Elja Trum

Een high-key studioportret maken

donderdag 25 februari 2016, 23:23 door | 12.948x gelezen | 7 reacties

Laatst heb ik het al eens gehad over een low-key studioportret, nu kijken we naar het tegenovergestelde: een high-key portret. Bij een high-key portret zijn er voornamelijk lichte delen in een foto.

In een high-key foto zijn er vrijwel geen schaduwen. Een witte achtergrond helpt uiteraard om een foto echt een high-key look te geven.

In mijn studio heb ik dan ook twee flitsers op de achtergrond gericht om deze goed wit te maken. Op het model heb ik ook twee flitsers gebruikt (voorzien van octaboxes) om een behoorlijk egale belichting te krijgen. Er stond een flitser links en een flitser rechts van het model.

Nu kun je een high-key effect al direct uit de camera krijgen, maar persoonlijk vind ik het prettiger om ervoor te zorgen dat er geen uitgebeten delen in een foto zijn (met uitzondering van de achtergrond, die mag 100 procent wit zijn) en in de nabewerking de foto nog wat lichter te maken.

Op deze manier houd je meer controle over het eindresultaat. Hieronder zie je de foto zoals ik hem genomen heb.

Suzanne - onbewerkt

1/160s, f/9.0, ISO 100 @ 85mm

De foto heb ik overigens genomen met mijn Canon 5D mark III en de Canon 70-200mm f/2.8 L IS.

Om een echte high-key look te geven aan de foto heb ik hem nog een stuk opgelicht in Lightroom. Ruim een stop lichter, extra contrast toegevoegd en de hooglichten op 100 procent gezet. Ook heb ik de huid zachter gemaakt en de ogen juist scherper.

De haren heb ik met een aanpassingspenseel juist weer iets donkerder gemaakt met behulp van de zwarte tinten-schuif (-20).

Met deze instellingen krijg je geen natuurlijke kleuren. Dit kun je compenseren in het HSL paneel, maar ik heb het mezelf gemakkelijk gemaakt en hem omgezet naar zwart-wit. Ook een bewerking die in mijn ogen goed past bij een high-key portret.

Suzanne - na high-key bewerking


Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. gast
  gast schreef op vrijdag 26 februari 2016 om 12:38

  Voor portretfotografie bestaan er bepaalde vuistregels in belichting, om het gezicht zo goed mogelijk uit te laten komen. Over het algemeen probeer je hiermee een enigszins natuurlijke belichting na te bootsen. Hierin valt natuurlijk wel het nodige te variëren, en in de fotografie zijn vuistregels er ook weer om losgelaten te worden. Maar bij portretten zijn die vuistregels er toch ook niet helemaal voor niks, om te voorkomen dat er rare schaduwen in het gezicht ontstaan.

  Dat zie ik hier gebeuren: de 2 flitsers die gericht zijn op het gezicht van het model staan zó ver opzij dat er een lichte schaduw midden over gezicht van het model valt: midden op het voorhoofd en over de neusbrug, naast de neus (binnen-ooghoeken) en er lijken ook kringen onder de ogen te ontstaan (licht komt ook nog enigszins van onderaf?).
  In de nabewerking is deze schaduw wel weer voor een groot deel afgevlakt maar toch nog steeds lichtjes aanwezig. Ik vind het zelf ook een manco dat hierbij de kin niet of nauwelijks meer te onderscheiden is.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 26 februari 2016 om 14:34

  @gast; Wat mij betreft hoeft een portret niet altijd op een klassieke manier belicht te worden. Ik vind de schaduw niet storend in het origineel en in de nabewerking vind ik hem helpen om diepte toe te voegen in het portret, maar je opmerking is helder en goed om rekening mee te houden.

 3. gast schreef op vrijdag 26 februari 2016 om 15:36

  Tja, wat is nu écht high-key?

  Mijn mening is, is dat een echte high-key, als we van een studiofoto uitgaan, een spierwitte achtergrond heeft en het model correct belicht is. Het model, draagt het liefst lichte kleding, maar is niet verplicht. Ook zwarte kleding...

  Dan over de belicht: Ik meet alles uit met een losse lichtmeter, die zowel een "opvallende lichtmeting" als een gereflecteerde lichtmeting" kan doen. Ik hoor standaard altijd: "Belicht de achtergrond 2 a 2,5 stop over ten opzichte van de meting van het model." Dit is ten dele waar! Het licht eraan, wélke meetmethode je gebruikt. Gebruik je de "gereflecteerde meetmethode", dan klopt dat. Dus meet met "opvallende lichtmeting" op je model diafragma f8, dan mag je met "gereflecteerde lichtmeting" op je achtergrond f16 meten of een halve stop meer.

  Wil je de achtergrond ook met "opvallende lichtmeting" uitmeten, dan gaat die 2 a 2,5 stop hoger niet op! Stel je meet dan met "opvallende lichtmeting" op je model wederom f8, dan meet je op je achtergrond met "opvallende lichtmeting" met ingetrokken witte difuus dome ook f8 of maximaal 1/3 stopje hoger, dus hooguit f9.

  Wat belichting van het model betreft. Persoonlijk, licht ik hier vrij egaal bij uit, waar ik eigenlijk normaal niet zo van houd. Een schaalreflector net iets hoger dan gezicht, recht van voren, en een niet te grote vierkante softbox van onderaf om de schaduwen van onder op te vullen, met name onder de kin. Het verschil tussen hoofd- en invullicht is 1 stop.

  En zorg ervoor, dat het model ruim een hele eind voor je witte achtergrond staat. Anders, krijg je overstraling op je model! Een meter of 2, is echt het minimale.

  Voor de achtergrond belichting, gebruik ik gewoon twee grote, witte, difuus paraplus van 120cm.

 4. René
  René schreef op dinsdag 1 maart 2016 om 12:11

  Ja duidelijk verkeerd belicht,tangbelichting, voor een high-key foto, lelijke schaduw bij de ogen.Het beste is een zo'n egaal mogelijke belichting te maken,Hoofdlicht recht van boven iets boven de wenkbrauwenlijn en van onderen een softbox of een sterk reflecterende reflectiescherm.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord