Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Arthur Wittendorp

Low-key portretfotografie: African Bushman

dinsdag 13 maart 2018, 13:28 door | 7.377x gelezen | 5 reacties

Soms kom je een opdracht tegen waarvan je denkt op het moment dat je hem tegenkomt, hoe ga ik dit oplossen? Dit was zo'n opdracht! Met de vakopleiding fotografie bij de Fotovakschool waren we aangekomen bij de bij de module studiofotografie in het tweede jaar. Laat ik in deze periode nou net een reis gaan maken door NamibiŽ en Botswana. De docent daagde mij uit om de moduleopdracht uit te voeren tijdens deze reis.

Mijn focus tijdens deze opleiding ligt bij portretfotografie, dus dat ik daar 'iets' mee ging doen was wel duidelijk. Maar ik werd wel met twee grote uitdagingen geconfronteerd. Ten eerste had ik geen fotostudio tot mijn beschikking en als er al fotostudio's zijn in NamibiŽ of Botswana, dan zijn deze op de vingers van ťťn hand te tellen. De tweede grote uitdaging was dat ik geen plan had.

De eerste uitdaging, dat ik geen fotostudio tot mijn beschikking heb, heb ik opgelost door voor mijn reportageflitser een triggerset en een minisoftbox te kopen. Hiermee kan ik mijn flitser op afstand bedienen en een losse opzetflitser tot een softbox om toveren. Samen met een achtergronddoek en reflectiescherm in de tas is snel ergens een studio op te bouwen.

De tweede uitdaging was groter. Ik had geen plan! Normaal gesproken werk ik met een plan. Door van te voren een plan van aanpak en een moodboard te maken weet ik waar ik met de fotoshoot naar toe wil. Nu had ik geen idee wat of wie ik in NamibiŽ en Botswana zou tegen komen.

Om voorbereid te zijn op dat het 'grote' moment dat ik iets geschikts tegen zou komen ben ik eerst maar gaan oefenen op personeel van de diverse lodges en guesthouses. Hiermee had ik snel controle over mijn lichtopstelling en camera instellingen. Het leverde ook nog leuke foto's op. Alleen het gevoel van Yes, dit is het, dat ontbrak.

Het eerste grote moment tijdens de reis, en dit was al tegen het einde van de reis, was in een lodge waar al het personeel in traditionele kleding werkte. Helaas voor mij wilde de leiding van de lodge niet dat het personeel mee zou werken aan mijn fotoshoot. Ik begon aardig zenuwachting of ik het 'grote' moment nog wel mee zou maken deze reis.

06 Bushman Vader KF.JPG

Het geduld heeft mij heeft aardig op de proef gesteld deze reis. Het 'grote' moment kwam uiteindelijk twee dagen voordat ik weer naar Nederland zou afreizen. Tijdens een Bushwalk met zonondergang werd er een traditioneel Bushmen village bezocht waar de San People leven.

De tolk heb ik laten vragen of ik de ťťn familie (vader, moeder en drie kinderen) in mijn studio mocht fotograferen. Ondanks dat deze mensen geen idee hadden wat hun overkwam wilde ze zeker meewerken. En hun een fooi geven helpt altijd!

07 bushman moeder kf

Het zou gaaf geweest zijn als ik in een van hun hutjes had kunnen fotografen. Dit bleek vanwege de beperkte ruimte helaas niet mogelijk zijn. Jammer! Dan maar mijn studio opbouwen naast de Bushman village. Om de beurt heb ik de familieleden in mijn studio laten plaatsnemen.

Het poseren was een aardige communicatieve uitdaging. Deze mensen spraken totaal geen Engels, en ik ben de klik taal niet machtig! gelukkig kom je met handen, voeten en een tolk heel ver! Grote hilariteit bij deze mensen als de flitser afgaat. Uiteindelijk heb ik van elk van de vijf gezinsleden circa 20 foto's kunnen maken.

08 bushman 1e zoon kf

Terug thuis heb ik de foto's omgezet naar zwart-wit. Om de foto's goed low-key te krijgen heb de zwart-wit omzetting in het blauwe kanaal gedaan. Op een goede uitsnede en een klein beetje verscherpen heb ik de foto's niet verder bewerkt. Ik wilde de structuur van de huid en kleding zo naturel mogelijk houden.

09 bushman 1e dochter kf

Vooraf had ik geen idee wat ik van deze opdracht moest verwachten. Achteraf ben ik met het uiteindelijk resultaat zeer tevreden. De African Bushmen zijnal heel veel gefotografeerd, alleen heeft bijna niemand deze mensen laten poseren in fotostudio. Op deze manier zijn het voor mij unieke foto's geworden!

10 bushman 2e zoon kf

Uiteraard is er nog veel meer te fotograferen geweest in NamibiŽ & Botswana. De dierenwereld daar is uniek. Maar daarover meer in een volgende blog!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 maart 2018.
De eerste publicatiedatum is woensdag 28 mei 2014, 14:15.
Arthur Wittendorp

Over de auteur

Arthur Wittendorp heeft de vakopleiding fotografie gevolgd aan de fotovakschool in Apeldoorn. Hij richt zich nu met name op bedrijfsportretten en porfielfoto-fotografie. Daarnaast is hij getrouwd, vader van een dochter en reist hij graag de wereld over wat hij dan ook weer met zijn camera vastlegd.

5 reacties

 1. Gert Schipper
  Gert Schipper schreef op woensdag 28 mei 2014 om 19:31  | reageer

  mooie serie Arthur
  zo zie je maar dat je geen uitgebreide studio installatie nodig hebt om mooie portretten te kunnen vast leggen, een hele uitdaging om deze donkere mensen toch goed uit te lichten en dat heb je volgens mij uitstekend gedaan

 2. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op donderdag 29 mei 2014 om 12:09  | reageer

  @ Gert,
  Dank je wel. Was zeker leuk om op deze manier een fotoshoot te doen! Foto's zijn inmiddels op de FVS beoordeeld! De kritieken waren overwegend positief. De docent en klasgenoten waren het er wel unaniem over eens dat zij de kleurenfoto's beter vonden als de zwart/wit!

 3. Erik V
  Erik V schreef op vrijdag 30 mei 2014 om 10:44  | reageer

  Wat mij o.a. niet zo aanspreekt is de sombere sfeer van de foto's in combinatie met de blijde gezichten. Ik vind dat niet zo matchen.

 4. ldoetje
  ldoetje schreef op vrijdag 30 mei 2014 om 13:54  | reageer

  Vind deze reeks toch eerder onderbelicht dan onder low-key vallen.

 5. Rian Verweijmeren
  Rian Verweijmeren schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 17:08  | reageer

  Ik vind dat je prachtige foto's hebt gemaakt! Wist niet dat je zulke donkere mensen ook nog low key kon fotograferen. Weer wat geleerd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord