Erwin Derksen

iPhone 3Gs; wat voegt het toe voor fotografen?

vrijdag 26 maart 2010, 08:53 door | 6.447x gelezen | 10 reacties

De iPhone houdt de gemoederen lekker bezig. Na jaren met Windows Mobile gewerkt te hebben, stap ik nu toch over naar de iPhone. Mijn huidige toestel mag na bijna vijf jaar met pensioen. Veel fotografen hebben een iPhone, maar biedt de telefoon nu ook iets extra's voor deze groep?

Een collega van mij attendeerde me op de iPhone 3Gs en als vaste klant van T-Mobile viel de meerprijs van het toestel mij niet tegen, zeker als je bedenkt dat onbeperkt en snel 3G internet bij het iPhone abonnement is inbegrepen. Nadeel is wel dat je er twee jaar aan vast zit, maar dankzij de wet 'kopen op afstand' kun je het toestel eerst acht dagen proberen. Dat laatste hielp mij over de drempel, want voor mij zijn de eisen:

- Exchange Pushmail moet vlekkeloos werken (agenda, mail, contactpersonen)
- Het toestel moet goed werken met mijn Parrot carkit
- Internet moet snel en soepel werken
- Je moet er natuurlijk ook gewoon mee kunnen bellen knipoog

En gelukkig blijkt dat alle bovenstaande items prima werken! Ook leuk, hoewel (nog) niet legaal, je kunt 'tetheren'. Dit wil zeggen, je iPhone aan je laptop koppelen en dan internetten. Dit wordt door T-Mobile oogluikend toegestaan. Ik verwacht dit niet veel te gaan gebruiken, maar voor noodgevallen kan het handig zijn. Je moet dan wel een hackje uitvoeren.

iPhone 3Gs


Roaming
Een issue met dergelijke toestellen vormen de hoge kosten voor dataverkeer in het buitenland. Apple heeft hier een nette oplossing voor. Dataroaming staat standaard uit, waardoor je nooit zomaar geconfronteerd kunt worden met een hoge rekening voor dataverkeeer. De iphone geeft keurig aan dat het maken van een dataverbinding geblokeerd is. Je kunt dan bijvoorbeeld een draadloos wifi netwerk gebruiken en via dat netwerk internet op.

Toegevoegde waarde voor fotografen
De camera bij de 3Gs is verbeterd, er zit nu autofocus op en de resolutie is nu drie megapixel. Scherpstellen doe je door met je vinger te klikken op de plek waar je de scherpstelling wilt. Topkwaliteit is nog steeds niet wat je moet verwachten, maar daarvoor heb je toch een echte camera? De iPhone camera wordt overigens wel erg veel gebruikt, zo blijkt statistieken van Flickr.

Je kunt nu filmpjes maken, dit kan soms toch handig zijn. Je kunt die filmpjes bovendien direct inkorten op de iphone zelf, handig! Vanaf firmware 3.1 kun je inkorten en tevens het origineel behouden. Voor de oudere iPhones zijn overigens ook applicaties waarmee je, middels een kleine omweg, een videootje kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld snel een filmpje maken van de fotoshoot waar je mee bezig bent. Leuk om te delen met andere fotografen.

Er zit een kompas in, ik kan me voorstellen dat je naast het vastleggen van een locatie van de foto je nu zelfs de richting kunt vastleggen waarin de foto is genomen! Google maps met het kompas werkt perfect. Er zullen vast applicaties komen die iets leuks doen met het kompas.

Beschikbaar geheugen is niet vaak een probleem meer; standaard is nu 16GB opslagcapaciteit, er is ook een 32GB versie beschikbaar. Meer dan voldoende ruimte om veel nuttige applicaties, video's over fotografie en natuurlijk je eigen foto's op te slaan.

Misschien is het mooiste wel de manier waarop je foto's kunt laten zien, de kwaliteit van het beeldscherm is erg fraai en ook de bediening is erg eenvoudig. Een leuke manier om mensen snel je foto's te laten zien.

Vergeleken met de 3G
Ten opzichte van de iPhone 3G is de 3Gs een stuk sneller. Overigens is de iPhone 3G ook helemaal niet traag te noemen. De batterij zou langer mee moeten gaan. Bij mij gaat hij ruim twee dagen mee. Niet wereldschokkend lang, maar meer dan voldoende in de meeste situaties. Ook is het scherm minder vlekgevoelig. Dit is zeker waar, vlekken (die er hoe dan ook opkomen) veeg je er erg gemakkelijk weer af.

iTunes
Op zich werkt iTunes prima, maar je wordt wel vaak 'geattendeerd' en gestimuleerd om toch maar vooral items te kopen. Persoonlijk stel ik dit niet zo op prijs. Gelukkig is er een mogelijkheid om iTunes te gebruiken zonder creditcard gegevens in te vullen.

Applicaties
Het bijzonder aan de iPhone zijn wellicht wel alle applicaties die er beschikbaar zijn. Hierbij zitten ook veel nuttige applicaties voor fotografen. Bijvoorbeeld de Best Camera App van Chase Jarvis. Hiermee kun je gemakkelijk foto's maken, bewerken en uploaden naar verschillende sites.

Ook kun je de iPhone als display voor je camera gebruiken. Je kunt dan vanaf je iPhone je camera besturen en precies bepalen wanneer je de foto wilt maken. Ook kun je hem gebruiken als bedieningspaneel voor Photoshop of om precies te kijken hoe laat de zon opkomt op de plek waar je op dat moment bent. De duizenden nuttige en prettig werkende applicaties maken van de iPhone veel meer dan alleen een telefoon.

Tot slot nog een fraai filmpje van Ger de Gram. Als je een iPhone overweegt dan moet je deze zeker even bekijken. Overigens zou ik momenteel nog even wachten met de aanschaf. De verwachting is dat Apple volgende maand de iPhone 4G aankondigd.


Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

10 reacties

 1. Erik
  Erik schreef op vrijdag 26 maart 2010 om 09:08

  Heb zelf geen iPhone maar zag op de site van "The Luminouse Landscape" een review van een ViewFinder app. Wellicht een leuke toevoeging? Voor mij overigens geen reden een iPhone aan te schaffen. vrolijk

 2. Jöran
  Jöran schreef op vrijdag 26 maart 2010 om 11:04

  Ik heb sinds afgelopen week een iPhone 3Gs en zie bijna door de bomen het bos niet meer zoveel foto apps zijn er. Wat ook een interessante app voor iPhonende fotografen kan zijn is de Licht meter.

 3. Leon
  Leon schreef op vrijdag 26 maart 2010 om 11:10

  Denk dat voor het tonen van je foto's de iPhone toch een beetje achterhaald is.

  Vooral als je dan kijkt naar de huidige generatie smartphones, die al in het bezit zijn van een amoled scherm van 16 miljoen kleuren.

 4. mreys
  Profiel mreys schreef op vrijdag 26 maart 2010 om 11:25

  Lichtmeter is leuk, maar ook Mill Colour voor de bewerking van je foto's achteraf (ook PS Mobile is niet slecht).
  'Squeeze It' is leuk voor even, maar voor kinderen blijft het urenlang vertier. Gorillacam is nog zo'n gratis applicatie: stop-motion, delayed shot, rule-of-thirds, ...
  En Strobox is mooi voor strobisten die hun strobe-opstellingen snel willen documenteren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.390 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord