Sjaak Boot

De basisopleiding op de Fotoacademie; het vervolg

vrijdag 28 januari 2011, 23:06 door | 10.185x gelezen | 22 reacties

Gezien alle positieve reacties op mijn eerste blog op Photofacts, had ik mij voorgenomen om snel weer een nieuwe te schrijven. Helaas blijkt dat in de praktijk door alle drukte, toch altijd lastiger dan gedacht. Vandaar dat ik me er nu maar eens toe zet om aan mijn 'verplichtingen' te voldoen.

Intussen heb ik de basisopleiding aan de Fotoacademie met goed gevolg afgerond. Eigenlijk vond ik het best wel jammer dat het al weer zo snel voorbij is gegaan. We hadden een leuke groep en het studietempo was dermate hoog dat we wat tijd over hielden. Die tijd hebben we erg nuttig besteed door de film War Photographer over het werk van oorlogsfotograaf James Nachtwey te bekijken. Een boeiend, soms schokkend, maar zeker inspirerend verslag van zijn werk.

De basisopleiding


Lopende de opleiding moesten we allerlei opdrachten zoals beweging, scherptediepte, beeldhoek en compositie maken. Nu is het zo dat als je eindresultaat van de basisopleiding voldoende is, dat automatisch recht geeft op plaatsing op de vakopleiding van de Fotoacademie. Om dat resultaat voldoende te kunnen bewijzen moet je naast de 'gewone opdrachten' een eindopdracht maken. Deze opdracht wordt in overleg met de docent bepaald.

Omdat ik de afgelopen tien jaar met Dak-, en Thuislozen heb gewerkt, was mij opdracht al snel duidelijk. Ik ben naar een oud cliŽnt gegaan waar ik goed contact mee had opgebouwd en hem gevraagd of hij mee wilde werken aan deze opdracht. Omdat ik hem wilde portretteren in zijn eigen omgeving, heb ik hem opgezocht op de plek waar hij altijd zijn Straatkrant verkoopt.

Het is een serie van zes foto's geworden, waarvan ik er voor dit artikel een drietal heb uit moeten lichten omdat hij op de andere drie te herkenbaar is.

Foto 1
De wereld draait door

Foto 2
Straatkrant

Foto 3
Tijdverdrijf

Gelukkig zijn alle opdrachten met goed gevolg afgerond en is de basisopleiding nu afgelopen. Omdat ik het bijzonder goed naar mijn zin heb gehad was de keuze om de vakopleiding te gaan volgen bijna vanzelfsprekend. Per half februari ga ik vol goede moed aan het eerste van de vier jaar beginnen. Nog een paar weken wachten dus!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Sjaak Boot

Over de auteur

Sjaak Boot is de afgelopen jaren enthousiast hobby-fotograaf geweest en nu bezig zich te professionaliseren. Van het proces van hobby tot professional doet hij regelmatig verslag. Meer informatie en een impressie van zijn foto's is te zien op zijn website.

22 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 28 januari 2011 om 23:36

  @Sjaak: welk vakgebied heb je gekozen voor de vervolgopleiding?

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 05:47

  Die Fotoacademie lijkt me een solide basis om je als fotograaf technisch en creatief te ontwikkelen. In mijn kunstacademieopleiding lag de nadruk sterk op het creatieve aspect. Niet verkeerd maar wel wat eenzijdiger.

  Persoonlijk ben ik verslingerd aan streetfotografie en vind je keuze van onderwerp daarom uitdagend. Het thema dak- en thuislozen komt in de drie foto's niet helemaal uit de verf vind ik. Maar misschien dat de voltallige serie een beter beeld geeft. Foto 1 stoort me vanwege de half afgesneden letters boven de entree en de foto staat in mijn beleving niet recht. Met een paar kleine ingrepen is de foto m.i. flink op te waarderen.

  Is het mogelijk ergens de hele serie van zes foto's te zien Sjaak?

 3. sjaakboot
  Profiel  sjaakboot schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 09:58

  @Arno: De keuze van het vakgebied wordt pas later in de opleiding gemaakt.

  @Tonv: Grappig dat de letters van foto 1 je irriteren want dat was ook precies de bedoeling van deze uitsnede... Zal het dus als een compliment opvatten vrolijk

 4. Jan
  Jan schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 10:52

  Als Ton kritisch wil zijn mag hij eerst even goed naar zijn eigen series gaan kijken voordat hij ze plaatst.............
  De foto's van Sjaak prikkelen, die van Ton al een lange tijd niet meer.
  Misschien als tip voor Ton de fotoacademie een keer volgen.

  Jan

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord