De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Nachtfotografie in Den Bosch met de fotoclub

zondag 30 november 2008, 23:47 door | 10.934x gelezen | 14 reacties

Gisteren zijn we met een zevental leden van Fotoclub Wijchen naar Den Bosch geweest om nachtfoto's te maken. Het was gisterenavond rond het vriespunt, dus ik had me goed aangekleed met een extra thermobroek en jasje. Rond zeven uur stapte we op de trein naar Den Bosch.

Te laat dus voor het half uurtje blauwe lucht dat het zo goed kan doen op 's avonds genomen foto's. Op zich niet zo'n probleem, al kun je dan de lucht niet echt meer zo mooi mee laten doen in je foto's. Grote kans dat dit dan een donker zwart vlak wordt (al valt dat bij een beetje bewolking met de lichten van een stad wel mee).

Op het station namen we eerst de achteruitgang om daar op het bedrijventerrein wat foto's te nemen. Er staan daar een aantal mooie nieuwe gebouwen en wooncomplexen die het leuk doen op de foto. Omdat het koud was heb ik het mezelf makkelijk gemaakt. De camera ging op de Av-stand (vast diafragma) en het diafragma daarbij naar f/8.0. De rest van de avond heb ik daarop gewerkt waarbij ik de sluitertijd aan de hand van de bulb stand heb gewisseld.

Bij elke foto telde ik dan om bij te houden hoeveel seconden de sluitertijd daarbij was. Vervolgens met behulp van het display en de histogram gekeken of ik de sluitertijd langer of korter wilde hebben. Lekker trial-and-error dus.

Als een opname van 4 seconden bijvoorbeeld te donker is, dan kun je eenvoudig een stop meer licht vastleggen door de sluitertijd te verdubbelen. Is de opname overbelicht dan halveer je de sluitertijd voor een stop minder licht. Best een handige manier om te werken tijdens nachtopnames. Je hoeft zo niet steeds aan je camera te frunniken. Overigens is een draadontspanner voor je camera wel een pré.

Na een ruim uur aan deze zijde van het spoor staken we over om het centrum van Den Bosch te fotograferen. Daar doken we eerst een kroegje in om met een kopje koffie of thee weer even op temperatuur te komen.

De rest van de avond hebben we door de binnenstand gewandeld op zoek naar mooie locaties voor nachtfoto's. Echt heel veel bijzonders heb ik daar overigens niet vast weten te leggen. Wat dat betreft was het bedrijventerrein een beter succes.

Aan het eind van de avond namen we de trein terug naar Wijchen en had ik zo'n 50 opname op mijn kaartje staan. We sloten de avond smakelijk af bij Sibel; een plaatselijk shoarmatent. Een koud maar gezellig avondje fotograferen.

Woontorens in Den Bosch

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op maandag 1 december 2008 om 17:35

  mooie stad he, kijk maar op mijn site www.kijkopdenbosch.nl

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 1 december 2008 om 19:46

  @Elja
  Je blijft naar het plaatje kijken door die enorme spiegeling. Je kunt in Den Bosch aardig wat etages onder water wonen! Mijn ogen blijven trouwens focuseren om daar wat scherpte in te krijgen maar dat lukt uiteraard niet.
  Wat voor voordelen behalen we straks met de 5D mark II bij dit soort opnames?

  Als ik t.z.t. de mijne heb, ga ik me ook op nachtfotgrafie storten. Ik neem aan dat je deze foto ook op warme avonden kunt maken.

  Niet te hopen dat in die huizen brand uitbreekt want door die waterpartij kunnen de spuitgasten niet echt bij de gevel komen. Was dat ook niet mede de reden dat eerder dit jaar dat lab van NTO afbrandde?

  @Fotopeter, je hebt een mooie strake composities van je stad gemaakt. Vroeg me alleen af of je foto's het niet zonder dat kaderlijntje afkunnen?

 3. harryeik
  Profiel  harryeik schreef op zaterdag 6 december 2008 om 01:54

  Ik ben net een avondje in utrecht geweest. Kijk voor de resultaten maar eens op mijn site. (www.harryfotografie.nl)
  Wat ik daar geleerd heb is dat een 'onschuldig' UV filter vooral met avondfotografie nogal wat groene vlekken in beeld geeft. Ik heb een paar testjes gedaan en inderdaad komen die van de UV lens. (een B&W, trouwens. Eeen vriend van me met een HAMA had nog meer last)
  Dus nu zit ik met een dilemma: mijn duur objectief zomaar 'bloot' aan de weersomstandigheden blootstellen, of beschermen en groene vlekken gratis op de koop toe nemen? Oh ja, derde optie is in zwartwit te werken... maar dat is niet helemaal 'mijn ding'...
  Och, het leven is zwaar met al die luxeproblemen!
  Harry

 4. gast schreef op zaterdag 6 december 2008 om 16:27

  @Harry en Elja. Is het verschil in de kwaliteit van de spiegeling in het water het gevolg van meer/weining wind? De grachtenfoto's in Utrecht vind ik mooi door de scherpe spiegeling. In de foto's uit Den Bosch leidt de onscherpte van de spiegeling af.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.221 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord