100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Glas en water; Fascinatie voor lichtbreking

maandag 3 januari 2011, 17:23 door | 9.472x gelezen | 14 reacties

Fotograferen is vooruitkijken. Over een paar maanden is er weer vraag naar foto's van drinkwater. Is het niet als dorstlesser voor sporters, dan is het wel als drank voor mensen die 'lijnen'. Je kunt dan maar vast weer een paar foto's 'in stock' hebben. De afgelopen week heb ik in de studio een serie drinkwaterfoto's gemaakt. Tijdens het bewerken daarvan dacht ik terug aan de tijd dat ik veel tekende.

Al heel wat jaren ben ik bezig met het maken vaan beeld voor artikelen in tijdschriften. Er was een camera in huis, maar zeker in het begin van mijn loopbaan tekende ik veel. Leuk werk en lage investeringen. Maar achteraf vastgesteld: het leverde ook niet zoveel op. Met een camera kun je per werkdag meer beelden maken. In een tekenstijl die ik ooit fantastisch vond tekende ik een kan met een zakje snijbloemenvoedsel als illustratie bij een artikel daarover:

Oude pentekening


Van dat tekenen heb ik wel het een en ander geleerd, of eigenlijk werd het mij duidelijk wat op tekenlessen was verteld. Met mijn tekenpen moest ik kijken naar details en naar licht en donker en naar lichtval en -zoals in het voorbeeld hierboven- naar de lichtbreking in een glas.

Projectie van glas

Bij deze foto zie je iets dergelijks. Je kijkt door het glas op het water en je ziet op het wateroppervlak een projectie van het glas. Je ziet een glas met water, maar wat je echt ziet is de bovenkant van het glas en het oppervlak van het water. Dat is gemakkelijker te fotograferen, dan te tekenen. Ik blijf dat een boeiend verschijnsel vinden.

Het glas met water hieronder is ook bijzonder, vind ik zelf. In feite is het glas nu niet meer dan een samenraapsel van een paar donkere lijntjes en van reflecties van softboxen. Waarbij de softbox parallel aan het glas over de hoogte van het glas doorloopt en de softbox links iets hoger staat en alleen de bovenkant van het glas accentueert.

Handdoek en glas

Anders dan met de tekenpen leent de moderne fotografie zich voor oneindig veel meer creatieve toepassingen. Door glas flitsen is een al redelijk oud kunstje dat voor bijzondere effecten in een achtergrond kan zorgen. Met de komst van kleurfilters van bijvoorbeeld Halycon en Honl is dat nog wat gemakkelijker geworden. Met een kleurenfilter (hier blauw) op de flitser gemonteerd door gestapelde glazen flitsen, dat geeft op een witte wand van mijn studio deze projectie:

Achtergrondje

Je kunt nog net de vorm van de glazen herkennen. Nu nog een keer kijken naar het effect van flitsen door gevulde glazen. En voor wie er één heeft: de oude glazen accubak kan mooie effecten geven.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

14 reacties

  1. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 3 januari 2011 om 18:01  | reageer

    @Ed Wat leuk dat jij je roots ook steeds weer gebruikt. Ik ben zelf al weer heel wat jaartjes terug opgeleid als esthetisch en grafisch vormgever. Wat ik nu met photoshop doe deed ik destijds met een airbrush en rotring tekenpen, van vormgeving tot foto retouch. Nu jaren later merk ik steeds vaker dat ik de roots van mijn opleiding terug zie in de beeldvorming tijdens het fotograferen. Zijn die 4 jaar dure opleiding tenminste niet voor niets geweest vrolijk

  2. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 3 januari 2011 om 18:53  | reageer

    Nette en cleane foto's, nummer 1 en 2 (3 had je van mij weg mogen laten). Toch wel leuk, een studio setje hebben.

    Als kind heb ik ook heel wat afgetekend, maar naast een serieuze tekencursus heb ik nooit echt een opleiding gehad. Neemt niet weg dat een stuk grafisch inzicht en ook talent zeker een hulp is in de fotografie.

  3. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 3 januari 2011 om 18:59  | reageer

    Zoal je weet heb ik een carrière achter de rug als designer voordat ik mij stortte op fotografie. En die achtergrond verloochent zich niet. Daarom herken ik een aantal dingen die je schrijft in deze posting. Jij bent een man die zich graag verdiept en dat levert vaak curieuze beelden zoals hierboven. Ondanks de waarde van het experiment vind ik de laatste foto helaas wat te diffuus.

  4. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 3 januari 2011 om 19:17  | reageer

    @Arno. De tekening heb ik inderdaad gemaakt met een Rotring. De pennenset ligt nog in een lade. De buisjes zijn nu waarschijnlijk echt ingedroogd en aangekoekt. vrolijk

    @Johannes. Als je echt de derde foto bedoelt (en niet het derde plaatje), dan ben ik het niet met je eens. Het is het beeld dat ik zou krijgen als ik een achtergrond bij een portret of still-foto zou maken met een flits door glas en dus een illustratie bij mijn verhaal.

    @TonV. Inderdaad. Die foto is diffuus. Dit is een voorbeeld van iets dat een achtergrond zou kunnen zijn en van mij zou hij dan nog diffuser mogen zijn. Als zelfstandig beeld zal ik deze foto niet gebruiken. Maar ik sluit niet uit dat bij een andere hoek tussen flitser, glazen en wand een wel bruikbaar abstract beeld zal ontstaan.

  5. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 3 januari 2011 om 19:32  | reageer

    Als achtergondbeeld zie ik foto 3 wel zitten. Je zou er zo een paar modellen in kunnen Photoshoppen. Lijkt me wel een spacy effect!

  6. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 3 januari 2011 om 19:54  | reageer

    Als achtergrond vind ik persoonlijk de kleur veels te knallend, maar het idee om zoiets (liefst zonder kleurfilter) toe te passen voor een achtergrond is wel leuk. Dat kwam alleen niet direct over uit de tekst.

  7. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 3 januari 2011 om 19:57  | reageer

    @TonV. Dat laat ik graag aan vormgevers over. Ik projecteer zo'n achtergrond liever achter echte mensen. vrolijk

  8. Willem
    Willem schreef op dinsdag 4 januari 2011 om 10:42  | reageer

    @ TonV, ja ja kan er ook een paar boompjes bij zetten en een koe.
    maar daar gaat het toch niet om?? probeer zelf eens z,n foto te maken.

    @ EdC, mooi werk lijkt zo simpel maar dat is het niet.

  9. PehrG
    PehrG schreef op dinsdag 4 januari 2011 om 11:06  | reageer

    De uitleg bij de laatste foto nodigt mij uit om dat ook eens te proberen. Het is an sich zich geen mooie foto, maar wel een functionele 'projectie'. Mijn vader gebruikte daarvoor een diaprojector, maar dit lijkt me handiger en een beter resultaat te geven. Een aardig effect bereik je ook met strookjes karton over de flitser.

  10. Niels
    Profiel  Niels schreef op dinsdag 4 januari 2011 om 11:09  | reageer

    Hi Ed;

    Foto's komen me een beetje bekend voor. knipoog
    Foto 2 vindt ik de beste uit de serie.

    Kan inderdaad soms knap lastig zijn om zoiets te maken.. vrolijk


  11. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 4 januari 2011 om 18:08  | reageer

    @Willem
    Ik ben daar niet zo bedreven in; een foto van boompjes en een koe lukt me nog wel. Al doende leert men nietwaar...

  12. EdC
    Profiel EdC schreef op dinsdag 4 januari 2011 om 18:45  | reageer

    @PehrG. Ik heb geen ervaring met diaprojecties als achtergrond, maar ik heb wel eens foto's gezien waarbij dat is gedaan. Waren fletse achtergronden, als ik het mij goed herinner.
    Bedankt dat het maken van een grid onder de aandacht van de bezoekers brengt.

    @Willem. Soms is het de kunst van fotografie om een foto te maken die gemakkelijk te maken lijkt. Je kunt er de uitdaging in zien om het ook eens te proberen.

    @Niels. Ik heb nog zo mijn best gedaan om er geen fotocontest van te maken. vrolijk

    @TonV. Jij hebt weer juweeltjes van foto's uit China.

  13. FrankT
    FrankT schreef op woensdag 5 januari 2011 om 10:40  | reageer

    Leuk experiment! Foto 3 doet me denken aan een 50x65 olieverfschilderij (!) dat mijn vroegere schilderjuf maakte. Nr 3 in deze serie: http://www.mookdesign.net/art/schilderijen/art_12a.html

  14. EdC
    Profiel EdC schreef op woensdag 5 januari 2011 om 18:02  | reageer

    @FrankT. Dat schilderij zou een mooie achtergrond bij een portret kunnen zijn. Mits rekening wordt gehouden met het beeldrecht van jouw juf. Overeenkomst tussen dat schilderij en mijn achtergrondfoto is dat de resultaten unieke werken zijn. Het schilderij is niet exact te reproduceren en dat geldt ook de foto. Ik krijg de opstelling nooit meer exact gelijk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord