Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Gevangen in Alcatraz

zondag 30 augustus 2009, 23:55 door | 13.948x gelezen | 11 reacties

Voor werk moest ik een week naar Palo Alto wat net onder San Francisco ligt. Helaas zat de week nogal vol met werkgerelateerde dingen maar gelukkig stond er een sociaal middagje geplanned. Ik had gekozen voor een tripje naar de befaamde gevangenis waar nog nooit iemand van ontsnapt is. Of te wel Alcatraz!

Gevangen

Alcatraz en Golden Gate Bridge
Alcatraz met links de Golden Gate Bridge zoals gewoonlijk gehuld in dikke mist


Van origine had het eiland de Spaanse naam "La Isla de los Alcatraces" wat eiland van de pelicanen betekent. Van 1850 tot 1907 was het eiland een militair fort waarna het van 1907 tot 1933 een militaire gevangenis werd. Het was van 1934 tot 1963 dat Alcatraz gebruikt werd als de befaamde burger gevangenis werd. Met de militaire achtergronden en de ligging in San Fransisco baai, waar een zeer sterke stroming staat, stond het bekent als de meest veilige gevangenis. Van de 1545 gevangenen is er officieel geen enkele ontsnapt.

schade van de granaten
Schade van de granaten die door de schachten naar binnen zijn gegooid


Op 2 mei 1946 vond de meest gewelddadige ontsnappingspoging plaats waarbij zes gevangenen (Bernard Coy, Marvin Hubbard, Joseph Cretzer, Miran Thompson and Clarance Carnes) probeerde te ontsnappen. Deze poging leidde tot de slag van Alcatraz. De gevangenen bereikte de gun gallery waarna een bloedig gevecht begon. In de ochtend van 4 mei hebben marines met granaten een eind gemaakt aan de slag.

poppen
De poppen gemaakt van papier mache en het gat met nep rooster.


Op 11 juni 1962 hebben Morris en de Angelinbroers een goede poging gedaan waarbij ze officieel zijn verdronken. Met zelf gemaakte poppen hebben ze de bewakers laten denken dat ze nog in bed lagen. Na een flinke klim naar buiten zijn ze met een zelf gemaakt vlot van regenjassen de San Fransisco baai overgestoken waarna niks meer van ze is vernomen. Enkele van hun spullen zijn terug gevonden op Angel Island maar toch is de het officiŽle oordeel dat ze zijn verdronken.

Het geheel is verfilmt in de film 'Escape from Alcatra' met Clint Eastwood. Adam Savage en Jamie Hyneman hebben de mythe getest in MythBusters. Hierbij dreven ze door de stroming naar dezelfde plek op Angel Island. Dus of ze echt zijn verdronken, of...

Welkom in Alcatraz
Aankomst Alcatraz met het welkoms bord


Na een bus ritje en een boottochtje kwamen we aan bij het eiland. Bij aankomst werden we meteen verwelkomt door een groot bord wat voor velen aangaf dat het gedaan was met hun vrijheid. Ook was er graffiti aanwezig wat herinnerde aan de bezetting 1969 door een groep Indianen. Zij verbleven op het eiland voor twee jaar waarbij ze een hoop graffiti en vernielingen toebrachten. Dit werd in 1971 beindigd door Federal Marshalls.

buiten verblijf
De buitenruimte waar de gevangenen een luchtje konden scheppen


Het bord en de graffiti waren niet de enige herinneringen aan oude tijden. Nadat de gevangenis bijna was afgebroken is het nu een nationaal park waar meeuwen rustig kunnen broeden (op het moment van bezoek waren de jongen in de puberteit waardoor de ouders nogal geÔrriteerd waren!). Hierbij is alles in de staat behouden van na de bezetting door de Indianen. Dit geeft de plek een goede sobere sfeer wat het bezoek het juiste gevoel geeft.

Hier krijg je je kledij
Hier kregen de gevangenis hun kloffie voor de tijd dat ze hier mochten verblijven


Voor fotografie, en daar hebben we het hier eigenlijk toch over, is het geweldig! Het leek wel de ultieme Urban Photography locatie. De vervallen sfeer hielp goed om de sfeer van een gevangenis in de foto's vast te leggen.

Door de tralies, rechte gangen en herhalingen van cel na cel kreeg je mooie lijnen en patronen in je foto's. Bij het nabewerken nodigde het dan ook uit om met zwart wit of sepia te werken. En een gevangenis is natuurlijk een zeer mooi en in verbeelding sprekend onderwerp om te fotograferen.

Lichtval door de ramen
De ramen waardoor de gevangen mensen in San Francisco (1mijl ver) konden horen feesten


De zon stond op een goede stand waardoor er een mooie schuine lichtval was door de vele hoog gelegen ramen wat een mooi contrast gaf met de donkere binnenkant van de cellen. Ik miste alleen een goede portie stof waardoor de zonnestralen goed zichtbaar worden en wat de sfeer nog extra benadrukt.

isoleercellen
Isoleer cellen met 2 verdiepingen aan normale cellen erbovenop.


De audiotoer leidde je met het verhaal van de paar ontsnappings pogingen door het gehele gevangenis complex. De audiotoer was erg interessant en rustig genoeg om overal goed foto's van te maken. En was er te weinig tijd had je altijd de pauze knop nog.

Gezien de gevangenis toch een toeristen trekpleister is waren er genoeg mensen die, net als ik, de audiotoer volgde. En natuurlijk regelmatig voor je lens kwamen te staan. Gelukkig waren de gangen en lagen met cellen hoog waardoor je zonder compromis toch goede foto's kon maken zonder andere mensen erop.

Rustende meeuwen
De meeuwen die rusten na gespeeld de te hebben in de wind


Na de binnenkant van de gevangenis bezocht te hebben ben ik in mijn eentje nog eens rond het eiland gelopen. Aan de achterkant van het complex kwam ik bij de plekken waar de beruchte meeuwen waren. De wind was hier stevig en je zag de meeuwen lekker zwevend in de wind spelen, soms zelfs naast je hoofd.

Helaas lukte het me niet om ze goed vast te leggen. De meeuwen die op de grond waren wilde nog wel eens angstaanjagend krijsen als je te dicht in de buurt kwam. Helemaal een meeuw die het pad versperde met haar jong. Daar moest ik dus wel even voorzichtig zijn.

Kabeltrams
De welbekende San Francisco kabel trams welke in menig film ontsporen.


Het was alweer tijd om de boot terug te halen waar ik mijn collega's al in de rij zag staan. Na de boottrip gingen we op zoek naar een restaurant in Fishermen Wharf. Aan de linkerkant zagen we al de bekende rechte en steile straten waar je in de vele film auto's ziet schansen in achtervolgingsscŤnes. We zijn ook nog even bij het keerpunt geweest waar de bekende typisch San Fransisco tram stopt en keert.

Helaas was dit het enige wat ik van San Fransisco te zien kreeg.
Reden genoeg om nog maar een keertje terug gaan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

11 reacties

 1. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 31 augustus 2009 om 09:07  | reageer

  Mooie reportage. Onder foto 8 staat dat de zon redelijk lag stond. Het licht in die foto wijst eerder op een zon die redelijk hoog stond.

 2. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op maandag 31 augustus 2009 om 09:34  | reageer

  Gaaf! over een week vertrek ik voor 3weekse vakantie, waaronder ook San Francisco en (uiteraard) Alcatraz! Kan haast niet wachten enne foto's zullen er gemaakt worden! "rammelen met de sluiter" vrolijk

 3. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op maandag 31 augustus 2009 om 09:51  | reageer

  Inderdaad stond de zon daar nog redelijk hoog, de bedoeling was om aan te geven dat de stralen mooi onder een hoek naar binnen kwamen. Later die dag stond de zon wel mooi en kon je vanaf de kade een een prachtige lichtval op Alcatraz zien. Was helaas net voorbij voordat ik de straat over kon rennen en een foto kon maken.

  Alcatraz is zeker de moeite waard. Neem de audiotoer, die is zeker heel goed! Vergeet ook niet om daarna nog even over het eiland te dolen. Pas wel op voor de meeuwen, zijn best agressief!

  waar ga je nog meer heen?

 4. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op maandag 31 augustus 2009 om 10:03  | reageer

  @Richard: mijn reis verloopt vanaf Denver via allerlei steden/parken naar eindpunt Los Angeles en Monica Beach. Tijdens de trip wil ik indien er internet in het hotel is een update schrijven op mijn reis-dagboek.

  Foto's worden later geselecteerd en daarin geplaatst.

 5. Ger de Gram
  Profiel  Ger de Gram schreef op maandag 31 augustus 2009 om 12:14  | reageer

  @Richard
  Gaaf! Ben jaloers. Nu ja, ik behelp mezelf met het downloaden van The Rock en Escape from Alcatraz. Nu het nog kan.

 6. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op maandag 31 augustus 2009 om 15:43  | reageer

  @niels, grappig, over een tijdje moet ik zelf richting Denver (met hopelijk een bezoekje aan de rockies). Ik zal je reis verslag in de gaten houdenvrolijk

  @Ger, grappige was dat de film The Rock de dag voor mijn vertrek nog op TV was. Kon alleen die ondergrondse gangen niet vindenvrolijk


 7. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op maandag 31 augustus 2009 om 16:23  | reageer

  Lijkt me mooi om het een keer te zien.

 8. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 31 augustus 2009 om 18:18  | reageer

  Lijkt me ook mooi om een keer van binnen te zien. Ik ben twee keer in San Fransico geweest maar door werkzaamheden te krap in tijd om het eiand zelf te bezoeken. Leuke reportage.

 9. Spellingspolitie
  Spellingspolitie schreef op dinsdag 1 september 2009 om 09:17  | reageer

  Mooie foto's zeg! Heel verhalend.

  Spelling:
  Het geheel is verfilmt [verfilmd]
  De meeuwen die op de grond waren wilde nog wel [wilden]
  een sociaal middagje geplanned. [gepland]
  Of te wel Alcatraz! [oftewel]
  befaamde burger gevangenis werd [burgergevangenis]
  stond het bekent [bekend]

 10. karen poelmann
  karen poelmann schreef op dinsdag 1 september 2009 om 10:24  | reageer

  Ja, wat is het daar gaaf he!!! Ik ben daar zo'n 10 jaar geleden geweest en wellicht over een paar weken weer. En wat een mooie foto's zeg!!!!

 11. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op donderdag 3 september 2009 om 11:42  | reageer

  Schitterende reportage, mooi verhaal ook

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord