Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nachtfotografie in Den Bosch met de fotoclub

zondag 30 november 2008, 23:47 door | 11.595x gelezen | 14 reacties

Gisteren zijn we met een zevental leden van Fotoclub Wijchen naar Den Bosch geweest om nachtfoto's te maken. Het was gisterenavond rond het vriespunt, dus ik had me goed aangekleed met een extra thermobroek en jasje. Rond zeven uur stapte we op de trein naar Den Bosch.

Te laat dus voor het half uurtje blauwe lucht dat het zo goed kan doen op 's avonds genomen foto's. Op zich niet zo'n probleem, al kun je dan de lucht niet echt meer zo mooi mee laten doen in je foto's. Grote kans dat dit dan een donker zwart vlak wordt (al valt dat bij een beetje bewolking met de lichten van een stad wel mee).

Op het station namen we eerst de achteruitgang om daar op het bedrijventerrein wat foto's te nemen. Er staan daar een aantal mooie nieuwe gebouwen en wooncomplexen die het leuk doen op de foto. Omdat het koud was heb ik het mezelf makkelijk gemaakt. De camera ging op de Av-stand (vast diafragma) en het diafragma daarbij naar f/8.0. De rest van de avond heb ik daarop gewerkt waarbij ik de sluitertijd aan de hand van de bulb stand heb gewisseld.

Bij elke foto telde ik dan om bij te houden hoeveel seconden de sluitertijd daarbij was. Vervolgens met behulp van het display en de histogram gekeken of ik de sluitertijd langer of korter wilde hebben. Lekker trial-and-error dus.

Als een opname van 4 seconden bijvoorbeeld te donker is, dan kun je eenvoudig een stop meer licht vastleggen door de sluitertijd te verdubbelen. Is de opname overbelicht dan halveer je de sluitertijd voor een stop minder licht. Best een handige manier om te werken tijdens nachtopnames. Je hoeft zo niet steeds aan je camera te frunniken. Overigens is een draadontspanner voor je camera wel een pré.

Na een ruim uur aan deze zijde van het spoor staken we over om het centrum van Den Bosch te fotograferen. Daar doken we eerst een kroegje in om met een kopje koffie of thee weer even op temperatuur te komen.

De rest van de avond hebben we door de binnenstand gewandeld op zoek naar mooie locaties voor nachtfoto's. Echt heel veel bijzonders heb ik daar overigens niet vast weten te leggen. Wat dat betreft was het bedrijventerrein een beter succes.

Aan het eind van de avond namen we de trein terug naar Wijchen en had ik zo'n 50 opname op mijn kaartje staan. We sloten de avond smakelijk af bij Sibel; een plaatselijk shoarmatent. Een koud maar gezellig avondje fotograferen.

Woontorens in Den Bosch

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op maandag 1 december 2008 om 17:35  | reageer

  mooie stad he, kijk maar op mijn site www.kijkopdenbosch.nl

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 1 december 2008 om 19:46  | reageer

  @Elja
  Je blijft naar het plaatje kijken door die enorme spiegeling. Je kunt in Den Bosch aardig wat etages onder water wonen! Mijn ogen blijven trouwens focuseren om daar wat scherpte in te krijgen maar dat lukt uiteraard niet.
  Wat voor voordelen behalen we straks met de 5D mark II bij dit soort opnames?

  Als ik t.z.t. de mijne heb, ga ik me ook op nachtfotgrafie storten. Ik neem aan dat je deze foto ook op warme avonden kunt maken.

  Niet te hopen dat in die huizen brand uitbreekt want door die waterpartij kunnen de spuitgasten niet echt bij de gevel komen. Was dat ook niet mede de reden dat eerder dit jaar dat lab van NTO afbrandde?

  @Fotopeter, je hebt een mooie strake composities van je stad gemaakt. Vroeg me alleen af of je foto's het niet zonder dat kaderlijntje afkunnen?

 3. harryeik
  Profiel  harryeik schreef op zaterdag 6 december 2008 om 01:54  | reageer

  Ik ben net een avondje in utrecht geweest. Kijk voor de resultaten maar eens op mijn site. (www.harryfotografie.nl)
  Wat ik daar geleerd heb is dat een 'onschuldig' UV filter vooral met avondfotografie nogal wat groene vlekken in beeld geeft. Ik heb een paar testjes gedaan en inderdaad komen die van de UV lens. (een B&W, trouwens. Eeen vriend van me met een HAMA had nog meer last)
  Dus nu zit ik met een dilemma: mijn duur objectief zomaar 'bloot' aan de weersomstandigheden blootstellen, of beschermen en groene vlekken gratis op de koop toe nemen? Oh ja, derde optie is in zwartwit te werken... maar dat is niet helemaal 'mijn ding'...
  Och, het leven is zwaar met al die luxeproblemen!
  Harry

 4. gast schreef op zaterdag 6 december 2008 om 16:27  | reageer

  @Harry en Elja. Is het verschil in de kwaliteit van de spiegeling in het water het gevolg van meer/weining wind? De grachtenfoto's in Utrecht vind ik mooi door de scherpe spiegeling. In de foto's uit Den Bosch leidt de onscherpte van de spiegeling af.

 5. Henri
  Profiel Henri schreef op zondag 7 december 2008 om 12:20  | reageer

  @harryeik;
  Gewoon je UV filter gebruiken wanneer het écht nodig is en niet altijd laten zitten. Alles wat voor je objectief zit en wat de fabrikant er niet bij heeft berekend is in principe "te veel".
  Dus avondfotografie in elk geval zonder UV filter.....
  Wanneer ik in bijvoorbeeld Namibië fotografeer laat ik het UV filter er wél angstvallig opzitten, zand werkt immers als schuurpapier! En in de woestijn tiert het UV licht weelderig.....
  In Nederland kan ik het prima af zonder UV. Gewoon wat voorzichtiger met je objectief zijn en de zonnekap er wél altijd op laten zitten!
  Uit mijn verkoopervaring weet ik dat UV filters vooral worden verkocht om de winstmarge die op camera's heel laag is wat op te krikken......

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 7 december 2008 om 12:52  | reageer

  @Henri. Bedankt voor deze toelichting. Ik heb een objectief met UV-filter, maar weet nu dat ik hem niet altijd moet gebruiken.

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 7 december 2008 om 13:10  | reageer

  @gast; Het water was inderdaad behoorlijk onrustig in die grote vijver en daardoor is de spiegeling zo onscherp.

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 7 december 2008 om 16:33  | reageer

  Op dpr barst het dit weekend van de klachten over black dots in dit soort foto's als ze gemaakt zijn met de Canon 5D mkII.

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 8 december 2008 om 10:22  | reageer

  @EdC; Het black dots probleem lijkt te liggen in de gebruikte camerainstellingen. Zou dus ook met een software update goed te verhelpen moeten zijn.

 10. Henri
  Profiel Henri schreef op maandag 8 december 2008 om 19:04  | reageer

  @EdC;

  werken er in Nederland, afgezien van Marco Borsato, al mensen met de nieuwe 5D? Ik zie nog nergens voorraad en ik heb hem 9 weken gelden besteld en nog niets gehoord....
  Alleen op een paar Amerikaanse sites zie ik handelaren met voorraad.
  Het wordt blijkbaar tijd dat ik hier en daar aan de bel ga trekken.....

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 8 december 2008 om 21:00  | reageer

  @Henri, er zijn enkele stuks in Nederland geleverd, begrijp ik uit het Nederlands draadje op dpreview. Zaterdag jl zei een verkoper van Calumet Rotterdam in de loop van deze week weer een zending te verwachten (zonder een uitspraak te doen over hoeveel stuks).

 12. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 8 december 2008 om 23:28  | reageer

  @Henri; Ik weet dat Jeroen Horlings zijn 5D mark II al een paar dagen binnen heeft. Ik zal de mijne in elk geval niet voor de feestdagen binnen hebben, verwacht ik. vrolijk

 13. harryeik
  Profiel  harryeik schreef op donderdag 11 november 2010 om 11:29  | reageer

  Leuk even deze reactie's terug te lezen. Is er inmiddels iemand die NIET werkt met een 5dII??? hahaha... Een toppertje voor Canon dus. Hoewel ondergetekende met z'n grote broertje werkt...

 14. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op donderdag 25 september 2014 om 18:05  | reageer

  Na 6 jaar reageren is natuurlijk op zijn zachts gezegd een beetje laat.
  Maar de zin "Echt heel veel bijzonders heb ik daar overigens niet vast weten te leggen" gaat me toch echt iets te ver als ras echte Bosschenaar.
  Kijk maar eens op mijn Facebook.com/groups/ios073 pagina dan zul je zien wat voor moois er in de Bossche binnenstad te zien is. Misschien opnieuw een avondje ? www.kijkopdenbosch.nl/avondfotografie

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord