu eens niet sneren, maar inhoudelijk reageren.

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 13:16  | reageer

  @EdC en Jan
  Misschien dat Sjaak z'n licht hierop moet werpen; per slot van rekening heeft hij de foto's gemaakt.

 16. Jan
  Jan schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 13:28  | reageer

  @Edc
  Indien een foto niet aanspreekt heeft het geen zin om er kritiek op te uiten. We zijn denk ik redelijke tot goede amateurfotografen en er zitten ook beroeps bij. Spreekt een foto aan dan mag dat worden uitgesproken. Indien er dan toch opbouwende kritiek is laat dit dan zinvol zijn. Maar op elke blog is de kwaliteit van de kritiek nog slechter dan de foto. Vertel wat er goed aan is en dat is dan het leer moment (voor anderen).
  Wat mij aanspreekt in de foto is dat de krant de aandacht trekt, de delen van de omgeving worden door je hersenen vanzelf aangevuld. De foto prikkeld. De ZW keuze komt vind ik bij het onderwerp goed tot zijn recht komen. Het leuke is dat dit mijn mening is en ik deze niet opdring aan anderen of mij anders naar de foto laat kijken. En nu moet ik weg voor boodschappenknipoog

 17. Jan sr
  Jan sr schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 14:36  | reageer

  @Jan Zie dat ik hier als (voorheen) Jan (tevens fan van o.a. Ton)snel verward kan worden zoals in het normale leven met zo'n voornaam. Op een blog als Photofacts is het fijn als commentaar zich toespitst op de oorspronkelijke post.

  @Sjaak leuk artikel over de basisopleiding en het mag voor mij nog wel iets uitgebreider ook met meer van je eindopdrachtfoto's. Ben benieuwd hoe je ervaring met de vakopleiding wordt. Ik heb die zelf bij de Fotovakschool gedaan en vergelijken is dan leuk. In Apeldoorn hebben we ook de James Nachtwey dvd met bewondering bekeken en daar is veel van te leren voor een reportagefotograaf.

 18. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 16:03  | reageer

  Beste Jan, die ene van 13.28 uur. je zegt nogal wat: 'Op elke blog is de kwaliteit van de kritiek nog slechter dan de foto.' Dan moet niemand hier nog een foto tonen en er zeker niks over zeggen. Dat kun je niet menen.

  Ik ben het er mee eens als je bedoelt dat nogal snel lege woorden worden gebruikt. 'Sterke foto' is voor mij zo'n lege term, die op zijn minst om een toelichting vraagt. Waar ik het dan zelf niet mee eens hoef te zijn met de aanvulling. De krant trekt de aandacht. Dat is zekere waar. Maar dat van de hersenen is een niet te bewijzen stelling, tenzij je er onderzoek naar hebt gedaan en het bewijst kunt leveren.

  Ik bedoel dit niet snerend of anderszins negatief. Ik wil alleen bereiken dat we her goede kritieken krijgen waar de een het mee eens zal zijn, de ander niet en weer een ander misschien iets van leert.

 19. sjaakboot
  Profiel  sjaakboot schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 16:26  | reageer

  Tijd voor wat toelichting...

  Allereerst zijn de foto's in zwart-wit omdat in het begin van de opleiding uitsluitend in zwart-wit gefotografeerd mag worden. Lopende de opleiding mag er steeds meer kleur worden toegevoegd. Op die wijze leer je de invloed die kleur op een foto heeft te onderkennen en gebruiken.

  De reden dat ik er voor heb gekozen om de letters niet volledig in beeld te brengen is omdat, door de o.a. donkerheid van de letters, ze automatisch alle aandacht naar zich toe zouden trekken. En dat zou de aandacht van het hoofdonderwerp afleiden. De letters volledig uit beeld laten zou m.i. een saaie foto opleveren. Dat ze nu prikkelen is uit de reacties wel op te maken. Wat ik persoonlijk dan weer jammer vind omdat het punt wat ik met de foto wilde maken blijkbaar niet gemaakt is. Leerpuntje voor mezelf dus..

  Persoonlijk vind ik het niet erg als er feedback op de foto's wordt geleverd. Uiteraard wel volgens de regels van feedback! Dat geldt voor zowel de zender als de ontvanger. Je kan wel merken dat ik ruim 16 jaar als hulpverlener werkzaam ben geweest....vrolijk

  Enne als je niet tegen feedback kan moet je wat mij betreft geen foto's plaatsen. Je vraagt daarmee impliciet om een reactie op je foto's, toch?

 20. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 17:45  | reageer

  @Sjaak: goede toelichting!

 21. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 20:22  | reageer

  Sjaak, ik sluit me aan bij de woorden van Arno.

  En met een blik op jouw website: ga je ook nog een keer de schoonheid van de Maasvlakte in beeld brengen? Of beide kanten? vrolijk

 22. sjaakboot
  Profiel  sjaakboot schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 21:32  | reageer

  @EdC: vrolijk Inderdaad is er ook voldoende moois vast te leggen op de Maasvlakte. Maar elke keer als ik er ben dan baal ik van al die zooi die ze daar bouwen. Om nog maar te zwijgen van de stank als je er naar toe rijdt..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord